avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rugaminte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rugaminte

Ma numesc Ana, sunt din localitatea Sebes, si sunt nevoita sa apelez la sfatul dvs.
Inainte de a adresa intrebarea care ma framanta de ceva vreme, trebuie sa va prezint pe scurt situatia in care ma aflu.
Am 52 de ani, sunt vaduva si am 2 copii majori.
Am un apartament cu 3 camere in care locuiesc impreuna cu unul din fiii mei.
Sotul meu a decedat in urma cu 7 ani, iar pana in prezent nu am reusit, din motive financiare sa fac succesiunea.
In anul 2008, fiul cu care locuiesc, a facut un imprumut bancar doar pe baza de buletin si adeverinta de salar. Din anul 2009 si pana in prezent, acesta a ramas fara loc de munca si implicit fara nici o sursa de venit, astfel devenind restantier la plata ratelor lunare.
Pana in momentul de fata suma restanta se ridica la aproximativ 15.000 euro.
Primeste saptamanal somatii de plata de la diferiti recuperatori de credite, insa neavand o sursa de venit si nici bunuri proprii , se pare ca nu-l pot executa silit.
Intrebarea mea este urmaoarea:
Exista posibilitatea legala de a ma obiga pe mine, ca mama, sa efectuez succesiunea, si astfel partea ce i se cuvine fiului meu, dupa tatal sa fie executata silit ??
Cu alte cuvinte exista pericolul de a-mi scoate apartamentul la licitatie, pentru a-si putea recupera banca creantele, avand in vedere faptul ca apartamentul in care locuiesc este pe numele meu, si a sotului decedat.
Va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 21:11, 6 August 2011
Exista posibilitatea ca banca sa formuleze actiune in instanta de dezbatere succesorala si partaj fortat, in vederea valorificarii apartamentului prin executare silita in scopul recuperarii creantei.
Mai bine dezbateti dvs. succesiunea, in locul bancii, si il inlaturati pe fiu de la mostenire, pe motiv ca nu a acceptat succesiunea in termen. In felul acesta va puteti pune la adapost.
Multumesc mult de tot
opinia mea este sa amanati cat puteti dezbaterea succesiunii. creditul facut de fiul dvs va intra in fondul de risc al bancii creditoare daca fiul dvs nu are venituri si bunuri personale care pot face obiectul unei executari silite.
Dar totusi, intrucat nu dispun de bani pentru a deschide succesiunea, exista vreo posibilitate legala ca fii mei sa renunte la partea ce li se cuvine din apartament in favoarea mea, pentru ca atunci cand recuperatorii de credite constata ca sotul meu este decedat si vor actiona in judecata sa nu aiba ce executa ??
Banca poate obtine revocarea actului de optiune succesorala, prin care fiul-debitor renunta la succesiune.
Acesta este motivul pentru care v-am sfatuit sa-i contestati dvs. drepturile succesorale.

Alte discuții în legătură

Recuperare creante in cazul decesului relyrely2010 relyrely2010 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Cu ani in urma sotul meu a facut mai multe credite la diferite banci in nume personal, fara ... (vezi toată discuția)
Ipoteca iliada iliada Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa se faca o succesiune pe un imobil pe care s-a pus ipoteca, in ... (vezi toată discuția)
Creditul de la banca dupa deces roberta_a roberta_a m-am casatorit acum 32 ani,am un baiat ,locuim in apartament de la cumparare,l-am achitat in rate din anul 1985,cum se proceda dupa revolutie,dar eu nu am fost ... (vezi toată discuția)