avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creante in cazul decesului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creante in cazul decesului

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Cu ani in urma sotul meu a facut mai multe credite la diferite banci in nume personal, fara stirea mea. A achitat un numar de rate dupa care a incetat platile . O parte din ele au fost date catre executorul judecatoresc si achitate prin poprire pe pensie, o parte au fost cedate catre recuperatori care ameninta cu executarea silita.
In urma cu 3 saptamani sotul a decedat .
Va rog sa-mi spuneti ce am de facut de acum inainte - sa trimit copie dupa certificatul de deces , sa iau legatura cu ei - pentru ca eu nu m-am folosit de banii imprumutati si nici nu am semnat vreun contract,
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:08, 17 Iunie 2013
Buna ziua,

Trebuie sa stiti ca datoriile sunt preluate de mosteitori, daca acesti accepta mostenirea si exista bunuri de mostenit in masa succesorala.
Ii puteti anunta pe creditori, dar daca dvs sau copiii, il mosteniti pe debitor, ii mosteniti si datoriile.
Ce inseamna" dar daca dumneavoastra sau copiii il mosteniti pe debitor ii mosteniti si datoriile".
Noi de multi ani nu am mai fost o familie, in sensul ca desi nu am divortat si am locuit in acelasi apartament fiecare avea camera in care locuia si traia din propriile venituri. Mai mult de atat eu am fost cea care a achitat in mare parte datoriile (lumina, intretinere etc) deoarece de cele mai multe ori refuza sa isi plateasca partea sa.In aceasta perioada ( anii 2009, 2010 cred) el a facut aceste credite pe care le-a folosit numai el stie cum.
Eu nu pot accepta plata acestor debite , pentru ca nu am folosit nici macar un leut.
Fiul nostru nu doreste sa facem succesiune. In aceasta situatie ce se intampla?
Doamna, situatia este delicata pt. dvs si fiu.
Intrucat nu ati fost divortati, situatia patrimoniala se prezinta asfel:
- inainte de deces, dvs. 1/2 si sotul 1/2
- dupa deces, dv, va revine 1/4 din masa succesorala a sotului si fiului restul de 3/4
- asfel dvs. sunteti propietara pe 5/8 din propietate si fiul are 3/8.
Rezulta ca ...trebuie sa platiti.
Daca fiul refuza mostenirea ( in fata unui notar) ..tot greul este la dvs..
Ca un prim pas, anuntati decesul si..trbuie sa va hotarati.
Dupa raspunsurile primite , situatia nu este tocmai buna .Dar eu pot dovedi cu martori ca de 10 ani relatia dintre mine si sotul meu nu mai era una normala , nu mai eram o familie.
De asemenea pot dovedi cu chitante , care sunt pe numele meu, ca eu am achitat datoriile casei.
Nu este corect ca unu sa se distreze, sa nu il intereseze decat persoana lui, sa faca datorii si dupa ce moare, familia sa fie nevoita sa intre la randul ei in datorii (daca poate sa le suporte) pentru a plati ce nu a folosit.
Cum legile au si "portite" eu cred ca exista totusi o solutie.
Multumesc pentru raspuns.
In realitate nu-i plateste nimeni datoriile, ci " le plateste " singur, din bunurile sale.
O mostenire e compusa si din bunuri si din datorii, vin la pachet.. nu puteti opta pt a lua doar bunurile , a avea beneficii, dar fara a plati datoriile. Cum nimeni nu va poate obliga sa acceptati o mostenire, o puteti refuza. Dati declaratie ca renuntati la mostenire, creditorii iau ce li se datoreaza si daca ramane vreo diferenta, ia statul.
daca ati fi facut partaj dupa divort, casa s-ar fi impartit de din doua- valoarea ei. Daca locuinta v-ar fi fost atribuita, ar fi trebuit sa-i achitati jumatate din ea. Cu acei bani, omul ar fi facut ce ar fi dorit. Luati-o si asa.
Functie de cat e suma datorata, puteti dezbate succesiunea in instanta, cereti si iesirea din indiviziune fata de mostenitorul fostului sot, cereti ca imobilul sa va fie atribuit si sa platiti o sulta catre fiu. Dovediti ca aveti un drept de creanta pt ce ati platit in locul fostului sot .. partea sa la lumina, intretinere, renovari etc. ca valoarea mostenita de copil sa fie mai mica. Din partea mostenita, copilul va plati creditorii.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Debitor decedat, fara masa succesorala, cu act v-c imobil revocat paulian catinf catinf Buna ziua. Intr-un dosar de executare, debitorul are infiintata o poprire pe venit (pensie). Singurul bun urmaribil, un imobil, este instrainat prin v-c cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune atacata de creditori relyrely2010 relyrely2010 Buna seara, Sotul meu a decedat in urma cu 2 luni, iar mostenitori sunt eu si fiul nostru, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme: 1.Care este ... (vezi toată discuția)
Pasivul succesoral owner owner Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor ... (vezi toată discuția)