avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune atacata de creditori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune atacata de creditori

Buna seara,
Sotul meu a decedat in urma cu 2 luni, iar mostenitori sunt eu si fiul nostru,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:
1.Care este termenul maxim de acceptare a mostenirii si ce costuri implica?
2.Care este termenul maxim de dezbatere a mostenirii si ce costuri implica?
3.Prin anii 2008,2009 sotul a facut mai multe imprumuturi la diferite banci si IFN_uri ( 7 credite) _nu stiu cum a putut_( eu nu am stiut ,relatia dintre noi de 10 ani nemaifiind una normala, in sensul ca eram fiecare cu viata lui, dar nedivortati).
Dupa deces , am gasit 3 instiintari de la diferiti executori judecatoresti,si alte somatii de la diferite firme de recuperatori.Cum pot actiona in aceasta situatie cei ce vor recuperarea creantelor si in ce termen ,de unde stiu cand se face succesiunea,si cum ma pot apara ,?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 12:33, 15 Iunie 2013
Informatiile furnizate de dumneavoastra sunt insuficiente pentru a raspunde la toate intrebarile iar aceste chestiuni legate de costuri, durata se stabilesc la notariatul in raza teritoriala de la ultimul domiciliu al defunctului. Trebuie sa va adresati notarului pentru aceste aspecte.Termenul de acceptare 6 luni.

Este posibila deschiderea succesiunii de catre crediotori numai in cazul in care acestia au interes in a declansa aceasta procedura notariala, interesul putand fi probat cu un document care poate fi contract de credit neachitat, etc.
In situatia in care acestia vor declansa aceasta procedura, dumneavoastra o sa primiti o citatie de la notariat insa exista situatii cand pentru recuperarea datoriilor sa se formuleze actiune in instanta in cazul in care notarul refuza cererea creditorilor.


Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters82289, utilizator
Dupa noul cod civil, termenul de acceptare a succesiunii este de 1 an de la decesul sotului d-voastra ( am inteles ca a decedat in urma cu 2 luni). Odata acceptata succesiunea, puteti sa o dezbateti oricand.
Dispozitiile noului Cod Civil prevad acceptarea succesiunii in termen de 1 an de la data decesului, iar acceptarea moştenirii operează sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune că nu se va face o confuziune de patrimonii între cel al persoanei decedate şi cel al succesorului său, moştenitorii legali şi cei testamentari răspunzând pentru datoriile şi sarcinile succesiunii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
Succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot solicita notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, întocmindu-se un proces-verbal de inventariere.
Nu ati detaliat ce bunuri au ramas dupa sotul dvs, iar in functie de valoarea lor se vor calcula costurile succesiunii de catre notariat.
Spuneti ca acele contracte de credit au fost incheiate in perioada 2008-2009. Este posibil ca pentru anumite creante sa se fi implinit si termenul de prescriptie, daca creditorii nu au facut un act de executare in 3 ani de la data scadentei.
Poate e vorba de bunuri pe care le aveati in proprietate devalmasa cu sotul dvs, iar prin incetarea acestei stari de devalmasie sa puteti dovedi ca aveati o cota mai mare din bunuri decat cea a sotului dvs.
Sunt multe aspecte de clarificat, iar informatiile sunt prea putine.
Va recomand sa puneti cap-la-cap toate actele gasite la sot privind creditele, cat si toate somatiile gasite, pentru a putea evalua si dimensiunea datoriilor sotului, sa o comparati si cu valoarea concreta a masei succesorale
Exista varianta declararii tuturor aceste creante la masa succesorala, care vor fi trecute in pasivul succesiunii si vor micsora taxele notariale pentru dezbaterea succesiunii, dar va ramane obligatia de plata a creantelor.
Pentru a putea sa evaluati cum va puteti apara impotriva creditorilor e necesar de evaluat situatia cu fiecare in parte, contracte, termene, clauze, etc. Unele banci fac credite cu obligatia de incheiere a unei polite de asigurare in caz de deces, al carui beneficiar este banca, pentru acoperirea creantei.
Sper ca v-ati facut o imagine macar generala a ceea ce trebuie analizat pentru a obtine raspunsuri la intrebarile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cota parte, praxis, terenuri, imobil, bani la banca alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, tatal meu a decedat in data de 7 martie. Suntem 3 frati si sotia si mama noastra. Cum se imparte averea? Cum pot afla cati bani avea la ... (vezi toată discuția)
Mostenire credite bianca ionita bianca ionita Buna ziua! Tatal meu a decedat acum o luna si am descoperit ca avea 7 credite plus un CAR. Acum bancile ne hartuiesc pe noi copiii lui, fiind mostenitorii. ... (vezi toată discuția)