Informatiile furnizate de dumneavoastra sunt insuficiente pentru a raspunde la toate intrebarile iar aceste chestiuni legate de costuri, durata se stabilesc la notariatul in raza teritoriala de la ultimul domiciliu al defunctului. Trebuie sa va adresati notarului pentru aceste aspecte.Termenul de acceptare 6 luni.
Este posibila deschiderea succesiunii de catre crediotori numai in cazul in care acestia au interes in a declansa aceasta procedura notariala, interesul putand fi probat cu un document care poate fi contract de credit neachitat, etc.
In situatia in care acestia vor declansa aceasta procedura, dumneavoastra o sa primiti o citatie de la notariat insa exista situatii cand pentru recuperarea datoriilor sa se formuleze actiune in instanta in cazul in care notarul refuza cererea creditorilor.
Dispozitiile noului Cod Civil prevad acceptarea succesiunii in termen de 1 an de la data decesului, iar acceptarea moştenirii operează sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune că nu se va face o confuziune de patrimonii între cel al persoanei decedate şi cel al succesorului său, moştenitorii legali şi cei testamentari răspunzând pentru datoriile şi sarcinile succesiunii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
Succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot solicita notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, întocmindu-se un proces-verbal de inventariere.
Nu ati detaliat ce bunuri au ramas dupa sotul dvs, iar in functie de valoarea lor se vor calcula costurile succesiunii de catre notariat.
Spuneti ca acele contracte de credit au fost incheiate in perioada 2008-2009. Este posibil ca pentru anumite creante sa se fi implinit si termenul de prescriptie, daca creditorii nu au facut un act de executare in 3 ani de la data scadentei.
Poate e vorba de bunuri pe care le aveati in proprietate devalmasa cu sotul dvs, iar prin incetarea acestei stari de devalmasie sa puteti dovedi ca aveati o cota mai mare din bunuri decat cea a sotului dvs.
Sunt multe aspecte de clarificat, iar informatiile sunt prea putine.
Va recomand sa puneti cap-la-cap toate actele gasite la sot privind creditele, cat si toate somatiile gasite, pentru a putea evalua si dimensiunea datoriilor sotului, sa o comparati si cu valoarea concreta a masei succesorale
Exista varianta declararii tuturor aceste creante la masa succesorala, care vor fi trecute in pasivul succesiunii si vor micsora taxele notariale pentru dezbaterea succesiunii, dar va ramane obligatia de plata a creantelor.
Pentru a putea sa evaluati cum va puteti apara impotriva creditorilor e necesar de evaluat situatia cu fiecare in parte, contracte, termene, clauze, etc. Unele banci fac credite cu obligatia de incheiere a unei polite de asigurare in caz de deces, al carui beneficiar este banca, pentru acoperirea creantei.
Sper ca v-ati facut o imagine macar generala a ceea ce trebuie analizat pentru a obtine raspunsuri la intrebarile dvs.