Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de credit la cardul de salarii de la serviciul anterior de unde a fost dat afara in urma disponibilizarilor in masa de acum 2 ani. Mentionez ca am ramas 3 mostenitori (nu sa facut dezbaterea de mostenire) : mama (fara servici),fratele (fara servici) si eu care sunt salariat bugetar (casatorit , cu un copil ,locuiesc in chirie si mai am si diferite credite). Am anuntat bancile de nefericitul eveniment si mi s-a spus ca trebuie achitate creditele. Ce pot face si cum ,ca nu pot face fata. Va rog raspuns urgent va multumesc.
In urma cu ceva ani la solicitarea lui sa facut o dezbatere de mostenire ,in urma careia a ramas cu un act din care reiese ca ceilalti mostenitori ii cedeaza fiecare partea sa. In imobilul mostenit locuiesc sotia si copilul fara venituri. Ca bunuri sunt electrocasnice, electronice si mobila dar nu de o foarte mare valoare. Nu se merita sa renunt la mostenire.
Dacă acceptaţi moştenirea rămasă de pe urmă tatălui dv.stră, veţi fi obligaţi să plătiţi creditele. Nu contează dacă mergeţi sau nu la notar ptr dezbaterea succesiunii, este suficient, de exemplu ca unul dintre moştenitori să locuiască in imobilul al cărui proprietar a fost defunctul. Dacă tatăl nu are nici un bun pe numele său, atunci nu dezbateti moştenirea şi banca nu vă poate solicita nimic.
Conform NCC acceptarea succesiunii se face numai sub beneficiu de inventar, adica patrimoniul defunctului nu se confunda cu patrimoniul mostenitorului. Veti plati datoriile succesiunii din patrimoniul defunctului.
Potrivit art 1108 cod. civil acceptarea moştenirii poate fi expresă sau tacită. Potrivit art. 1107 cod civil creditorii succesibilului pot accepta moştenirea pe cale oblică, in limita îndestularea creantei lor. Potrivit art. 1115 cod civil succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoana interesată pot cere notarul competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral. In ceea ce priveşte obligativitatea acceptării moştenirii numai sub beneficiu de inventar, acest lucru se aplică numai in cazul moştenirii vacante, potrivit art. 1139 cod civil, comună oraşul sau după caz municipiul suportă pasibil moştenirii vacante numai in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
Art 1114 NCC mostenitorii raspund de datoriile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, ceea ce inseamna ca accept area mostenirii nu presupune confuziunea intre patrimonii.