avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui

Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de credit la cardul de salarii de la serviciul anterior de unde a fost dat afara in urma disponibilizarilor in masa de acum 2 ani. Mentionez ca am ramas 3 mostenitori (nu sa facut dezbaterea de mostenire) : mama (fara servici),fratele (fara servici) si eu care sunt salariat bugetar (casatorit , cu un copil ,locuiesc in chirie si mai am si diferite credite). Am anuntat bancile de nefericitul eveniment si mi s-a spus ca trebuie achitate creditele. Ce pot face si cum ,ca nu pot face fata. Va rog raspuns urgent va multumesc.
In urma cu ceva ani la solicitarea lui sa facut o dezbatere de mostenire ,in urma careia a ramas cu un act din care reiese ca ceilalti mostenitori ii cedeaza fiecare partea sa. In imobilul mostenit locuiesc sotia si copilul fara venituri. Ca bunuri sunt electrocasnice, electronice si mobila dar nu de o foarte mare valoare. Nu se merita sa renunt la mostenire.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
costel_81, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 15:38, 15 Februarie 2012
Dacă acceptaţi moştenirea rămasă de pe urmă tatălui dv.stră, veţi fi obligaţi să plătiţi creditele. Nu contează dacă mergeţi sau nu la notar ptr dezbaterea succesiunii, este suficient, de exemplu ca unul dintre moştenitori să locuiască in imobilul al cărui proprietar a fost defunctul. Dacă tatăl nu are nici un bun pe numele său, atunci nu dezbateti moştenirea şi banca nu vă poate solicita nimic.
r fi util sa precizati ce este de mostenit.
Daca nu este ni mc de vloare puteti renunta la mostenire.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Conform NCC acceptarea succesiunii se face numai sub beneficiu de inventar, adica patrimoniul defunctului nu se confunda cu patrimoniul mostenitorului. Veti plati datoriile succesiunii din patrimoniul defunctului.
Potrivit art 1108 cod. civil acceptarea moştenirii poate fi expresă sau tacită. Potrivit art. 1107 cod civil creditorii succesibilului pot accepta moştenirea pe cale oblică, in limita îndestularea creantei lor. Potrivit art. 1115 cod civil succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoana interesată pot cere notarul competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral. In ceea ce priveşte obligativitatea acceptării moştenirii numai sub beneficiu de inventar, acest lucru se aplică numai in cazul moştenirii vacante, potrivit art. 1139 cod civil, comună oraşul sau după caz municipiul suportă pasibil moştenirii vacante numai in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
Art 1114 NCC mostenitorii raspund de datoriile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, ceea ce inseamna ca accept area mostenirii nu presupune confuziunea intre patrimonii.

Alte discuții în legătură

Raspunderea mostenitorilor se intinde si asupra bunurilor personale ce nu au legatura cu mostenirea? rclean rclean Am acceptat, impreuna cu sora mea, mostenirea in urma descesului parintilor. Tatal meu a avut un accident si a fost declarat vinovat,dupa indelungi ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)