Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 tatal meu a decedat. Mama si sora mea au fost la notariat si au facut acceptul mostenirii eu inca nu .Stiu ca prin neacceptarea mostenirii decat din toate drepturile ce revine dupa tatal meu. Intrebarea mea este dupa trecerea termenuluide 1 an ptr acceptare creditorul ma poate obliga sa accept mostenirea?
Noul cod civil stabileste posibilitatea creditorilor succesibilului de a exercita dreptul de opţiune al acestuia. In acest sens exista dispoziţiile art. 1107 NCC, care permite exercitarea dreptului de opţiune succesorală, în sensul acceptării moştenirii pe calea acţiunii oblice, şi cele ale art. 1122 NCC, care recunoaşte posibilitatea creditorilor succesibilului de a cere revocarea unei renunţări frauduloase.
Asadar raspunsul este "Da" creditorul poate cere revocarea renuntarii frauduloase prin care v-ati micsorat patrimoniul in defavoarea lui.
Multumesc! Si inca o intrebare cum pot afla de decesul tatalui meu ce demersuri se pot face? n cazul in care exista o negociere cu executorul acesta mai poate starui in cazul in care afla de deces . Multumesc!
Executorul va afla orice informatie de la institutiile statului obligate sa-i furnizeze datele necesare executarii. Intelegerea dvs. nu trebuie facuta cu executorul, ci cu creditorul. Executorul nu poate accepta o intelegere, daca se impotriveste creditorul.
Bunurile care nu se afla in patrimoniul dumneaavoastra nu pot constitui obiectul executarii silita.
Creditorii pot accepta, pe cale oblica, succesiunea, in vederea indestularii creantei sale.
CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii
SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1107
Acceptarea moştenirii de către creditori
Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.
Dispozitiile noului Cod Civil prevad acceptarea succesiunii in termen de 1 an de la data decesului, iar acceptarea moştenirii operează sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune că nu se va face o confuziune de patrimonii între cel al persoanei decedate şi cel al succesorului său, moştenitorii legali şi cei testamentari răspunzând pentru datoriile şi sarcinile succesiunii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
Succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot solicita notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, întocmindu-se un proces-verbal de inventariere.
Mosteniri
carmenystrate
Buna seara!
Intr-o familie parintii au urmatoarele proprietati:
1 apartament pe numele tatalui
1 apartament in care mama si bunica sunt mostenitoare ... (vezi toată discuția)