avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - acceptarea mostenirii de catre ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori

Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 tatal meu a decedat. Mama si sora mea au fost la notariat si au facut acceptul mostenirii eu inca nu .Stiu ca prin neacceptarea mostenirii decat din toate drepturile ce revine dupa tatal meu. Intrebarea mea este dupa trecerea termenuluide 1 an ptr acceptare creditorul ma poate obliga sa accept mostenirea?
Cel mai recent răspuns: crystyn71 , utilizator 19:07, 13 Noiembrie 2013
Noul cod civil stabileste posibilitatea creditorilor succesibilului de a exercita dreptul de opţiune al acestuia. In acest sens exista dispoziţiile art. 1107 NCC, care permite exercitarea dreptului de opţiune succesorală, în sensul acceptării moştenirii pe calea acţiunii oblice, şi cele ale art. 1122 NCC, care recunoaşte posibilitatea creditorilor succesibilului de a cere revocarea unei renunţări frauduloase.
Asadar raspunsul este "Da" creditorul poate cere revocarea renuntarii frauduloase prin care v-ati micsorat patrimoniul in defavoarea lui.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc! Si inca o intrebare cum pot afla de decesul tatalui meu ce demersuri se pot face? n cazul in care exista o negociere cu executorul acesta mai poate starui in cazul in care afla de deces . Multumesc!
Executorul va afla orice informatie de la institutiile statului obligate sa-i furnizeze datele necesare executarii. Intelegerea dvs. nu trebuie facuta cu executorul, ci cu creditorul. Executorul nu poate accepta o intelegere, daca se impotriveste creditorul.
Bunurile care nu se afla in patrimoniul dumneaavoastra nu pot constitui obiectul executarii silita.

Creditorii pot accepta, pe cale oblica, succesiunea, in vederea indestularii creantei sale.


CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1107

Acceptarea moştenirii de către creditori

Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.



Dispozitiile noului Cod Civil prevad acceptarea succesiunii in termen de 1 an de la data decesului, iar acceptarea moştenirii operează sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune că nu se va face o confuziune de patrimonii între cel al persoanei decedate şi cel al succesorului său, moştenitorii legali şi cei testamentari răspunzând pentru datoriile şi sarcinile succesiunii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.


Succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot solicita notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, întocmindu-se un proces-verbal de inventariere.


Scuze ! Acest termen de 1 an este valabil si pentru creditor sau se aplica numai mostenitorilor. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unul dintre succesibili are datorii la bancă și vrea să renunțe la moștenire. poate banca să-și recupereze banii de la cei care o acceptă? Adrianro2019 Adrianro2019 Buna ziua, in momentul in care un proprietar de locuinta decedeaza, iar in familie incepe succesiunea si o persoana din familie (fratele) renunta la dreptul ... (vezi toată discuția)
Executare silita, debitor mostenitor, succesiune nedezbatuta Bara62 Bara62 Am un credit de nevoi personale negarantat. Am primit documentele de executare silita de 26 000 Ron de la un executor judecatoresc din Cluj. .Casa este pe ... (vezi toată discuția)
Mosteniri carmenystrate carmenystrate Buna seara! Intr-o familie parintii au urmatoarele proprietati: 1 apartament pe numele tatalui 1 apartament in care mama si bunica sunt mostenitoare ... (vezi toată discuția)