in momentul in care un proprietar de locuinta decedeaza, iar in familie incepe succesiunea si o persoana din familie (fratele) renunta la dreptul lui din locuinta pentru ca are datorii la banci, poate o banca din romania sa atace acea succesiune, contract etc?
Deci peste fratele respectiv se sare, pentru ca are datorii la banci. Pot exista probleme? S-ar putea pierde sa zicem partea lui?
raluk0207
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Renuntarea priveste absolut tot. Nu doar locuința, ci toate bunurile defunctului.
2. Partea renuntatorului se împarte în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
3. Este declarația lui de vointa. Cine să o "atace"?
În anumite condiții, dacă succesibilul a renunţat la moştenire, creditorii acestuia - pe calea acțiunii oblice- pot anula renunțarea și, în consecință, pot accepta moștenirea în numele succesibilului.
Art. 1107 Cod Civil
Acceptarea moştenirii de către creditori
Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.
Art 1107 Cod Civil se aplică doar în ipoteza în care moștenitorul ar fi stat în pasivitate, neaccepând moștenirea, nu și situației în care a renunțat la moștenire!
Coroborând art. 1107 C.Civ cu art. 1123, aș rămâne la interpretarea deja dată: în anumite condiții, dacă succesibilul a renunţat la moştenire, creditorii acestuia - pe calea acțiunii oblice- pot anula renunțarea și, în consecință, pot accepta moștenirea în numele succesibilului.
În același sens și lucrarea Noul Cod Civil - comentarii, doctrină și jurispudență, Ed. Hamangiu, ediția 2012, pag. 285, p. 4:
”Dacă succesibilul a renunțat la moștenire, dar renunțarea nu a devenit irevocabilă potrivit art. 701 C.Civ. de la 1864 (art. 1123 NCC, n.n.) (prin expirarea termenului de opțiune sau prin acceptarea moștenirii de către un alt succesibil), creditorii vor putea retracta renunțarea pe calea acțiunii pauliene și accepta moștenirea pe calea acțiunii oblice în numele și pe seama succesibilului (Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, p. 382-383),
Art. 1123
Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.
Practica este neunitară iar dreptul nu este matematică.
Prin urmare, îmi permit să îmbrățișez opinia statornicită pe plan jurisprudențial potrivit căreia prin actiunile oblice, care au ca scop conservarea patrimoniului debitorului nu se poate cere sistarea indiviziunii de catre creditor în numele debitorului, sens în care acțiunea urmează a fi respinsă ca inadmisibilă!