avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire, cota parte, praxis, terenuri, imobil, bani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire, cota parte, praxis, terenuri, imobil, bani la banca

Buna ziua,
tatal meu a decedat in data de 7 martie. Suntem 3 frati si sotia si mama noastra.
Cum se imparte averea?
Cum pot afla cati bani avea la banca?
De asemenea, avea un cabinet de medicina individuala. Cum se procedeaza cu praxisul?
Avea un credit la banca.
Se mosteneste si datoria? DIn contract asa reiese.
Cine plateste penalizarile pentru intarzierile de plata a ratei pana se rezolva cu succesiunea?
Cum ma poate obliga banca sa platesc ratele?
Dar cu terenurile, trebuie platit un evaluator imobiliar inainte de a ne prezenta la notar pentru succesiune?

Eu locuiesc la Bucuresti. Tatal meu locuia in Arges.
Pot afla mai multe detalii de la un notar?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
alexandrurobert, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandrurobert , utilizator 21:31, 6 Aprilie 2012
alexandrurobert a scris:

Buna ziua,
tatal meu a decedat in data de 7 martie. Suntem 3 frati si sotia si mama noastra.
1. Cum se imparte averea?
2. Cum pot afla cati bani avea la banca?
3. De asemenea, avea un cabinet de medicina individuala. Cum se procedeaza cu praxisul?
4. Avea un credit la banca.
Se mosteneste si datoria? DIn contract asa reiese.
5. Cine plateste penalizarile pentru intarzierile de plata a ratei pana se rezolva cu succesiunea?
6. Cum ma poate obliga banca sa platesc ratele?
7. Dar cu terenurile, trebuie platit un evaluator imobiliar inainte de a ne prezenta la notar pentru succesiune?

Eu locuiesc la Bucuresti. Tatal meu locuia in Arges.
Pot afla mai multe detalii de la un notar?
Va multumesc.

Am numerotat eu intrebarile. Sunt multe :hm:

1. Mama 1/4 din masa succesorala, copiii 3/4
2. Puteti cere prin notarul care dezbate succesiunea informatii de la banca.
3. Nicicum. Nu puteti mosteni clientela.
4. Da, se mosteneste si datoria. Daca va temeti ca ea este mai mare decat valoarea activelor, acceptati sub beneficiu de inventar. In acest fel va puneti propriul patrimoniu la adapost.
5. Penalizarile se suporta din masa succesorala.
6. Prin executare silita asupra succesiunii sau asupra propriului patrimoniu daca nu optati pentru acceptarea sub beneficiu de inventar
7. Nu. Nici inainte, nici dupa. Doar daca ajungeti la un partaj in instanta.

Nu mai exista „acceptare expresa a mostenirii cu confuziunea patrimoniului” si „acceptare sub beneficiu de inventar” cu separarea patrimoniului. Exista, conform prevederilor codului civil doar „acceptare expres a mostenirii” (sau tacita) care este echivalentul acceptarii sub beneficiu de inventar. Deci nu va faceti probleme, daca datoria este mai mare decat masa succesorala, nu veti plati cu bunurile dvs.

Art. 1.114. -
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moștenirii realizată de plin drept la data decesului
(2) Moștenitorii legali și legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
:slap:

Aveti dreptate. Doar in cazul acceptarii fortate mostenitorul raspunde cu bunurile din propriul patrimoniu (1119 (2))

Uneori, CC si NCC se cam amesteca acolo, in strafundurile memoriei.
In legatura cu banii de la banca.

In baza unei hartii pe care mi-a dat-o notarul, am aflat de la banca ca soldul este zero.

Mi se pare cel putin suspect deoarece fratele imi spusese ca ar mai fi ceva bani.
Cum pot obtine un extras de cont, sau chiar desfasurator, sa zicem pe sase luni, sau chiar mai mult, cu operatiunlie bancare, sa aflu ce s-a intamplat cu banii?
Din cate am inteles de la mama mea, tatal meu il imputernicise pe fratele meu.
Avea el dreptul in calitate de imputernicit sa scoata/transfere banii din cont fara sa ne consulte, dupa ce acesta a decedat?
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
alexandrurobert, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)
Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)
Mostenire credite bianca ionita bianca ionita Buna ziua! Tatal meu a decedat acum o luna si am descoperit ca avea 7 credite plus un CAR. Acum bancile ne hartuiesc pe noi copiii lui, fiind mostenitorii. ... (vezi toată discuția)