avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Birou notarial poate incheia ctr de asist juridica?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Birou notarial poate incheia ctr de asist juridica?

Buna ziua
Avem un Birou notarial - PFA . Pot incheia ctr de asistenta juridica/notariala cu un srl?
Cum ar trebui sa il inchei, in nume propriu sau pe birou?
Ma intereseaza si pt. decl de venit, banii sa se virezer in ct meu personal, sau in ct birou?
Apreciez o lamurire " babeasca".
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 07:52, 9 August 2011
Art. 35. Exercitarea profesiei de notar public este incompatibila cu: a) desfasurarea unei activitati salarizate sau de executor judecatoresc, avocat ori consilier juridic, cu exceptia: - activitatii didactice universitare; - activitatii literare si publicistice; - calitatii de deputat sau senator ori a celei de consilier in consiliile judetene sau locale, pe durata mandatului; - calitatii de membru in organele de conducere sau in alte organisme ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Camerelor Notarilor Publici ori in alte organizatii interne si internationale la care Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Camerele Notarilor Publici sunt afiliate sau cu care colaboreaza; b) desfasurarea unor activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse; c) calitatea de asociat într-o societate în nume colectiv, de asociat comanditat în societatile de comandita simpla sau pe actiuni, administrator al unei societati cu raspundere limitata, presedinte al unui consiliu de administratie, membru al consiliului de conducere, director general sau director al unei societati pe actiuni, administrator al unei societati civile.

Din interpretarea art 9 din Lg 36/1995 se intelege ..."Notarii publici dau consultatii juridice in materie notariala, altele decat cele referitoare la continutul actelor pe care le indeplinesc si participa, in calitate de specialisti desemnati de parti, la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial.

Puteti da consultatii juridice cu caracter notarial, partilor, in vederea incheierii altor acte juridice la alt birou notarial. Înscrisurile redactate de parti sau, dupa caz, de reprezentantii lor legali sau conventionali, vor fi verificate cu privire la îndeplinirea conditiilor de fond si forma, notarul public putându-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor. (exemplu: cer consultatie privind dezbaterea unei mosteniri din alta localitate; va cer consultatii in legatura cu documentele necesare perfectarii unei tranzactii imobiliale din alt judet etc.)
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
mediator, utilizator
Interesanta intrebarea dvs.... Exista acel registru de consultatii in care se trece obligatoriu orice consultatie (scrisa/orala) insotita de onorariul corespunzator. Ma gandesc ca exista riscul ca, la un control profesional/fiscal, sa se intrebe cineva ce fel de consultatii s-au putut da SRL-ulu dpdv notarial - atat de multe incat sa fie nevoie de un contract anume? In acest sens, ca sa existe acoperire pentru aceasta activitate cu caracter constant, cred ca ar fi nevoie sa existe si materializarea sub forma unor acte notariale incheiate de/pentru SRL-ul respectiv... Dar, tot eu ma intreb atunci: nu cumva legalitatea acelui contract de asistenta este indoielnica atat timp cat SRL-ul plateste niste bani pentru ...nimic ? Si spun "nimic", deoarece consultatia urmata de perfectarea actului este inclusa in chiar ...perfectarea actului si nu se taxeaza. Pana la urma nu cred ca se poate incheia un asemenea contract; este lipsita de sens consultatia notariala acordata in temeiul unui contract dedicat, dar care sa nu conduca la perfectarea unui act notarial... Suna a spalare de bani si de aceea cred ca este riscant. Pe de alta parte, admit ca exista posibilitatea sa nu vad eu lucrurile corect si sa ma insel...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent semnare acte de cãtre consilier juridic Katri Katri Consilierul juridic are voie să semneze un Contract de închiriere în care locator este o persoana fizică? Consilierul juridic este angajatul locatarului. (vezi toată discuția)
Societatile comerciale si dreptul Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate crea o societate comerciala avand ca obiect de activitate, o activitate in domeniul dreptului sau cat mai apropiat de acesta?? (vezi toată discuția)
Limitele hotararii aga ptr srl Florycel2009 Florycel2009 Se poate prin hotararea AGA sa fie imputernicita o persoana dinafara SRL-ului sa cumpere un teren pentru societate?Multumesc. (vezi toată discuția)