Am fost ales presedintele unui bloc de 9 scari, cu 380 de apartamente. Eu am dubla cetatenie Romana si Americana. Sotia mea este proprietara in bloc (avem un apartament). 2 persoane din comitetul executiv imi spun ca eu nu pot sa mai fiu presedinte fiindca nu am pe pasaport o adresa la carte stau. Eu stau in acest apartament impreuna cu sotia mea din anul 2006 si sint trecut in cartea de imobil din Ianuarie 2006.
Intrebarile mele sint:
1. daca eu pot sa fiu presedinte de bloc si
2. Daca comitetul executiv poate sa ma ma dea afara din presedintie fara sa facem o sedinta a asociatiei de proprietari
Nu ati precizat in ce conditii ati fost ales presedinte al asociatiei de proprietari( cine, cum, de ce?)
Totusi, aveti in vedere:
Conf. art. 9 din L 230/2007, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a a asociatiei de proprietari. Se intelege din text ca daca dv nu sunteti proprietar, nu beneficiati de aceste drepturi,
Dar, trebuie sa consultati si statutul asociatiei de proprietari pentru a va clarifica cine poate fi de drept membru al asociatiei( titularul actului de proprietate sau unul dintre coproprietari, ori alte situatii specificate in statut).si, in consecinta, daca dv aveati acest drept de a candida si de a fi ales..
Conf. art. 15 alin.1, lit. a) din L 230/2007, Adunarea Generala a asociatiei de proprietari alege si revoca din functie presedintele...
Daca studiati documentele recomandate si constatati ca nu aveati dreptul sa candidati si sa fiti ales in functia de presedinte, ar fi onorabil sa va prezentati demisia .
Cei doi membri care v-au spus ca nu puteti fi presedinte au intuit ei ceva, dar nu au stiut sa va prezinte argumentele concrete/temeiurile legale.
Nu puteti fi presedinte de asociatie, intrucat nu sunteti proprietar in acea asociatie.
Ar fi corect sa va dati demisia.
Numai AG va poate revoca. Cine vrea acum sa va scoata din comitet trebuia sa stie atunci cand ati fost ales sa fi anuntat AG ca nu sunteti compatibil cu aceasta functie. Membrii comitetului nu va pot exclude, nu au acest drept legal.
In consecinta ori va dati demisia, ori convocati dv. o AG de alegere a unui nou comitet.
conform legii 230/2007 si hg 1588/2007, o decizie a adunarii poate fi contestata in instanta in termen de 45 de zile de la adoptarea ei, dupa care ea nu mai puteti fi demis decit de adunarea generala legal constituita, nu de catre comitetul executiv.
conform acestor legi, comitetul executiv are obligatia sa urmareasca punerea in aplicare a deciziilor adunarii generale
In cazul in care presedintele neproprietar nu-si da demisia dar convoaca o ad. gen. pentru alegerea altui comitet ex.si este ales tot el presedinte cum devine chestiunea d.p.d.v legal? A propos,in ce calitate poate convoca el ad. gen. daca nu e membru al asociatiei de proprietari?
Alegere presedinte
timpuriu
candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)