Buna ziua! Sunt o mama , sotul decedat si am 2 copii. As vrea sa las toata averea mea copilului cu care locuiesc insa celalalt copil al meu nu vrea sa renunte la partea lui. Am vreo posibilitate sa ocolesc copilul plecat si sa las totul celui cu care stau ? Multumesc!
Nu luati de bun tot ce se scrie de catre unii!!!
Puteti, dar, doar ce aveti dvs in proprietate,ca si coproprietar , prin act autentic ( nu puteti afecta cota celuilalt fiu).
Dupa ce ati dezbatut succesiunea dupa sot, dvs va revine ca so tie din mostenirea sotului , adica doar din bunurile exclusive a le sotului si din cota lui parte din bunurile in coproprietate cu dvs, 1/4 iar copiilor impreuna 3/4 adica dvs 2/8 iar fiecare din copii cate 3/8.
Dvs puteti dispune de bunurile dvs cum doriti pe timpul vietii insa la decesul dvs, la dezbaterea succesiunii, fiul pe care intr un fel doriti sa l dezmosteniti, are dreptul la rezerva succesorala care este de 2/3 . Astfel ca daca dvs ii lasati tot celuilalt copil, fie prin acte intre vii sau pentru cauza de moarte, celalalt are dreptul de a cere raportul donatiilor , daca dvs ati instrainat bunurile fiului dvs prin donatii, fie reductiunea liberalitatilor daca ati facut si testament, fie anularea contractelor de vanzare cumparare ca donatii deghizate, si se aduc la masa succesorala pt calcul.
Cred ca sunt mai tanar decat matale!
E vorba de rezerva succesorala a celuilalt fiu, pe care orice act ar face d-na nu o poate afecta,(cota fiului ).
?
Masa succesorala
marian1969tm
buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)
Succesiune
LJM
In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia.
Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)