Buna ziua . am fost victima unei vatamari corporale grave.mam despartit de fostul meu iubit care ma hartuit ma urmarit iar ieri ma prins pe o terasa si acolo cu artori a batut am traumatism cranio cerebral maxilar vatamat coaste vatamate.in urma altercatiei mi a sustras din poseta bani si un telfon. am depus plingeri si mi am lu at de la spital certif de constatate urmeaza luni sa imi iau certif medico legal.doresc sa ma ajutati ce pasi mai pot urma si mai ales ce pedeapsa risca.ataatorul agresorul meu este eliberat conditionat din puscarie.multumesc
Trebuie sa faceti plangere penala pt vatamare corporala/vatamare corporala grava, in functie de nr de ingrijiri medicale in situatia in care v-a batut numai. Daca el a fost cel care v-a si sustras bunurile atunci vorbim deja de talharie si faceti plangere pt aceasta infractiune. Risca pedeapsa cu inchisoarea fiind recidivist. Dati mai multe detalii cu privire la vatamare si la furt ca nu se intelege prea bine daca fostul prieten este raspunzator pt ambele infractiuni.
Vatamarea corporala
Art. 181. - Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevazuta la alin. 1 savarsita asupra membrilor familiei se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin. 11 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.
Vatamarea corporala grava
Art. 182. - Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 10 ani.
Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii consecintelor prevazute la alin. 1 si 2, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevazute in alin. 3 se pedepseste.
Talharia
Art. 211. - Furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani.
Talharia savarsita in urmatoarele imprejurari:
a) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
b) in timpul noptii;
c) intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani.
Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 20 de ani, daca talharia a fost savarsita:
a) de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) de o persoana avand asupra sa o arma, o substanta narcotica ori paralizanta;
c) intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia;
d) in timpul unei calamitati;
e) a avut vreuna din urmarile aratate in art. 182.
Talharia care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
va multumesc mult pentru raspuns.el a comis ambele fapte tel mi la sustras ptr a contacta pers din agenda tel sa ma comprommita la prieteni.nu e prima oara.banii mi ia sustras la fel dua altercatie.dupa ce am primit pria lovitura eu am cazut jos pe gresie cu capul de gresie de acolo am si traumatisul cranio cerebral grav.nici nu pot vedea cu un ochi atat de umflat este.in timp ce era pe gresie el mia lu at geanta si mi a sustras din geanta bunurile.
Am inteles situatia. Trebuie sa faceti plangere penala pt infractiunea de talharie, in cuprinsul careia scrieti tot ce s-a intamplat. Daca aveti posibilitatea luati-va si un avocat.
De asemenea nu uitati sa precizati ca doriti sa va constituiti parte civila pt a va recupera prejudicul plus cheltuielile cu spitalizare, judecata, daune morale etc.
Pastrati fiecare bon, factura, chitanta pt a putea demonstra aceste cheltuieli.
Va puteti constitui parte civila pe tot parcursul urmaririi penale pana la citirea actului de sesizare in prima instanta.