dar si dvs sunteti in culpa intrucat la vremea cand a fost incheiat contractul erai asociat la acea firma. si avansul a fost dat inapoi? care au fost motivele parchetului pt care s-a dispus neinceperea urmaririi penale?
Neexecutarea obligatiei dintr-un contract nu reprezinta infractiunea de inselaciune, daca nu intervin alte elemente. De regula se rezolva pe cale unui litigiu comercial. Inselaciunea ca infractiune presupune o activitate de inducere in eroare prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau invers, prin folosirea de nume, calitati mincinoase sau alte mijloace frauduloase, etc.
Da, situatia asa se prezinta.
Daca avea mai multe de astfel de contracte nerespectate incepea sa devina dubios...personajul respectiv...
Este totusi suspect de ce nu a inceput macar lucrarile...
Acesta este punctul care trebuia analizat de organul de urmarire penala.
Conteaza foarte mult si cum este redactat contractul.Daca contractul este redactat inteligent si in favoarea lor nu mai aveti absolut nicio sansa...
Incercati sa mergeti sa consultati un avocat care sa analizeze si contractul.Contractul incheiat este baza problemei...
Nu , nu este vorba despre o infractiune de inselaciune , intrucat nu sunt indeplinite conditiile prevazute expres de art.215 c.pen.
Pentru a exista aceasta infractiune trebuie indeplinite latura obiectiva si cea subiectiva ale acestei infractiuni astfel :
Latura obiectiva:
1. Elementul material - se realizeaza prin acţiuni sau inacţiuni frauduloase de amagire ori inducere în eroare a victimei , prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate. Inducerea în eroare(inselarea) se face mai uşor în funcţie de gradul de cultura a victimei , precum şi de starea psihica a acesteia.
2.Urmarea imediata - consta în creerea unei situaţii de fapt pagubitoare pentru subiectul pasiv (cel inselat) , consecinţa a acţiunii sau inacţiunii faptuitorului.
3.Raportul de cauzalitate - trebuie sa se stabileasca în concret , ca urmarea imediata sa fie o consecinţa a savârşirii elementului material.
Latura subiectiva:
1.Forma de vinovaţie este intenţia directa calificata prin scop.
Inselatorul/escrocul este acel tip de infractor care profita de încrederea pe care i-o acorda victima (cel inselat ).
Acesta "trişeaza", speculeaza , înşeala , rezultând ca este o persoana abila , fara scrupule , eventual un cunoscator al legilor pe care le încalca în mod deliberat.
Este vorba despre o persoana imorala , fara a avea neaparat probleme psihice şi nu manifesta violenţa pentru realizarea scopului propus.
Potrivit art. 215 din Codul penal constituie infracţiune şi se pedepseşte, inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă.
Revenind la aspectele teoretice ce vizează infracţiunea de înşelăciune sub aspectul laturii ei subiective, este de menţionat că aceasta se comite cu intenţie directă, făptuitorul dându-şi seama că desfăşoară o activitate de inducere în eroare şi că prin aceasta pricinuieşte o pagubă.
Mai mult, latura subiectivă include şi scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui folos material injust, ca finalitate urmărită de făptuitor.