Salut,
Sotia mea are o problema la servici- nu a semnat "binevol" micsorarea de brut (pe motiv de reducere de costuri)....
Imediat dupa refuz au inceput sa i se dea sarcini care nu tin de fisa postului si care nu tin de domeniul ei de activitate, apoi la o saptamana a fost "rugata" sa-si dea demisia (desgur binevol) cu preaviz de 2 saptamani timp in care va fi salarizata inca.
Avand in vedere ca nu are la moment o alta oferta, am decis sa nu-si dea "binevol" demisia pana nu gaseste alt job.
Ce derpturi legale are firma sa o impuna sa plece, ce drepturi legale are ea sa nu plece?
In cazul "desfiintarii postului" -nu ar trebui firma sa acorde un preaviz (30 zile cred) in care angajatul sa-si poata gasi un alt job?
Mersi mult!
1. Orice modificare a unor clauze din CIM se face prin act aditional semnat de ambele parti. Angajatorul nu poate emite un act aditional semnat numai de el. Dar angajatorul ii poate face "zile fripte" salariatului pana cand acesta pleaca singur din unitate.
2. Daca unitatea trece printr-o perioada mai dificila, din punct de vedere economic, poate desfiinta unele posturi si, in acest caz, angajatorul acorda celor concediati un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare. Conform art.74(3) din CCMUNN, in aceasta perioada salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore pe zi pentru a-si cauta un loc de munca, fara a le fi afectate drepturile banesti. Orele absentate se pot acorda si prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
3. Daca totusi aveti probleme sesizati ITM, corpul de control.
nu trebuie sa se mearga pe ideea ca numai angajatorul poate face zile fripte angajatului. Si angajatului poate raspunde cu aceiasi moneda refuzand sarcinile care nu sunt in fisa postului. La o eventuala cercetare disciplinara va putea obiecta acest lucru si chiar daca s-ar emite decizia de concediere din motive ce nu tin de sarcina salariatului aceasta va putea fi contestata in instanta si cu siguranta va avea si castig de cauza. Primul pas ar trebui sa faceti si o plangere la ITM cu privire la aceste abuzuri. Stiti...este o vorba..."daca-i bal....bal sa fie" Aveti tot dreptul sa va aparati interesele.
Micsorarea salariului nu poate fi facuta decat ca sanctiune disciplinara sau daca salariatul solicita mutarea pe un alt post cu un salariu mai mic.
Sarcinile pe care un salariat trebuie sa le indeplinesca sunt cele stipulate in fisa postului si nu altele ce nu tin de competenta / pregatirea sa.
In cazul in care postul este desfiintat salariatul va primi o notificare in acest sens de la angajator si va sta in perioada de preaviz timp de 20 de zile cu un program de 4 ore pe zi cu salariul normal.
Daca sunt alte posturi vacante in cadrul societatii angajatorul trebuie sa ii propuna salariatului, iar acesta accepta sau nu.
Daca angajatorul doar vrea sa "scape" de sotia dvs faceti sesizare la Corpul de Control al Inspectoratului Teritorial de Munca.
azi sotia mea a avut o discutie cu adjunctu (dir.executiv)l care a avut initiativa de a desface contractul... toate aceste chestii se petrec in lipsa directorului general, care ori nu stie de nimic de cazul sotiei ori nu vrea sa se ocupe el de asta.
azi i-au propus sa depuna o cerere "de demisie" cu data de 30 august si preaviz pana in 15 septembrie...
vrea f.mult sa scape, e f.ofticat ca nu-i poate raporta la venirea sefului din concediu ca toti au vrut binevol micsorare de salariu...
Concediere
chyp
Salutare,
\" Intampin urmatoarea problema : de doua luni lucrez la o firma unde mi s-a facut contract pe perioada nedeteminata . La aceasta firma, detin o ... (vezi toată discuția)