avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Drepturi, obligatii pentru membri noi in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Drepturi, obligatii pentru membri noi in asociatie

Un club sportiv, organizat pe O. 26/2000 doreste atragerea de noi membri sustinatori in cadrul clubului in vederea promovarii activitatii si a preluarii unei proportii mari din cheltuielile curente ale clubului, inclusiv achitarea datoriilor existente la data dobandirii calitatii de membru.
Avand in vedere faptul ca acesta(noul membru) va cotiza net superior celorlalti membri(acesta a fost si scopul atragerii lui), care este posibilitatea legala de a-i acorda putere decizionala in anumite aspecte iar pe de alta parte limitarea ei in alte directii ?
Se pot prevedea in statut(prin act aditional )drepturi si obligatii strict pentru noul membru, in sensul ca acesta poate pierde calitatea de membru daca nu isi indeplineste obligatiile la care s-a angajat?
Si inca ceva ......cum trebuie sa arate din punct de vedere juridic sau daca exista o forma anume prin care noul membru se angajeaza sa faca investitii, sa sustina activitatea zilnica a asociatiei si prin care isi pierde calitatea de membru daca nu realizeaza ce isi asuma?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 15:35, 4 Septembrie 2008
Drepturile si obligatiile noilor membrii sunt cele prevazute in statututl clubului sportiv.
Cred ca mai bine faceti un contract de sponsorizare , intrucat nu puteti impune unui membru asa ceva.

Am vazut la un club sportiv de prin preajma municipiului Bucuresti un fel de contract de cooperare intre o S.C. si acel club (asa il denumise partile), prin care fiecare parte avea drepturi si obligatii.
Multumesc de raspuns, ideea este ca probabil se va merge pe un Angajament si se va schimba modalitatea de vot in sensul tipului de subiect pentru care se face hotararea si se va cere majoritate absoluta pt unele hot. si simpla pt. altele!
Este vorba de un capital foarte mare si de obligatii pt noul membru de genul"daca nu promoveaza in 2 ani echipa clubului in Liga I noul membru isi pierde aceasta calitate si tot ce a investit pana la acel moment".
Acest lucru se doreste, dar mi se pare foarte greu sa i se dea o imbracaminte juridica daca pot sa ii spun asa!
Astept pareri si sfaturi in continuare!Multumesc
Cosima a scris:

Multumesc de raspuns, ideea este ca probabil se va merge pe un Angajament si se va schimba modalitatea de vot in sensul tipului de subiect pentru care se face hotararea si se va cere majoritate absoluta pt unele hot. si simpla pt. altele!
Este vorba de un capital foarte mare si de obligatii pt noul membru de genul"daca nu promoveaza in 2 ani echipa clubului in Liga I noul membru isi pierde aceasta calitate si tot ce a investit pana la acel moment".
Acest lucru se doreste, dar mi se pare foarte greu sa i se dea o imbracaminte juridica daca pot sa ii spun asa!
Astept pareri si sfaturi in continuare!Multumesc

Intrebare: ce forma de organizare are respectivul club sportiv? Presupun ca este o asociatie!
Da, clubul este organizat ca asociatie in baza O 26/2000!Nu stiu care ar fi metoda perfecta de asociere si cum trebuie evidentiata pierderea calitatii de membru in cazul in care nu isi indeplineste obligatiile asumate !(mai bine zis nu stiu prin ce tip de act juridic se pot face aceste lucruri, ca prin statut nu prea poti favoriza sau defavoriza anumiti asociati).
Membri unei asociatii trebuie sa fie egali! Daca cineva doreste sa devina membru avand si putere economica, nu poate cotiza cu o suma mai mare decat ceilalti membri, cotizatia fiind stabilita conform legislatiei in materie. In cel mai bun caz poate sa faca sponsorizari, mai ales ca obiectul de activitate este sportul. La restul intrebarilor, raspunsurile se gasesc in O.G.nr.26/2000.

Alte discuții în legătură

Asociatie fara scop lucrativ oti oti Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la membrii si drepturile lor intr-un club sportiv mtanislav mtanislav Buna ziua! Am o nelamurire. Este vorba de un club sportiv. Vad ca unele cluburi practica urmatoarea metoda: 1. trec in statut (probabil, pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Majorare patrimoniu la un club sportiv infiintat in baza og 26/2000 Anda 1 Anda 1 Buna ziua. Un club sportiv infiintat in baza OG 26/2000, cu patru membri asociati fondatori, persoane juridice, unul se retrage, avand hotararea AGA in acest ... (vezi toată discuția)