avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... asociatie fara scop lucrativ
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

asociatie fara scop lucrativ

Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei (adica si cei care adera ulterior platind cotizatii)
Cel mai recent răspuns: andrey82 , utilizator 20:17, 21 Aprilie 2009
am eu un model ....il pun la sectiunea UTILE :) ...il poti copia de acolo
oti a scris:

Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei (adica si cei care adera ulterior platind cotizatii)


Eu nu-nteleg ce-ati inteles. :hm:

Legea cere ca statutul asociatiei sa cuprinda "modul de dobandire si pierdere a calitatii de asociat" si totodata spune ca Adunarea Generala este alcatuita din totalitatea asociatilor . Legea nu refera aici doar la asociatii fondatori (adica semnatarii actului constitutiv) ci la toti asociatii. Cotizantii aceia nu au doar obligatia de a cotiza, ci si drepturi, intre care votul in adunarea generala.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
romascanu, moderator
dilema mea era : sunt 2 categorii de membri ? 1. membrii-asociati 2.membrii de adeziune?
In cazul in care e vb de o singura categorie ,actul constitutiv se modifica de fiecare data cand adera un membru nou sau se retrage?
Pt ca pot fi 100 la un mom dat ...:-/
Vechea formulare a Legii privind asociatiile si fundatiilor fara scop lucrativ - Legea nr.21/1924 - prevedea ca Adunarea generală este organul de conducere, alcătuit din totalitatea membrilor asociatiei.
Actuala reglementare prevede ca Adunarea generală este organul de conducere, alcătuit din totalitatea asociaţilor. Inlocuieste membrii cu asociati - ceva preluat din Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale.
Consider ca in statut poti face delimitarea drepturilor si obligatiilor membrilor asociati si a membrilor sustinatori (de adeziune). De asemenea, poti stabili in statut cine hotareste primirea sau excluderea membrilor.
Nu se modifica actul constitutiv al asociatiei, cei care au fondat asociatia raman membrii fondatori.

Ordonanta 26 nu face aceasta diferenta prin urmare nu mi-e foarte clar daca pot exclude votul membrilor de adeziune la luarea hotararilor in Adunarile generale, si drept de vot sa aiba doar membri asociati fondatori.
Pentru ca desi membri de adeziune platesc cotizatii, nu pun in comun contributia materiala si aportul lor in munca la realizarea activitatii asociatiei,prin urmare nu mi se pare echitabil sa poata impiedica prin votul lor deciziile celor care sustin material asociatia.

Alte discuții în legătură

Ong - asociatie - asociat - membru DanielBa DanielBa Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru ... (vezi toată discuția)
Membru sau simpatizant? garleanu garleanu Sportivii legitimati la o asociatie (club) nonprofit care platesc lunar o cotizatie intra in categoria -Membrii si simpatizanti?Multumesc (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)