avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... asociatie fara scop lucrativ
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

asociatie fara scop lucrativ

Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei (adica si cei care adera ulterior platind cotizatii)
Cel mai recent răspuns: andrey82 , utilizator 20:17, 21 Aprilie 2009
Nu inteleg sensul exprimarii "nu are nimic de a face cu banii"? Scopul aricarei asociatii este nepatrimonial, in sensul ca nu poate desfasura activitati directe care sa pesupuna obtinerea de profit ( poate infiinta activitati comerciale, al caror profit urmeaza sa-l foloseasca numai in sensul realizarii scopului asociatiei si obiectivelor propuse). Ca atare si o asociatie non-profit, sau fara scop lucrativ, sau fara scop patrimonial, utilizeaza bani pentru realizarea obiectului sau. Ca atare, ulterior inregistrarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, se face inregistrarea la organul fiscal si se urmeaza regulile cuprinse in Codul fiscal.
Iti explic esprimare "nu are nimic de a face cu banii".
Asociatie are ca scop : agrament" si foloseste un spatiu si bonuri care sunt pusi la dispositie cu contrat de comodat gratuit. Asociere nu prevede cotisatie dar numai respectarea statut si regolament de ordine interioare.
In practica asociatia nu are a face cu bani nic de cum.
In pratica ne asociam conform dreptul constitutional, si fiind ca acest locatie care ne ese pusa la dispositie este in o local public idea este sa putem face asociatia in asa fel sa spatiu respectiv sa fie folosit numai din membri asocietie.
Nu toate in lume asta sa invarte dupa bani.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
AlbertoZ, utilizator
Se pare ca ne intelegem mai greu. Sa explic: asocierea unor persoane fizice, este posbilila in virtutea dreptului constitutional, dar cu respectarea procedurii prevazute de legea care o reglementeaza. OG 26/2000 prevede ca activitatile ce se pot desfasura de catre aceste asocieri sunt fie in interes comunitar, fie in interesul personal nepatrimonial al celor care se asociaza ( este cazul dvs). Chiar daca asocierea urmeaza sa beneficieze de spatiu si bunuri prin contract de comodat, costurile utilizarii lor trebuie suportate de cineva, iar acest cineva va fi asociatia. Deci a nu avea nimic de-a face cu banii, in sensul legii, inseamna a nu desfasura activitati comerciale aducatoare de profit. Dar chiar si o activitate de agrement sau de orice natura in scopul personal al membrilor asociatiei presupune costuri care se reflecta in bani. Pe de alta parte contractul de comodat inseamna doar folosinta gratuita, dar toate cheltuielile aferente folosintei revin comodatarului ( curent, incalzire, etc.)
in cazul nostru nu ar fii ... local care ne pune la dispositia spatiu ar fi dispus sa plateste orice .. sa multumeste perntu fatul ca facem consumatie .. si ar fi dispus sa ne pune la dispositie si alte objecte pentru a desfasura' scopul asocietie.
oricum am inteles ca lege este ordonanta 26/2000 dar nu am inteles daca in cazul nostru putem functiona fare contabilitate fiind ca nu avem nici venuturi nic costuri.
poate ca pare extraordinar ca in vreme asta sa poate functiona fara bani dar cazul nostru poate fi exceptia care confirma regula.
AlbertoZ a scris:

O asociatie non-profit FARA personalitate juridica functionaze conform ORDONANŢÃ Nr. 26 din 30 ianuarie 2000 ?
oricum trebuie inregistrata la judecatoria si la finante la fel daca asociere membrilor este gratis si asociatia nu detine nic un patrimomiu ?? si fiind fara personalitate juridica are oricum obligatie de a inregistra numele la ministerul ??
sau fiind acestea fara personalitate juridica este destul sa in act constitutiv sa face referitor la Art. 37 din consitutiei romania care prevede: “cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate si in alte forme de asociere”.



Sper sa mai fie de actualitate si sa te mai intereseze.

Ordonanta 26/2000 reglementeaza NUMAI asociatiile care doresc sa se constituie ca si persoane juridice. Din pacate nu sunt avocat ca sa iti pot spune in baza la ce lege poti face o asociatie fara personalitate juridica.

In schimb, codul fiscal al Romaniei zice asa la articlolul 28 :


ART. 28 Asocieri fara personalitate juridica

(1) In cazul unei asocieri fara personalitate juridica, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere.
(2) Orice asociere fara personalitate juridica dintre persoane juridice straine, care isi desfasoara activitatea in Romania, trebuie sa desemneze una din parti care sa indeplineasca obligatiile ce ii revin fiecarui asociat potrivit prezentului titlu. Persoana desemnata este responsabila pentru:
a) inregistrarea asocierii la autoritatea fiscala competenta, inainte ca aceasta sa inceapa sa desfasoare activitate;
b) conducerea evidentelor contabile ale asocierii;
c) plata impozitului in numele asociatilor, conform art. 34 alin. (1);
d) depunerea unei declaratii fiscale trimestriale la autoritatea fiscala competenta, care sa contina informatii cu privire la partea din veniturile si cheltuielile asocierii care este atribuibila fiecarui asociat, precum si impozitul care a fost platit la buget in numele fiecarui asociat;
e) furnizarea de informatii in scris, catre fiecare asociat, cu privire la partea din veniturile si cheltuielile asocierii care ii este atribuibila acestuia, precum si la impozitul care a fost platit la buget in numele acestui asociat.
(3) Intr-o asociere fara personalitate juridica intre doua sau mai multe persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare din asociere.
(4) Intr-o asociere fara personalitate juridica cu o persoana juridica straina si/sau cu persoane fizice nerezidente, precum si cu persoane fizice romane, persoana juridica romana trebuie sa indeplineasca obligatiile ce ii revin fiecarui asociat, potrivit prezentului titlu.


Asta inseamna ca va puteti asocia linistiti ( nu stiu ce fel de contract/statut trebuie facut, sau sub ce forma) si aveti prevederea respectiva din codul fiscal care zice, in cazul in care aveti cheltuieli/venituri ca acestea sa atribuie fiecarui asociat in functie de cota de participare.
Iti dau un exemplu : voi faceti un club de darts. Impreuna ca echipa castigati un campionat, cu premiul in valoare de 400 de lei. Sunteti 4, cu cote de participare egale. Asta inseamna ca fiecare primeste cate 100 de lei, declara ca si venituri 100 de lei si plateste impozit pentru 100 de lei.
Dar ca sa va inscrieti a trebuit sa platit 100 de lei. Asta inseamna ca fiecare a trebuit sa puna de la el 25 de lei.

Repet, nu stiu sub ce forma legala sau ce fel de contract si cine il poate face. Un notar tanar si priceput sau un avocat mai luminat in treburile astea te-ar putea lumina mai mult.

Tin sa mentionez ca am vazut postul asta acum vreo 3 zile. Citind ceva prin codul fiscal am gasit articolul asta si mi-am adus aminte de problema ta. Mai sap si daca mai gasesc ceva iti spun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong - asociatie - asociat - membru DanielBa DanielBa Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru ... (vezi toată discuția)
Membru sau simpatizant? garleanu garleanu Sportivii legitimati la o asociatie (club) nonprofit care platesc lunar o cotizatie intra in categoria -Membrii si simpatizanti?Multumesc (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)