avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... asociatie fara scop lucrativ
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

asociatie fara scop lucrativ

Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei (adica si cei care adera ulterior platind cotizatii)
Cel mai recent răspuns: andrey82 , utilizator 20:17, 21 Aprilie 2009
oti a scris:

Aha si dupa cum spuneati in statut pot stabili cine si in ce conditii poate deveni membru cu drept de vot(cotizant).:D

Nu ca puteti... sunteti obligat. Cerintele referitoare la mentionarea in statut a modului de dobandire si pierdere a calitatii de asociat / drepturile si obligatiile asociatilor sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute a statutului.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
romascanu, moderator
elis a scris:

Eu unul am avut de-a face cu o asociatie sportiva si stiu cum functioneaza.
In statut am prevazut acest lucru si nimeni nu s-a suparat ... statutul de membru fondator al unei asociatii nu poate fi schimbat , ca sa devii membru al asociatiei trebuie sa depui o cerere de adeziune si sa platesti o cotizatie . In momentul aprobarii cererii de adeziune devii membru cu drepturi depline si deci ai drept de vot in Adunarea generala.
De asemene, asociatia poate avea membrii sustinatori .....dar care nu depun cerere de adeziune si nu platesc cotizatie ... prin urmare, nu au drept de vot.
Daca se inscriu foarte multi in acea asociatie poti face filiale pe strazi, cartiere etc. stabilind modul lor de reprezentare in adunarea generala.

Pentru ELIS:
Daca stiti care ar fi deosebirile intr-o asociatie sportiva fara personalitate juridica. Exista un contract de asociere intre persoane fizice la care nu mai pot adera (sau ?) si alte persoane fara a face un contrat nou de asociere. Sunt in aceasta situatie si nu stiu daca cererea de adeziune sau plata cotizatiei (aport) sunt suficiente pentru a obtine calitatea de asociat.

Multumesc
Din punctul meu de vedere sunt suficiente, acum depinde de ce au prevazut cei care au constituit asociatia sportiva cu privire la noii membrii ai asociatiei. De obicei, contractul de asociere ramane acelasi...... celelate persoane devin membrii ai asociatiei pe baza cererii de adeziune la statut.
Buna ziua,
Va rog daca ma puteti ajuta cu unele lamuriri. Este vb de o asociatie (profil psihologic); in Statut am specificat faptul ca poate deveni membru orice pers fizica si juridica, dar si psihologi, logopezi etc. Intrebarea mea ar fi: este legal acest lucru? Daca da, la drepturi si obligatii pot face distinctie intre dr. si oblig.. profesionale ale categoriilor de profesionisti enumerate si dr si oblig celorlalti asociati?

Multumesc
Este legal ca dintr-o asociatie non-profit sa faca parte ata persoane fizice, cat si persoane juridice.
In practica, in cuprinsul statutului unui ONG nu se face distinctie intre membrii acestuia.

Alte discuții în legătură

Ong - asociatie - asociat - membru DanielBa DanielBa Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru ... (vezi toată discuția)
Membru sau simpatizant? garleanu garleanu Sportivii legitimati la o asociatie (club) nonprofit care platesc lunar o cotizatie intra in categoria -Membrii si simpatizanti?Multumesc (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)