Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei (adica si cei care adera ulterior platind cotizatii)
Eu unul am avut de-a face cu o asociatie sportiva si stiu cum functioneaza.
In statut am prevazut acest lucru si nimeni nu s-a suparat ... statutul de membru fondator al unei asociatii nu poate fi schimbat , ca sa devii membru al asociatiei trebuie sa depui o cerere de adeziune si sa platesti o cotizatie . In momentul aprobarii cererii de adeziune devii membru cu drepturi depline si deci ai drept de vot in Adunarea generala.
De asemene, asociatia poate avea membrii sustinatori .....dar care nu depun cerere de adeziune si nu platesc cotizatie ... prin urmare, nu au drept de vot.
Daca se inscriu foarte multi in acea asociatie poti face filiale pe strazi, cartiere etc. stabilind modul lor de reprezentare in adunarea generala.
asadar pot include prevederea ca membri de adeziune (care platesc cotizatie) pot participa la Adunarea generala a asociatilor si au vot cu caracter consultativ...
Nu stiu daca acestia sunt de acord sa plateasca si sa nu voteze.
Poti face altfel :
1. membrii cu drept de vot - depun cererea de adeziune si platesc o cotizatie
2. membrii sustinatori - nu depun cerere si nu platesc cotizatie, prin urmare nu au drept de vot.
Aha si dupa cum spuneati in statut pot stabili cine si in ce conditii poate deveni membru cu drept de vot(cotizant).:D
Legea sponsorizarii prevede ca daca o alta persoana juridica sponsorizeaza persoana juridica fara scop lucrativ si in acelasi timp o "controleaza sau conduce direct" nu se mai aplica facilitatile fiscale.
In speta administratorul firmei care sustine financiar asociatia este si membru fondator si va fi si presedinte al asociatiei si al Cons director.Pt a evita neaplicarea facilitatilor fiscale ar fi suficienta numirea altei persoane ca presedinte, adica administratorul firmei sponsor sa fiemembru fondator (cu 1/3) si membru al Consil.director dar nu presedinte al acestuia ? Pentru ca legea se refera la "controleaza si conduce direct" ?
Mi s-a cerut includerea unui drept de veto pentru administratorul firmei ,care consider eu ca ar exclude din start aplicarea prevederilor privind facilitatile fiscale in cazul sponsorizarii.
Nu beneficiaza de facilitatile prevazute de lege sponsorul care, in mod direct sau indirect, urmareste sa directioneze activitatea beneficiarului.
In privinta acordarii dreptului de veto ar fi bine sa mai cugetati. :)
Poate fi presedinte , atata timp cat nu are un vot majoritar in conducerea asociatiei .