Am si eu o oarecare problema. Bunica mea a decedat acum 5 ani si nu s-a facut absolut nimik in legatura cu succesiunea sau mostenirea. In viata exista 2 fete ale bunicii ( mama si matusa mea ), ele doua s-au hotarat sa imi dea mie apartamentul defunctei, dar nu stiu de unde sa inceapa. Ideea este ca bunica mea avea un apartament in bucuresti si 5 ha de pamant in alta localitate. Am vb cu 2 notari si mi-au dat informatii diferite . Stiu in mare de ce acte este nevoie , dar nu stiu care este procedura, iar de costuri nimeni nu mi-a dat nici macar o idee.
Am discutat si cu un avocat , mi-a dat cateva directii , dar intr-un final mi-a spus ca totul se rezuma la un notar.
Mi-a explicat ca exista mai multe forme pt definitivarea acestei situatii respectiv prin renuntare - certificat de mostenitor , la care din cate am inteles ca nu mai este nevoie de succesiune , sau contract de vanzare cumparare.
Renuntarea se face in termen de 6 luni de la data mortii si nu dupa 5 ani.
Pot cel mult sa declare ca ele (mama si matusa) nu au acceptat succesiunea si ca sunt straine de ea (ceea ce are cam acelasi efect cu renuntarea). Dar daca procedeaza asa nu mai au dreptul nici la cele 5 ha. Adica, ori accepti si primesti tot ori zici ca esti strain de mostenire si nu primesti nimic. Nu merge cu jumatatea.
Iar daca matusa are si ea ceva copii, lucrurile se complica...
Pe scurt, probabil ca avocatul cu care ati discutat avea mai multe date decat ne-ati dat noua aici, iar orice detaliu suplimentar poate sa schimbe solutia ori sa duca la concluzia ca cea ieftina e si cea mai proasta.
Un avocat pune el mai intai o gramada de intrebari si abia dupa aceea formuleaza un raspuns.