avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare masa succesorala vs testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare masa succesorala vs testament

As avea nevoie de un sfat. In 1997 tatal meu a facut succesiunea dupa mama sa (bunica mea)decedata in acelasi an, masa succesorala constand intr-un apartament. Surorile tatalui meu (toate) au renuntat la masa succesorala in 1997. Succesiunea pe apartament s-a facut pentru ca tatal a vrut sa vanda apartamentul. Tatal meu a murit intre timp si eu am gasit ca de pe urma bunicii mai avem de mostenit un teren pentru care mi-a fost emis certificat de mostenitor suplimentar (mie si mamei fiind singurii mostenitori ai tatalui) urmand sa ne intabulam cu acest document. Intre timp, matusile mele m-au dat in judecata printr-o actiune in constatare invocand un testament al bunicii autentificat la notar cerand ca instanta sa constate dreptul lor de proprietate. Testamentul se pare sa fie din 1995. Intrebarea mea este daca notarul ce mi-a facut certificat de mostenitor pe acest teren nu a putut vedea ca exista un testament autentificat in registrul lor? Mi se pare un pic dubioasa aparitia testamentului cand am vrut sa ne intabulam. Iar daca matusile mele au renuntat la masa succesorala in intregime nu inseamna ca au renuntat si la testament? Mentionez ca in copia testamentului scrie ca lasa mostenire fiicelor ei un teren de 5 ha in orasul X iar terenul pe care am eu certificat de mostenitor este tot de 5 ha. dar in alt oras. In testament este scrisa doar suprafata fara date de identificare (parcela, tarla etc). Am inteles ca terenul pentru care avem noi certificat de mostenitor provine din restituirea dreptului de proprietate dar pe alta unitate administrativ teritoriala, titlul de proprietate fiind emis in anul 2000. Al cui este terenul in acest caz?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 12:52, 1 Noiembrie 2013
Destul de incurcata situatia.. ca sa ma exprim asa! prin declaratia expresa de renuntare, toate succesoarele bunicii dvs. au pierdut orice drept la masa succesorala a bunicii dvs.
Daca acel testament exista la data la care s-a dezbatut succesiunea , dansele trebuiau sa instiinteze notarul despre acest fapt.
cred totusi ca nu aveti toate datele, in testamnet trebuie mentionat exact ce teren se lasa mostenire , suprafata, locatie, , etc. Nu se poate face referire doar la suprafata acestuia fara a se mentiona localitatea unde terenul este situat si fara a se mentiona exact datele de identificare ale acestuia .
daca totusi aceasta este situatia, nu cred ca matusile au sorti de izbanda in instanta , cu acest testament. oricum este greu sa va dam un sfat concret fara a studia actele .
Multumesc pentru implicare.
Existenta testamentului a fost dezvaluita acum desi renuntarile au fost facute in 1997, imediat dupa moartea bunicii mele. In testament se specifica doar teren in suprafata de 5 ha. pe raza localitatii X iar dupa cum am spus terenul pentru care s-a optinut certificat de mostenitor este pe raza unei localitati invecinate, obtinut in urma reconstituirii dreptului de proprietate in baza legii 18/ 1991.
Titlul de proprietate pe acest teren a fost optinut in 2000. Va intreb daca nu cumva pot invoca faptul ca prin obtinerea titlului de proprietate in 2000, dupa decesul bunicii, terenul nu avea cum sa faca obiectul testamentului dat fiind faptul ca nu era un bun prezent.
Am cautat Codul civil aplicabil in 1997 la data deschiderii succesiunii si acolo scrie asa:

Conform art. 795 Cod civil aplicabil în 1997 referitor la împărţeala făcută de tată, de mamă sau de alţi ascendenţi între descendenţii lor – Această împărteală se poate face prin acte între vii, sau prin testament cu formele, condiţiile şi regulile prescrise pentru donaţiuni între vii şi pentru testamente.
Împărţeala făcută prin acte între vii nu poate avea de obiect decât bunurile prezente. (C. civ. 644, 728 si urm.).

De asemenea, am gasit scris intr-o hotarare de instanta (pe net): pentru ca testamentul să producă efecte, este necesar a fi îndeplinite următoarele condiţii: testamentul să nu fi fost revocat şi moştenitorul să fi acceptat succesiunea.

In acest caz, facand renuntari la notariat a doua conditie nu este indeplinita. Nu scrie insa articolul ce face aceasta referire. Poate ma puteti ajuta.
Incercati sa discutati cu un avocat care sa va apere in procesul deschis de matusi.

Sugestiv exprimat, "legatura" dintre obiectul pricinii si articolele din codul civil pe care le citati dvs. ar suna cam asa: pentru durerea de picioare, am citit in cartea de medicina capitolul despre nas, gat si urechi...

Nu aveti ce cauta prin "acte intre vii", cand vorbim despre un act pentru cauza de moarte. Testamentul produce efecte atunci cand scriitorul lui e un pic cam ... mort si ingropat (nu e un act intre vii, ci un act pentru cauza de moarte).

De asemenea (pentru toti cititorii) incercati sa va angajati avocat INAINTE de primul termen de judecata. Avem o Noua Catastrofa de Procedura Civila (pardon Nou Cod...) si sunt institutii pe care, daca nu le invocati in termen, poate sa vina apoi si mama stiintei dreptului fara sa mai poata repara ce s-a stricat...

Daca matusile dvs. au renuntat la mostenirea legala, asta nu inseamna ca au renuntat SI la mostenirea testamentara.

Pentru a rezolva o speta trebuie pornit de la CE s-a cerut si cum s-a motivat in fapt si in drept. Cu pura teorie ...s-ar putea sa va fac adversarii mai destepti decat au fost.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
romascanu, moderator
Distinsei d-ne @romascanu
Vorba parintelui meu : Cum le spui dumneata, să tot stai să asculţi [...]Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva. Felicitari !
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terenuri extravilan mostenite pentru care se cere iesire din indiviziune anddaria anddaria Sunt unica mostenitoare a tatalui meu , mama fiind decedata anterior. Tata a decedat in noiembrie 2011. Prin testament , tata ( care mai are un frate ... (vezi toată discuția)
Doar mãtuºa are dreptul sa scoata un duplicat de pe certificatul de deces? dennis1 dennis1 Vreau să fac o dezbatere succesorală asupra unui teren extravilan în suprafaţa de 2,69 ha. Pe copie de pe titlul de proprietate figurează toate cele 4 ... (vezi toată discuția)
Consecinte renuntare la succesiune gratiand gratiand Buna. In 1997 bunica mea a murit si tatal meu a facut succesiunea in 1999. Surorile tatalui au renuntat la notariat in 1997 la succesiune dar aduc acum un ... (vezi toată discuția)