avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... URGENT calcul cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

URGENT calcul cota parte indiviza

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu modalitatea de calcul a cotei parte indiviza pentru un apartament. Am nevoie urgenta de formula de calcul. Cei care cunosc formula, ma puteti ajuta?

Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ogra , utilizator 21:38, 9 August 2011
cota parte indiviză se calculează diferit în raport de ceea ce a creat indiviziunea. dacă este vorba de succesiune - cota legală din moștenireîn raport de clasa de moștenitori și gradul de rudenie, dacă este vorba de prorietate comună pe cote părți cota precizată în actul de proprietate al coproprietarilor, dacă este vorba de bunuri comune din căsătorie, se prezumă a fi cotă egală de 50% până la dovada contrarie, dacă este vorba de spațiile comune dintr-un imobil (bloc) aparțin în mod egal tuturor proprietarilor de apartamente din acel imobil.
Daca v-ati adresat forumului nostru, presupun ca este vorba de formula de calcul a cpi, a unui apartament dintr-un imobil - daca nu este asa, ma scuzati, eu asa am inteles...
Pentru a afla cota-parte indiviza de proprietate dintr-un imobil aferenta unui apartament, intr-o prima faza este indeajuns sa aruncati o privire pe actul de proprietate. Daca acesta este intocmit de meseriasi adevarati, nu din aceia care folosesc cu mult succes metoda ” copy-paste” - dar uneori se potriveste si asa (adica au copiat din sursa buna), aceasta informatie este destul de exacta si gasiti o expresie de genul: cota-parte indiviza de proprietate este 4,56%.
Insa cum la noi este ca la nimeni, pot sa va spun ca, spre exemplu, unde locuiesc eu, intr-un bloc cu 44 ap. cu 2 camere + dependinte - toate la fel, cu erorile din turnare, daca ma uit in toate actele de proprietate m-apuca rasul...gasesc informatii diferite, care mai mult incurca lumea decat ajuta.
Practic cota-parte indiviza de proprietate este egala cu suprafata utila a apartamentului pus in discutie de impartit la suma suprafetelor utile a tuturor apartamentelor din acea scara de bloc, totul de inmultit cu 100 (valoare procentuala).
Deci observati, in cadrul as. prop. un capitol aparte privind cheltuielile de intretinere, alaturi de alte 5 tipuri de cheltuieli, sunt acele cheltuieli cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate.. Continuand informatia, trebuie sa va spun ca cei de la asociatie trebuie sa cunoasca destul de bine suprafata utila a fiecarui apartament pentru a determina cota-parte indiviza de proprietat a fiecarui apartament pentru ca repartizarea cheltuielilor aferente acestui tip de cheltuiala sa fie echitabila.
Se poate continua explicatia cu mai multe amanunte, dar banuiesc ca deocamdata am raspuns intrebarii din topic...
Cota parte indiviza(%)=suprafata utila a apartamentului si /sau a spatiului cu alta destinatie inpartit cu suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si / sau spatiilor cu alta destinatie ori 100.X-(:((:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota indiviza mare nicoletabugeanu nicoletabugeanu In anul 2005 a fost cumparat un apartament de 3 camere impreuna cu dreptul de proprietate asupra cotei indivize de 4.898% din partile si dependintele din ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza din terenul pe care s-a construit un imobil gabrian gabrian Buna ziua, As dori sa stiu cum se calculeaza cota parte indiviza dintr-un teren de 600mp pe care s-au construit 10 apartamente( coeficientii de calcul). ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)