avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul suma cote-parti-indivize
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul suma cote-parti-indivize

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema. Suntem o asociatie de proprietari nou infiintata. Am primit de la dezvoltator o foaie de calcul in excel cu suma suprafetelor utile pentru tot imobilul. Ce este neclar este ca in acest calcul intra si doua camere in care sunt montate contoarele de energie pentru toate apartamentele. Vreau sa stiu daca este in regula sa dam la o parte acea suprafata utila pentru ca ea face parte din suprafetele comune.
Mai avem o terasa circulabila, de 280 mp, care nu este in proprietatea noastra, ci a dezvoltatorului, si este prinsa in suma cotelor-indivize. Vreau sa stiu daca pentru proprietarul aceastei terase trebuie sa repartizam cheltuieli pe cota parte indiviza.
De asemenea, avem prinse in aceasta foaie de calcul si suprafetele utile pentru parcarile subterane, cele de tip klaus si parcari biciclete. Intrebarea este daca se repartizeaza cheltuieli pe cota-parte-indiviza si proprietarilor acestui tip de parcare klaus si pt proprietarii parcarilor pentru biciclete. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 09:16, 1 Iulie 2023
sa dam la o parte acea suprafata utila pentru ca ea face parte din suprafetele comune.

Verificati cartea tehnica a constructiei
proprietarul aceastei terase trebuie sa repartizam cheltuieli pe cota parte indiviza.

Conform disp L nr 196/2018 orice proprietar in imobil are obligatia sa contribuie lunar la plata cote indivize
daca se repartizeaza cheltuieli pe cota-parte-indiviza si proprietarilor acestui tip de parcare klaus si pt proprietarii parcarilor pentru biciclete

Se repartizeaza fiecarui proprietar cote indivize conform documente proprietate
Dupa cum s-a raspuns in ultimul rand fiecare proprietar plateste pe cota indiviza conform actului de proprietate.
Daca nu e in proprietatea unuia e comuna.

Terasa este a unuia in acte deci doar la el se calculeaza ca doar e o foloseste.
La parcare la fel daca este in actul de proprietate se adauga la suprafata lui de conta indiviza.
Daca nu se calculeaza doar la cei care le folosesc.
Multumesc!
Multumesc!
Poate se asteapta un raspuns mai elaborat, dar nu este chiar asa de simplu, pentru ca dvs. ati pus in discutie mai multe feluri/tipuri de suprafete.
Apoi, nu inteleg, pentru ca tot aud, mai ales acum la blocurile noi construite, domnii dezvoltatori, ba isi aleg terasa, ba unii parcarile sau ceea ce le convine mai mult.
Asadar intr-un condominiu normal, fiecare locuinta are o anumita suprafata utila. Repet - suprafata utila, adica unde nu intra balcoanele logiile, suprafata tocului usilor, unele firide - vedeti ce mai zice legea.
Acum haideti sa definim notiunea de cota-parte indiviza de proprietate: aceasta se defineste ca un raport intre suprafata unui apartament si suma tuturor suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor dint-o scara /bloc inmultit cu 100. Acelasi calcul este valabil pentru toate locuintele din condominiu, cu specificarea ca suma tuturor coteloe-parti indivize de proprietate, trebuie sa rezulte 100%. Daca suma este diferita de 100, calculul nu a fost facut bine.
Acum, daca tot ati zis si chiar exista in realitate: parcari subterane, da ? Parerea mea este ca nu trebuie amestecate notiunile sau trebuie judecat altfel: acces la parcarea subterana are tot "omul" sau numai unii? Cine trebuie sa participe la cheltuielile locurilor de parcare (curent electric, apa, curatenie, intretinere lunara/periodica/anuala, etc? Pai cine, doar cei care folosec acea parcare, nu? Sigur ca si aici trebuie purtata o discutie: unul are un loc de parcare, altul, doua, un altul parcheaza o motocicleta, etc.Se poate face un regulament intern, doar al proprietarilor/membri ai asociatiei respective - dar ma tem ca vine dom' dezvoltator si va face viata grea. Am auzit ca se inchiriaza locuri de parcare la fel de fel de cetateni, care nu au nimic de-aface cu asociatia voastra.
La fel - terasa - cum sa zica nenea dezvoltatorul ca este terasa lui, cand terasa este a tuturor, proportional cu acel procent de cota-parte indiviza de prooprietate.
Poate veniti si ne explicati cum poate cineva sa zica - pai terasa este a mea, eu raspund de ea, o intretin, etc. ? Legal nu poate sub nicio forma, chiar daca dom'dezvoltator are 90% din locuinte pe numele sau!
Putem sa mai discutam.
Stima, Adam Grecu, Iasi.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iunie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)