Poate se asteapta un raspuns mai elaborat, dar nu este chiar asa de simplu, pentru ca dvs. ati pus in discutie mai multe feluri/tipuri de suprafete.
Apoi, nu inteleg, pentru ca tot aud, mai ales acum la blocurile noi construite, domnii dezvoltatori, ba isi aleg terasa, ba unii parcarile sau ceea ce le convine mai mult.
Asadar intr-un condominiu normal, fiecare locuinta are o anumita suprafata utila. Repet - suprafata utila, adica unde nu intra balcoanele logiile, suprafata tocului usilor, unele firide - vedeti ce mai zice legea.
Acum haideti sa definim notiunea de cota-parte indiviza de proprietate: aceasta se defineste ca un raport intre suprafata unui apartament si suma tuturor suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor dint-o scara /bloc inmultit cu 100. Acelasi calcul este valabil pentru toate locuintele din condominiu, cu specificarea ca suma tuturor coteloe-parti indivize de proprietate, trebuie sa rezulte 100%. Daca suma este diferita de 100, calculul nu a fost facut bine.
Acum, daca tot ati zis si chiar exista in realitate: parcari subterane, da ? Parerea mea este ca nu trebuie amestecate notiunile sau trebuie judecat altfel: acces la parcarea subterana are tot "omul" sau numai unii? Cine trebuie sa participe la cheltuielile locurilor de parcare (curent electric, apa, curatenie, intretinere lunara/periodica/anuala, etc? Pai cine, doar cei care folosec acea parcare, nu? Sigur ca si aici trebuie purtata o discutie: unul are un loc de parcare, altul, doua, un altul parcheaza o motocicleta, etc.Se poate face un regulament intern, doar al proprietarilor/membri ai asociatiei respective - dar ma tem ca vine dom' dezvoltator si va face viata grea. Am auzit ca se inchiriaza locuri de parcare la fel de fel de cetateni, care nu au nimic de-aface cu asociatia voastra.
La fel - terasa - cum sa zica nenea dezvoltatorul ca este terasa lui, cand terasa este a tuturor, proportional cu acel procent de cota-parte indiviza de prooprietate.
Poate veniti si ne explicati cum poate cineva sa zica - pai terasa este a mea, eu raspund de ea, o intretin, etc. ? Legal nu poate sub nicio forma, chiar daca dom'dezvoltator are 90% din locuinte pe numele sau!
Putem sa mai discutam.
Stima, Adam Grecu, Iasi.