avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul suma cote-parti-indivize
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul suma cote-parti-indivize

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema. Suntem o asociatie de proprietari nou infiintata. Am primit de la dezvoltator o foaie de calcul in excel cu suma suprafetelor utile pentru tot imobilul. Ce este neclar este ca in acest calcul intra si doua camere in care sunt montate contoarele de energie pentru toate apartamentele. Vreau sa stiu daca este in regula sa dam la o parte acea suprafata utila pentru ca ea face parte din suprafetele comune.
Mai avem o terasa circulabila, de 280 mp, care nu este in proprietatea noastra, ci a dezvoltatorului, si este prinsa in suma cotelor-indivize. Vreau sa stiu daca pentru proprietarul aceastei terase trebuie sa repartizam cheltuieli pe cota parte indiviza.
De asemenea, avem prinse in aceasta foaie de calcul si suprafetele utile pentru parcarile subterane, cele de tip klaus si parcari biciclete. Intrebarea este daca se repartizeaza cheltuieli pe cota-parte-indiviza si proprietarilor acestui tip de parcare klaus si pt proprietarii parcarilor pentru biciclete. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 09:16, 1 Iulie 2023
Trebuie reținut faptul că în formula de calcul a cotei - părți indivize de la art. 2 lit. l din legea 196/2018, legiuitorul nu face vorbire despre „suprafața utilă apartamentului” ci despre „suprafața utilă a proprietății imobiliare” :

„cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu”.

iar potrivit art. 2 lit. t proprietatea poate fi și și altceva decâ apartamentul:

„ locuința sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință, parte dintr-un condominiu, destinată locuirii sau altor activități, deținută în proprietate exclusivă”

1. Având în vedere cele de mai sus trebuie văzut regimul juridic al terasei circulabile și dacă este în folosință comună.

2. În privința parcărilor tip Klaus, suprafața acestora poate fi inclusă în formula de calcul a cotei părți indivize fiind asimilate la categoria „ spații cu altă destinație decât cea de locuință”.

3. În calculul cheltuielilor comune va trebui să respectați valorile cotelor părți indivize înscrise în actele de proprietate si/sau la cartea funciară și evident în Acordul de Asociere. Nu puteți să calculați altele decât dacă suma lor nu este egală cu 100%.

4. La repartizarea cheltuielilor comune veți ține cont obligatoriu de prevederile Acordului de Asociere coroborate cu dispozițiile Statutului în această privință.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iulie 2023
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)