avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se mai poate face succesiune ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se mai poate face succesiune ?

Buna ziua,

Am urmatoarea problema:
1. mama a decedat in data de 12.09.2004
2. dupa moartea ei am ramas 3 copii in viata, un nepot de la fiul decedat si sotul, adica tatal.
3. nu s-a dezbatut succesiunea, deoarece toate actele erau in posesia sotului, care nu a cerut acest lucru.
4. personal nu am cerut nici succesiunea nici nu am dat declaratie de acceptare a ei, deoarece, atunci nu cunosteam ca termenul de acceptare sau renuntare este de 6 luni.
5. nu am dorit sa-mi supar parintele, desi mama, inainte cu 3 saptamini de a deceda, mi-a spus ca vor fi probleme, insa nu am crezut, nu am luat nici actul original prin care se certifica faptul ca o parte din pamint, cel pe care este si constructia casei parintesti a fost achizitionat de tatal mamei. Dorinta ei a fost ca pamintul de la tatal ei si casa parinteasca sa ramina copiilor, ca sa aiba unde se se retraga la nevoie.
Acum un an, am aflat din alte surse ca cei 2 frati ar fi dat tatalui declaratie de renuntare la mostenire, dar pe mine nu m-a chemat nimeni. Tot atunci am aflat ca tata ar fi vindut tot terenul aflat in extravilan si intravilan(teren pe care l-a avut inainte de casatorie si care nu ma intereseaza, aceasta fiind si dorinta mamei), exclusiv cel pe care se afla constructia casei(care este al mamei, cumparat de tatal ei).
Recent am aflat ca ar fi vindut si casa cu terenul aferent. Trebuie sa mai spun ca titlul de proprietate a fost intocmit doar pe numele tatalui, inclusiv cel pe care se afla constructia casei, desi pe cererea facuta de tata era scris ca titlul sa fie emis conform filei nr..., aflata pe rol ...etc, pe rol era trecuta si mama si copii.
La ora actuala ar mai fi ceva de facut ? Care ar fi pasii de urmat? Dupa decesul tatalui s-ar putea face anularea actelor? Mentionez ca nu doresc sa inrautatesc situatia, tata avind la activ si un accident vascular cerebral, declansat acum 2 ani, prilej cu care m-am ocupat de el, atit in spital cit si drumuri acasa, insa de cind i-am spus ce am aflat si ca nu a tinut cont de mama, m-a renegat spunind ca nu-i sunt fiica si nu mai am ce cauta in curte.
M-am conformat, mai ales ca nu doresc sa stie satul situatia creata. As dori sa indeplinesc dorinta mamei si anume ca terenul cu casa sa ramina un loc de intoarcere, pentru o pomenire, pentru iesirea la pensie, dac va mai fi.....
Daca s-a facut si vinzarea casei cu terenul aferent, cum a fost posibil? Nu era bun comun, chiar daca pe act figura unul din soti?
Va multumesc.




Cel mai recent răspuns: Dorina56 , utilizator 21:06, 20 August 2008
Dvs. in calitate de fiica sunteti mostenitor rezervatar si nu trebuia sa faceti nicio declaratie de acceptare sau de renuntare in termenul de 6 luni.
Toate actele de vanzare cumparare intocmite de tatal dvs. atata timnp cat nu s-a dezbatut succesiunea mamei si cat la vanzare nu ati fost prezenti toti mostenitorii...SUNT NULE.
Pe terenul exclusiv al mamei (cumparat de tatal acesteia), tatal dvs. avea un drept de 1/4 in calitate de sot supravietuitor, iar voi, copiii 3/4. Daca doi dintre copii au renuntat la mostenire (declaratie de renuntare expres prin notariat), atunci cotele acestora se raportau la masa succesorala si se imparteau celorlalti mostenitori (in speta tatal si dvs.)
Sunt multe ipoteze in cele spuse de dvs. In primul rand vorbiti cu fratii si aflati care este pozitia lor. Daca au dat intr-adevar declaratii de renuntare la succesiune. Apoi aflati daca tatal dvs. intr-adevar a vandut aceste bunuri. Si nu in ultimul rand...faceti succesiunea dupa mama. In cadrul acestui proces veti afla unde si daca mai sunt bunurile, cu ce acte au fost intrainate si puteti cere ori sa se constate nulitatea acestor acte, ori in cadrul procesului de partaj sa fie atribuite in lotul tatalui dvs. aceste bunuri cu obligarea acestuia la plata sultei catre dvs.
Din punctul meu de vedere daca asteptati sa rezolvati actele dupa decesul tatalui dvs.....s-ar putea sa fie prea tarziu, intrucat sunt termen ce trebuie respectate.
Mult succes.
Buna dimineata,

Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am uitat sa precizez ca actul cu care a cumparat bunicul pamintul dat mamei, a fost in posesia mamei, eu nu-l am (am refuzat sa-l iau atunci cind mi l-a dat, deoarece am considerat ca nu era moral fata de tata) si nici nu este specificat nimic pe titlul de proprietate a lui tata, totul fiind trecut pe numele lui.
Daca actul de proprietate este pe numele lui tata, se poate considera ca mama are si ea dreptul ca fiind bun comun?
La notar mi-a spus ca atit timp cit tata este singur pe act, poate face ce doreste cu bunurile, cit este in viata.
Care este primul lucru ce ar trebui sa-l fac, cui sa ma adresez si ce acte trebuie sa depun. De la primarie trebuie sa cer cevreo copie dupa vreun act?
Cu consideratie,
Dorina.

Am si eu o problema legata de succesiune. Mai exact, bunicii din partea tatalui meu au murit, ultimul decedand acum sase ani. Nu am cunostinta sa se fi efectuat vreo succesiune, deoarece nu mai locuiesc de mult in zona si nu mai am legatura nici cu familia din partea tatalui, nici cu orasul respectiv. tatal meu a murit acum 7 ani. eu mai am o sora, care nu este deloc interesata de posibila mostenire. pentru mine insa este relativ importanta, si nu neaparat dpdv financiar. tatal meu a avut doua surori, ambele sunt in viata. ultima informatie o am de acum doi ani, cand am aflat prin terti ca inca nu se deschisese succesiunea de catre matusile mele in urma decesului parintilor lor. Presupun ca, daca ar fi facut-o, oricum nu m-ar fi anuntat, si nu stiu ce posibilitate am sa aflu daca s-a deschis succesiunea, de cat timp si daca s-a incheiat cumva. Va rog sa ma ajutati sa aflu daca mai am drepturi, in cazul in care s-a facut deja succesiunea, sau ce ar trebui sa fac, daca nu s-a deschis inca - eu fiind dispusa sa o deschid. Va multumesc!
Dorina56 a scris:

Buna dimineata,

Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am uitat sa precizez ca actul cu care a cumparat bunicul pamintul dat mamei, a fost in posesia mamei, eu nu-l am (am refuzat sa-l iau atunci cind mi l-a dat, deoarece am considerat ca nu era moral fata de tata) si nici nu este specificat nimic pe titlul de proprietate a lui tata, totul fiind trecut pe numele lui.
Daca actul de proprietate este pe numele lui tata, se poate considera ca mama are si ea dreptul ca fiind bun comun?
La notar mi-a spus ca atit timp cit tata este singur pe act, poate face ce doreste cu bunurile, cit este in viata.
Care este primul lucru ce ar trebui sa-l fac, cui sa ma adresez si ce acte trebuie sa depun. De la primarie trebuie sa cer cevreo copie dupa vreun act?
Cu consideratie,
Dorina.


Este foarte important ca actele pe care le aveti sa le vada un avocat. Nu inteleg din cele relatate de dvs. daca actul de proprietate a fost pe numele mamei...de ce are tatal titlu de proprietate? Mergeti la un avocat sa va sfatuiasca. In primul rand trebuie sa cereti anularea titlului de proprietate emis pe numele tatalui dvs. Apoi constatarea nulitatii celorlalte acte de vanzare cumparare facute...
Buna seara,

va multumesc inca o data pentru raspuns.
Pamintul cumparat de bunicu, a fost pe numele lui, i l-a dat mamei asa cum se facea inainte , pe rol.Dupa revolutie, cind tata a cerut titlu de proprietate, a inclus totul, asa cum era pe rol, fara sa ceara titlu pe ambii si fara sa se specifice nimic altceva.Mama nu a contestat nimic, crezind ca asa e bine. Nici noi copii nu am pus intrebari, pentru ca nici nu stiam unele lucruri si nici nu am crezut ca se pot intimpla asemenea lucruri.
Stiam ca ultima dorinta a celui care pleaca dincolo se respecta cu sfintenie, mai ales ca a dorit ca sotul ei sa faca ce va voi cu pamintul avut inainte de casatorie, ceea si eu am vrut la fel.
Este mai mult o datorie morala fata de mama, care a plecat cu increderea ca asa voi face.
Am inteles foarte bine ce este de facut si cred ca asa este conform legilor aparute, dar se pare ca nu vor fi sanse sa anulez un titlu dupa atitia ani. Ceea ce nu voi putea intelege, este cum poate sa vinda casa parinteasa cu terenul aferent, daca aceasta a fost construita impreuna. Va multumesc inca o data si va doresc numai bine.
Cu consideratie,
Dorina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii! ContSters312311 ContSters312311 BUNA!ce sar putea face in cazul meu!As dori sa fac acte de proprietate pe casa si pamintul de la tara,sintem 2 frati si trei surori,tata traieste ,mama e ... (vezi toată discuția)
Succesiune , mostenitor nedeclarat , intabulare teren agricol . ContSters252403 ContSters252403 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face cadastrul ... (vezi toată discuția)