avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recunoasterea drepturilor financiare din Germania in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recunoasterea drepturilor financiare din Germania in Romania

Va rog sa ma sprijiniti pentru rezolvarea situatiei urmatoare: sotul ( cetatean german ) este pensionat de boala, situatia s-a agravat si dorim revenirea in tara. 1. Este permis transportul peste granita cu AVC si pareza cu masina personala ?
2. Ce formalitati trebuie indeplinite pentru primirea pensiei in Romania ? ( link-uri spre legislatia in vigoare, formulare, institutii abilitate, proceduri)
3. Asigurarile de sanatate vor acoperi intretinerea medicala si in Romania ?
( situatia pentru cazuri cronice )
4. Sotia ( cetatean roman ) va mai primi banii pentru intretinerea sotului din partea statului german si in Romania ?
5. Pensia in urma decesului sotului german se poate primi si in Romania ?

Va multumesc pentru bunavointa acordata.
1. Modalitatea de primire a pensiei date de casa de pensii din Germania in Romania va trebuii sa intrebati în Germania.
2. Formalitatile sunt stabilite de autoritatile germane si nu de cele din Romania.
3. Va recomand ca in momentul plecarii din Germania sa completati formularul E121 pe care il depuneti la Casa de sanatate din Germania care va plati o cota forfetara statului roman pentru a beneficia de servicii medicale gratuite.
4. Cred ca daca sotul isi face resedinta in Romania va putea obtine un certificat de handicap si daca este declarat handicap grav va primi o indemnizatie, buget complementar si indemnizatie pentru insotitor.
5. Orice pensie se poate primi in Romania. Probabil ca va trebuii sa va faceti un cont bancar cu card.

[ link extern ]
Multumesc pentru raspunsurile punctuale, va trebui sa caut un roman jurist in Germania ca pot intelege ce formalitati trebuie indeplinite.
Cererile se depun la la Asigurarea Germană pentru Pensii - Unterfranken, Würzburg, (Deutsche Rentenversicherung Unterfranken, Würzburg).

Intamplarea face sa fi dat astazi chiar peste Acordul Româno-German cu privire la exportul pensiilor si informatii referitoare la situatia dvs. [ link extern ]

Asiguratorul de pensii din Germania solicita anuntarea cu 2 luni inainte a schimbarii domiciliului.

Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de insotitor tutunarudenisa tutunarudenisa Buna ziua, Ca sa fiu sigura ca nu omit vreun diagnostic, va scriu rezultatul cu care s a externat tatal meu: AVC Ischemic pontin stanga,HTA,ICC CLS II ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie romana-germana was81 was81 Buna seara, locuiesc in Germania de 8 ani si indeplinesc toate conditiile de-a obtine si cetatenia germana, Intrebarea mea este -daca mi se ofera ... (vezi toată discuția)
Pensie de handicap cu indemnizatie velea nelu velea nelu salut am pe tatal meu cu o pensie de handicap cu sechele AVC de citiva ani acum sa inbolnavit si mai grav sa operat la colon si intestine este purtator de ... (vezi toată discuția)