Buna ziua
Am mai multe intrebari legate de pensionare pentru limita de varsta.
Sunt nascuta in luna aprilie 1953, am trei copii, in noiembrie am 38 de ani vechime, actual sunt somera. Luna octombrie ar fi ultima de indemnizatie de somer. Ce acte imi trebuie pentru dosar? Cit dureaza pina primesc decizia?Dupa cit timp primesc pensia?Va multumesc anticipat pentru raspunsurile corecte si la obiect pe care precis le voi primi. Carmen Mariana.
Pensie pentru limita de varsta in luna septembrie 2012 la varsta de 59,5 ani cu un stagiu complet de 28,10 ani.
La terminarea somajului puteti solicita pensia anticipata.
Documentele necesare le gasiti pe site-ul CNPAS.
Cat v-a dura emiterea deciziei este greu de spus si depinde de CJPAS.
Luna urmatoare primirii deciziei primiti prima pensie care include si sumele incepind cu data indeplinirii conditiilor/depunerii cererii.
1. Pentru o femeie nascuta in aprilie 1953 varsta standard depensionare este de 59 de ani si 5 luni iar stagiul complet de cotizare este de 28 de ani si 10 luni.
2. Asadar puteti iesi la pensie de limita de varsta in septembrie 2012.
3. Pentru ca ati depasit stagiul complet de cotizare cu mai mult de 8 ani puteti solicita pensie anticipata (fara diminuare) la varsta de 54 de ani si 5 luni.
4. Asadar puteti solicita acum pensie anticipata.
5. Acte pentru pensie:
cerere pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta
carnetul de munca (original si copie);
carnetul de asigurari sociale (original si copie);
alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate;
diploma de studii (original si copie), adeverinta sau foaie matricola (original si copie) din care sa rezulte durata normala si perioada anilor de studii absolviti la zi, precum si certificarea absolvirii acestora;
adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;
adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
dovada certificarii stagiului de cotizare;
adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat;
alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.
6. Mergeti si pana la Casa de Pensii de care apartineti unde o sa gasiti afisata o lista actualizata cu actele necesare.
7. Decizia de admitere la pensie se da in 45 de zile de la data depunerii actelor iar apoi in 5 zile trebuie sa va fie expediata prin posta.
8. Pensia o primiti de la data cand vi s-a aprobat si daca va intarzia sa vina prin posta atunci cand va veni veti primi si pensia pe lunile din urma.