avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Instiintare incepere urmarire disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Instiintare incepere urmarire disciplinara

Buna ziua,

Scriam intr-un post anterior ca mi s-a cerut demisia sau se vor incepe proceduri de urmarire disciplinara. Au trecut aproximativ 45 de zile de atunci si se pare ca s-au agatat de ceva ca sa inceapa urmarirea disciplinara.

Pentru inceput am cateva intrebari:
1. De cine trebuie sa fie semnata instintarea pentru urmarirea disciplinara:
presedintele comisiei, membri comisiei, presedintele si membrii comisiei, administratorul societatii, orice persoana avizata din firma.
2. Daca presedintele comisiei este in concediu de maternitate se considera viciu de procedura?

In continuare va raportez niste detalii privind abaterea care imi este reprosata:
citez "nefunctionarea muzicii ambientale din ... timp de 2 zile"

Persoana care a raportat acest fapt este o persoana care este pe IT si a fost prezenta in locatia respectiva in momentul constatarii. Fiind o persoana avizata putea sa remedieze situatia, avand in vedere ca nu reuseam sa o remediem remote. Acest lucru nu s-a intamplat si persoana a revenit inapoi la sediu neincercand remedierea situatiei.

Alte intrebari:
3. Care ar putea fi sanctiunea aplicabila avand in vedere "gravitatea faptei"
4. Ce as putea sustine in apararea mea.
5. Daca se dispune orice sanctiune disciplinara indiferent de timpul ei, avertisment, reducere din salar, demitere, care ar fi calea de atac si care sunt sansele de reusita.
6. Se pot cere daune morale avand in vedere ca au fost amenitari repetate prin care mi se cerea demisia sau daca nu voi fi sanctionat pe cale disciplinara?


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 12 August 2011
1. De persoana imputernicita de angajator pentru a afectua cercetarea disciplinara.
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Fiind in concediu de maternitate are CIM suspendat, atributiile sale putand fi delegate altei persoane.

3. Art. 250
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

4. De unde sa ghicim noi. Atentie la intrebarea care cred ca va va fi pusa: de ce nu ati anuntat defectiunea inca de la aparitia ei?

5. Art.252
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

6. Nu cred si nu cred ca puteti proba ca ati fost amenintat.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Dupa 40 de zile "amenintari" s-a trecut la fapte. Am primit azi 12.08.2011 convocare in vederea efectuarii cercetarii disciplinare. Data la care sunt convocat este 18.08.2011. Conform legii termenul legal este de 5 zile lucratoare. La mine sunt 4, cu siguranta au uitat ca luni este sarbatoare si nu numarat cum trebuie. In principiu nu am nimic cu convocarea si am sa ma prezint. Nu as dori sa ma leg de la inceput de acest subiect. As astepta sa primesc decizia comisiei si apoi in functie de gravitatea la care sunt incadrat sa fac contestatie in instanta. As avea un mic atu pentru viciu de procedura. Cel putin asa vad eu lucrurile nefiind avizat.

Acum cateva intrebari:

1.Daca nu fac intampinare semnaland acest fapt, se ia in considerare in instanta?( In instanta as putea zice ca nu am consultat un specialist si nu am stiut de acest termen).
2.As dori sa fac o cerere pe care sa o inmanez la firma in care sa fie stenografiata intreaga discutie de o persoana avizata din exteriorul firmei, este posibil?
3.Daca este posibil si firma refuza, se poate aduce ca proba in instanta?

Va multumesc.
Termenul de 5 zile lucratoare la care faceti referire era prevazut la art. 75(3) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010. In prezent, NU mai exista CCMUNN.
Daca aceasta prevedere nu a fost adoptata anterior in Contractul Colectiv la Nivel de Ramura, Contractul Colectiv la Nivel de Unitate sau in Regulamentul Intern (dvs stiti in functie de domeniul de activitate al companiei si numarul de angajati ce contracte exista), convocarea se poate face si de pe o zi pe alta (cu conditia sa existe dovada ca s-a comunicat Convocatorul).

La celelate doua puncte nu va pot raspunde. In principiu ar trebui sa fie prevazut in Regulamentul Intern modalitatea concreta de desfasurare a cercetarii disciplinare. Dar va pot spune din experienta ca majoritatea companiilor prefera ca punctul de vedere al angajatului sa fie prezentat in scris (sub forma de nota explicativa, s.a.).
In cursul cercetarii disciplinare prealabile dvs aveti dreptul sa formulati si sa sustineti toate apararile in valoarea lor si sa oferiti comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considertia necesare, precum si dreptul sa fiti asistat, la cererea dvs, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru sunteti.
In practica, ascultarea salariatului se finalizeaza prin "nota explicativa" pe care acesta o da, iar audierea se consemneaza intr-un proces-verbal distinct, care contine intrebarile formulate de membrii comisiei si raspunsurile salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Baut la serviciu mirusaby mirusaby Un angajat a venit a doua oara baut la serviciu. Nu vrea sa sufle in etilotest sau in fiola ....colegii l-au vazut , iar in reg .Intern si in CCM scrie ca se ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca referat de sanctionare axel0_0 axel0_0 salut , sunt nou in domeniul forumurilor dar sper ca cineva care se pricepe ma poate ajuta intr-o problema legata de concedierea pe motive disciplinare. din ... (vezi toată discuția)