avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi se solicita demisie neaprobata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi se solicita demisie neaprobata

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Lucrez ca medic veterinar la un cabinet particular, de la data de 01.01.2009. Mentionez ca am fost angajat in primul an de la terminarea facultatii.
In data de 24.05.2011, am participat la un concurs organizat de radio Kiss Fm, ce avea ca premiu o vacanta. Pentru concurs a fost nevoie sa trimit un text hazliu, iar eu am scris astfel: "Am ghinionul de a fi medic veterinar chiar in mijlocul erei caninozoice a maidanezilor. Nici nu stiti cat de greu va scriu acum, caci nu prea mi-au mai ramas multe degete intregi de printre coltii fiarelor.
Cu gandul la concediu, ma tot uit la telefonul meu vechi, care are par de matza pana si sub display, asteptand o scapare. Tare as vrea sa pot face o baie in mare, poate mai scap si eu de puricii astia.
Dar nu stiu cand voi reusi sa fac asta, caci sefa mea e un fel de Cruela in 1001 Dalmatiei."
Patronii s-au simtit lezati de aceasta scrisoare si mi-au inaintat o convocare, care suna astfel: "In temeiul dispozitiior art. 267 al.(2) din codul muncii si a referatului inaintat de conducerea societatii sunteti convocat la punctul de lucru in data de 02.08.2011 ora 14.00 pentru a va formula apararile si motivatiile pe care le considerati necesare in legatura cu scrisoarea trimisa la radio Kiss Fm in data de 24.05.2011. Conform art. 267 al.(3) din Codul Muncii, neprezentarea la convocarea facuta da dreptul societatii sa dispuna sanctionarea dumneavoastra fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile."
La aceasta convocare am raspuns printr-un document scris, in care m-am aparat, subliniind faptul ca nu am mentionat nume de institutii sau persoane iar textul a fost pura fictiune.
Ulterior am primit urmatoarele doua instiintari:
1. "Va facem cunoscut ca, urmare a referatului inaintat de conducerea societatii s-a hotarat sanctionarea dvs. cu "Avertisment scris" conf. art. 264 lit."a" din Codul Muncii. Va faceti vinovat ca faptul ca ati scris o scrisoare la radio Kiss Fm in data de 24.05.2011 prin care ati facut unele afirmatii ce au lezat imaginea unitatii."
2. "Va facem cunoscut ca, la prima abatere pe care o veti mai savarsi, veti pleca imediat din unitate prin demisie neaprobata de conducerea societatii."
La cea de-a doua instiintare, patronul imi solicita semnatura.
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? Cum ar trebui sa actionez ulterior?
Va multumesc frumos pentru ajutor!
daca nu ati dat numele firmei pe post-si cred ca nu l-ati dat-atunci nu vad care este problema de a fi sanctionata prin"avertisment",de fapt consider ca nu este intemeiat avertismentul dat.
Va sfatuiesc sa nu semnati cea de-a doua instiintare intrucat poata sa conduca la desfacerea contractului de munca "din initiativa unitatii"
Nu am dat nici un fel de nume.
Spuneti-mi va rog ce inseamna "demisie neaprobata de conducerea societatii".
Aceasta scrisoare constituie un motiv intemeiat legal pentru o concediere?
Buna ziua,
referitor la problema Dvs. intr-adevar daca nu ati dat numele firmei la care lucrati nu pot ei sa justifice care a fost lezarea adusa imaginii societatii.

Cu toate acestea vreau sa va fac cunosute doua drepturi importante pe care le aveti ca salariat:

1. Dreptul de a contesta in termen de 30 de zile orice sanctiune disciplinara care va este aplicata, chiar si acel avertisment, care din datele pe care le-ati furnizat pe site se pare ca a fost aplicat nelegal. Dar avand in vedere faptul ca sanctiunea a fost aplicata in mai si decizia de sanctionare probabil v-a fost comunicata tot in luna mai a trecut deja termenul de 30 de zile in care o puteati contesta.

2. Demisia este un act unilateral de vointa al Dvs., deci NIMENI nu va poate obliga sa va dati demisia. Demisia nu trebuie aprobata de societate ci trebuie numai inregistrata la angajator. Angajatorii insa de multe ori pentru a scapa de concedierea propriu zisa a salariatului fac presiuni asupra acestuia sa-si dea demisia. Legislatia muncii protejeaza salariatii impotriva abuzurilor angajatorilor si fixeaza proceduri de concediere complexe care sa justifice prin motive obiective concedierea salariatului. De cele mai multe ori angajatorii gresesc in procedura de concediere a salariatilor si de frica sa nu greseasca si apoi sa piarda in instanta prefera sa faca presiuni asupra salariatilor pentru a-si da demisia.

Daca textul redat de Dvs. mai sus cu demisia pe care ”trebuie” sa v-o dati este consemnat in scris intr-o adresa pe care o aveti Dvs. din partea firmei cu atat mai bine. In cazul unui litigiu in instanta un asemenea document dovedeste clar reaua credinta a angajatorului.

Eu va sfatuiesc asa, nu va dati demisia, nu semnati hartia aceea cu demisia neaprobata, oricum chiar daca o semnati nu are nici o valoare. In orice caz ceva e sigur ii va fi foarte greu acestui angajator sa va dea afara legal in viitor. Pastrati aceste documente nu se stie cand veti avea nevoie de ele.

Oricum daca in viitor veti comite vreo abatarer disciplinara va trebui parcursa procedura cercetarii disciplinare si numai daca fapta Dvs. este destul de grava se va putea justifica concediere Dvs., insa pana acolo e un drum lung. Angajatorii fac economii si nu-si angajeaza avocati pentru concediere, crezand ca fata de la resurse umane se descurca, ceea ce se dovedeste in 99% dintre cazuri gresit. Asa ca daca ajungeti in situatia concedierii sunt mari sanse sa existe greseli in procedura sau decizia de concediere si sa puteti obtine anularea ei in instanta si obligarea angajatorului sa va primeasca inapoi si sa va plateasca toti banii pana la solutionarea cauzei.
Avertismentul scris de sanctionare are data de 05.08.2011.
Problema este ca eu am semnat pe acest document, ca am luat la cunostiinta.
Mai pot face contestatia?
Daca da, unde trebuie adresata? Tot persoanei de la ITM, care mi-a adus si celelalte acte?
Multumesc foarte mult!
E de apreciat ca incercati sa-i comunicati o imagine cat mai clara a problemei mentionate,dar totusi..."Angajatorii fac economii si nu-si angajeaza avocati pentru concediere,crezand ca fata de la resurse umane(aici faceti discriminare,poate chiar e baiat;)) se descurca,ceea ce se dovedeste in 99% dintre cazuri gresit":sorry:
Cat priveste autoarea,macar ati castigat premiul,ca e super haios textul?!
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
deab, utilizator

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de munca cu art.61 lit.a fanana82 fanana82 in data de 13 08 09 am depus demisia la firma care lucram pe motivul ca nu imi primisem salarul pe luna din iulie si imi gasisem de lucru in alta parte.Ei mau ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)