avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se platesc restantele la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se platesc restantele la intretinere?

Buna ziua,
Am si eu o problema cu restantele de intretinere; locuiesc intr-un apartament de 3 camere impreuna cu sotia si soacra, am ramas restant la intretinere cateva luni, am inceput sa platesc din restantele respective dar suma restanta nu a scazut mai deloc cu toate ca eu plateam mai mult decat era intretinerea pe luna (ma refer la lunile de iarna). Cand am fost la administrator sa-l intreb ce se intampla, acesta mi-a dat un tabel in care mi-a aratat restantele si mi-a zis k eu platesc restante pentru lunile de la inceputul anului pentru ca eu nu am precizat ce luna de intretinere/restanta vreau sa platesc drept pentru care el imi scadea cate putin din fiecare luna......intrebarea mea este: trebuie sa precizez ce luna de restanta platesc sau se considera ca platesc prima luna de restanta???
MULTUMESC FRUMOS!!!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:03, 12 August 2011
Consider ca este corect ca prima data sa se stinga datoriile mai vechi.Indiferent insa care luni le-ati achitat,mai recente sau nu,datoria trebuie sa scada,daca spuneti ca ati achitat mai mul decat o singura luna,dar tineti cont ca lunar se mai adauga o suma la restanta si anume luna trecuta,ajunsa la scadenta.Faceti un calcul simplu,pornind de la totalul datoriei si scazand valoarea platilor.Trebuie sa aveti aceeasi suma ca administratorul.
Sa vedem daca am inteles bine.
Dmv. aveti restanta cateva luni si ati inceput sa platiti. In principiu platile se fac in ordinea crescatoare, adica de la prima luna de cand nu s-a platit pana la cea mai recenta.
Nu trebuie sa precizati Dmv. , caci asta intra in atributiunile administratorului de bloc sau casierului care incaseaza .
Mult succes,
Problema este ca eu pentru luna ianuarie mai am de plata 358lei+penalizari +feb+mar+apr (nu cred ca sunt importante sumele restante pt fiecare luna in parte) pana in luna mai care este achitat complet. Este normal?

MULTUMESC FRUMOS!!!
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Ameteala, utilizator
In mod normal administratorul-casier are o fisa personala pentru fiecare proprietar in care sunt trecute pe debit costurile fiecarei luni si pe credit platile efectuate de dvs.
Ma surprinde faptul ca administratorul va cerut sa precizati dvs. ce luni ati vrea sa achitati, cand de fapt, lucru mentionat si in raspunsurile de mai sus, platile se fac in ordinea vechimii - lucru de-altfel avantajos pentru dvs. pentru ca debitele mai vechi sunt producatoare de penalizari. Deci nu este normal sa fie achitat costul lunii mai si sa mai avet restante din ianuarie-aprilie.
Sigur ca lunile de iarna au valori mai mari, deci depinde ce plati faceti (parca spuneati ca faceti plati mai mari decat luna curenta). Daca referirea este la luna mai, va cred...
Deci nu este corecta si normala procedura administratorului dvs.....
Pe fisa personala de intretinere sumele se cumuleaza lunar si ultima suma este soldul debitor, adica suma de plata la intretinere ce cuprinde atat restantele indiferent cat de vechi cat si cota de intretinere pe ultima luna afisata.
Aceeasi situatie este si pe fisa individuala de penalizari, adica luna de luna se aduna acolo penalizarile calculate si ultima suma scrisa pe debit este total penalizari de plata (sold debitor).
Sumele achitate la intretinere se scad de pe fisa de intretinere iar sumele platite ca penalizari se scad de pe fisa de penalizari.
Ambele sume se scad din sold si nu dintr-o anumita suma sau luna. Astfel ca soldul pe fiecare din aceste doua fise scade chiar daca platiti cate un leu la fiecare. Pentru a se vedea scaderea pe lista de plata a lunii urmatoare, insa, trebuie sa platiti o suma mai mare decat intretinerea lunii curente plus penalizarea calculata in ultima luna macar cu un leu si-atunci o sa vedeti ca suma totala de plata afisata pe lista va fi mai mica cu un leu.
Administratorul poate nu a explicat corect.
Dar indiferent cum gandim, aritmetica ne arata adevarul. Chiar daca cineva gandeste sa scada prima, ultima sau luna din mijloc, pe total suma de plata scade daca se plateste o rata mai mare decat intretinerea si penalizarea noua luate la un loc.
Contabiliceste, legal se sting debitele cele mai vechi, dar tehnic se lucreaza asa cum am aratat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada chitanta ContSters61634 ContSters61634 Salut. Am o mica nedumerire. Chitanta care atesta plata intretinerii pe ultima luna dovedeste si platile pe lunile anterioare? Atunci cand trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cum se sting datoriile la plata intretinerii dupa o hotarare judecatoreasca? Gloria S Gloria S In urma unei hotariri judecatoresti s-a admis in parte cererea asociatiei de proprietari (pe ultimii 3 ani, restul fiind prescris), proprietarul fiind obligat ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere, verificarea stingerii BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua, Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de ... (vezi toată discuția)