avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se sting datoriile la plata intretinerii dupa o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se sting datoriile la plata intretinerii dupa o hotarare judecatoreasca?

In urma unei hotariri judecatoresti s-a admis in parte cererea asociatiei de proprietari (pe ultimii 3 ani, restul fiind prescris), proprietarul fiind obligat la plata partiala a sumei datorate la intretinere + penalizari.
Cum procedeaza asociatia in continuare?
1) Recalculeaza totalul restantelor si penalizarilor din urma, trecand pe lista de plata doar restantele + penalizarile din ultimii 3 ani, scazand celelalte sume mai vechi de 3 ani, astfel incat listele de plata curente sa cuprinda doar restantele + penalizarile din ultimii 3 ani, conform hotararii judecatoresti? Sau e altfel?
2). Cum se sting datoriile, in ce ordine? Din momentul in care asociatia a dat proprietarul in judecata pana cand s-a finalizat procesul au trecut cateva luni, care au adaugat noi restante si penalizari. Cum stiu ce anume s-a platit, care sunt sumele ramase si pe care restante se calculeaza penalizarile in continuare, pana voi achita intreaga datorie?
3). Este asociatia obligata sa imi treaca pe chitanta lunile pe care se sting restantele + penalizarile? Daca da, insa asociatia refuza, spunand ca e un program pe calculator si ei nu stiu exact care datorii se sting, caci programul scade din suma totala, ce pot sa fac? Ei spun ca este un program folosit de toate asociatiile, in tot orasul, si ca asa este la toata lumea.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gloria S , utilizator 22:33, 28 Martie 2018
Ordinea de stingere a debitelor este in ordine cronologica se achita debitele=suma de baza+penalitatile cele mai vechi
Asociatia trebuie sa completeze document justificativ =chitanta in care sa precizeze concret si complet ce reprezinta suma achitata
Asociatia de proprietari are obligatia sa desfasoare demersurile pentru recalculare debit total scazand sumele mai vechi de 3 ani de zile-conform hotararii judecatoresti
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt.

Ce pot face in cazul in care refuza sa recalculeze? Ei au fost cei care au inceput procesul, deci au primit si ei hotararea judecatoresca... Au trecut deja 2 luni de la definitivarea hotaririi judecatoresti, insa asociatia nu a recalculat debitul total, iar listele sunt afisate luna de luna cu acelasi debit vechi, fara nici o modificare, doar cu aceleasi sume vechi la care se adauga taxele lunare noi si penalizari?

Ce pot face daca refuza sa treaca pe chitanta altceva decat "Plata restanta + penalizari" fara sa specifice concret ce luni au fost achitate?
Am si eu pe cineva in aceeasi situatie.I-am explicat (si a inteles) ca imi este greu sa stiu cand si cu ce suma vine.Am incercat la inceput,venea cu 500 lei,scriam intretinere ianuarie 2017,penalizari ian 2017.Daca totalul era de 385.27 lei ...de exemplu...diferenta i-o treceam la plata partiala februarie...; daca mai venea cu 500...era jale...cauta,calculeaza cat a ramas din februarie ala,daca si cat au fost penalizari...am renuntat,ii trec intretinere restanta + penalizari si-i dau listele actualizate.Are tabelul lui din care tot scadem.
Este o munca in plus...explica-i cum s-a scazut,de ce erau penalizarile exact cat intretinerea la unele...de ce...de ce...Pentru ca nu s-a deranjat ani de zile sa-si plateasca datoriile.
Trebuie sa va recalculeze restantele si intretinerea...depinde ce scrie in hotararea judecatoreasca.Poate s-au taiat doar penalizarile si a ramas intretinerea.Daca s-au taiat toate, atunci suma aceea, restanta dvs, trebuie recuperata...probabil se va trece in liste la toti locatarii.
Referitor la penalitati daca sunt aplicate de catre furnizorii/prestatorii de servicii acestea nu pot fi anulate
@Vali M - Multumesc pentru exemplul dat din experienta dvs. Inteleg ce spuneti dvs si va inteleg si punctul dvs de vedere, ca presedinte/administrator.

Desigur, nu doresc sa pun pe nimeni sa munceasca suplimentar, Vreau sa platesc intai integral suma stabilita prin hotarare judecatoreaca (restante + penalizari), si apoi restul lunilor care s-au scurs de cand a inceput procesul. Am fost plecata din tara in ultimii ani si doresc sa platesc la zi tot ce am de platit.

Daca ma duc exact cu sumele restante + penalizari din lunile ulterioare inceperii procesului, sa zicem, ian, febr, mart 2017, atunci se scad exact sumele respective si pot fi specificate pe chitanta lunile, restantele si penalizarile aferente, cred.

Hotarea judecatoreasca a fost pentru plata restantelor si a penalizarilor aferente (pe ultimii 3 ani), cele dinainte fiind prescrise.

In cazul in care asocia refuza sa recalculeze conform hotararii judecatoresti definitive si sa afiseze noile calcule, trebuie sa apelez la instanta?

Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere MARIA343 MARIA343 Buna seara In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)