avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de adoptie animale de companie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de adoptie animale de companie

Buna ziua,

As vrea sa donez 2 pisici, insa pt ca nu cunosc doritorii, mi-ar fi de folos un contract de adoptie prin care noii stapani sa fie responsabilizati si sa raspunda legal de faptele for in cazul in care nu ingrijesc corespunzator sau ii abandoneaza. Exista asa ceva in romania, in baza caror legi si cum se aplica (adica e doar poveste ca multe din legile noastre sau chiar se pot pedepsi cei care nu respacta contractul) ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: veronik , utilizator 10:26, 21 August 2008
veronik a scris:
As vrea sa donez 2 pisici,

DONÁŢIE, donaţii, s.f. Contract prin care una dintre părţi transmite celeilalte proprietatea unui bun material fără să primească ceva în schimb; donare. ♦ (Concr.) Bun material transmis printr-un astfel de contract. [Var.: (înv.) donaţiúne s.f.] – Din fr. donation, lat. donatio, -onis.

Sunt surprins ca 2 pisici vii vreti sa le faceti "obiect de donatie"

mi-ar fi de folos un contract de adoptie

ADÓPŢIE s.f. Faptul de a adopta (1); act prin care se adoptă un copil; înfiere. [Gen. -iei, var. adopţiune s.f. / cf. lat. adoptio, fr. adoption].
Sursa: DN

Cred ca exista o confuzie de sens privind adoptia.

...prin care noii stapani sa fie responsabilizati si sa raspunda legal de faptele for in cazul in care nu ingrijesc corespunzator sau ii abandoneaza.

Sunteti convinsa ca o hartie scrisa responsabilizeaza real un detinator de pisici ?
Sunt tot mai multi " iubitori" de animale de companie dar tot mai putini "ingrijitori" reali ai nevoilor lor firesti.

Intro seara ma plimbam pe strada pe care locuiesc. Am intalnit trei fete de cam 12- 14 ani cu o pisicuta in bratele uneia dintre ele. Ma intreaba una dintre ele : Nenea nu vreti o pisica ? Eu zic : am deja una si nu mai imi trebuie inca una. Dar de unde o aveti ? am intrebat. De la o tanti la care am cerut una pe care mi-a dat-o numai in conditia ca o iau si pe cealalta. Mama mi-a zis ca una ne ajunge si acum nu mai am ce sa fac cu ea si ii caut stapan. Trist e ca nu vrea nimeni sa o ia.

Exista asa ceva in Romania, in baza caror legi si cum se aplica...

Laudabil efort privind protectia animalelor. Dar subiectul are elemente greu de abordat decizional. Ce facem ? Sterilizam pisica ? Ucidem pisicutii sau pisicutile ? Nu le ucidem dar le abandonam intro curte sau intre blocuri si se decurca ele ? Tinem in preajma pisici "cat incape" ca suntem cu mila pentru animale pe care nimeni nu le vrea ?

(adica e doar poveste ca multe din legile noastre sau chiar se pot pedepsi cei care nu respacta contractul) ?

Se pot pedepsi cei care nu respecta contractele , dar foarte greu cu itinerariile justitiei.

Sunt surprins ca 2 pisici vii vreti sa le faceti "obiect de donatie"

Am gasit 2 pisici, metisi de birmanezi (blana ca birmanezii, ochii albastrii, daca nu cunosti bine rasa, crezi ca sunt chiar birmanezi) si i-am luat de pe strada, i-am curatat, i-am dus la doctor pt deparazitare, le-am facut primul vaccin, au carnet de sanatate si arata acum f bine. Nu am cum sa le tin si pe ele + pisica mea si imi doresc pt ele un stapan iubitor. Vreau sa fie ingrijite si in cazul in care nu mai sunt dorite din diverse motive (putini inteleg cu adevarat nevoile unui animal si dupa prima boacana vor sa scape de ele) sa-mi fie returnate si nu aruncate in strada.
Am gasit potentiali stapani, doar ca nu ii cunosc si pentru ca pisicile sunt foarte frumoase, mi-e teama ca le vor pt ca sunt atat de frumoase si nu pt ca vor o pisica.

Cred ca exista o confuzie de sens privind adoptia.

Este foarte posibil. de asta intreb cum se poate face acest lucru fara a pune in pericol viata animalutului, nici macar calitativ.

Sunteti convinsa ca o hartie scrisa responsabilizeaza real un detinator de pisici ?

Nu. de asta am si intrebat cum se rezolva situatia in cazul in care nu se respecta contractul. Nu mai pot sa-i tin mult timp din mai multe motive: o sa plec in concediu si nu am unde sa-i las in perioada respectiva, pisicii se fac mari si atunci nu-i mai vrea nimeni, spatiul mic de locuit pe care-l am. Ma tot gandesc daca sa-i dau sau nu si practic ar trebui sa-i dau pt ca imi este foarte greu sa am grija de toti, dar nici nu vreau sa-mi fie mie comod si sa-i dau oricui.

Sunt tot mai multi " iubitori" de animale de companie dar tot mai putini "ingrijitori" reali ai nevoilor lor firesti.

Sunt tot mai multi carora le place sa se mandreasca cu ce exemplar au, dar nu inseamna ca iubesc animalele.

Laudabil efort privind protectia animalelor. Dar subiectul are elemente greu de abordat decizional. Ce facem ? Sterilizam pisica ? Ucidem pisicutii sau pisicutile ? Nu le ucidem dar le abandonam intro curte sau intre blocuri si se decurca ele ? Tinem in preajma pisici "cat incape" ca suntem cu mila pentru animale pe care nimeni nu le vrea ?

Subiectul este intr-adevar greu de abordat, dar ar trebui abordat odata ca se pierde prea mult timp, iar de aici numai animalele au de pierdut. inca nu se aplica nici o pedeapsa, macar o amenda, pt cei care chinuie, omoara, abandoneaza animalele. Traim intr-o tara deprimanta: ies pe strada sa ma plimb sau in parc sau oriunde in tara si vad caini hamesiti, loviti si oameni care trec pe langa ei de parca ei sunt singuri pe lumea asta si animalutele acelea nu exista.
Incerc sa plasez (poate suna mai bine decat donez) un pisic si mi-e teama ca incape pe mana vreunui ciudat care il va chinui sau il va arunca la primul pas gresit al pisicului.

Sunt de acord cu sterilizarea animalelor de pe strada, asa cum as fi de acord cu sterilizarea si celor din curtile oamenilor de la tara, unde animalele au viata foarte grea. Nu sunt de acord cu abandonul si cred ca macar faptul ca o catea maidaneza nu va mai avea puiuti, va fi mai putin chinuita. + soarta puilor care e de cele mai multe ori extrem de trista.

In concluzie: nu se poate face nimic legal prin care cel care primeste pisicul spre ingrijire sa poata raspunde in fata unor autoritati in cazul in care se comporta neadecvat ?

Multumesc!

veronik a scris:

Incerc sa plasez (poate suna mai bine decat donez) un pisic...

Anunta-ma.ro este un site de anunţuri gratuite online care are categorie speciala animale / pisici. Puteţi publica un anunţ gratuit. Puteţi să creaţi alerte pentru a fi anunţata cand se publică un anunţ care vă interesează. Incercati aceasta varianta.

Sau sa dati datele de contact si localitatea unde locuiti si poate chiar un utilizator al avocatnet .ro sa doreasca sa aibe o pisica.

...i mi-e teama ca incape pe mana vreunui ciudat care il va chinui sau il va arunca la primul pas gresit al pisicului.

Nu cred ca e justificata teama dvs. . Exista ca posibilitate dar e minora ca probabilitate. Cine isi ia un animal nu il ia cu gandul sa-l chinuie sau sa-l abandoneze. Sunt si soti care isi chinuie sotiile. Dar asta nu e un motiv ca evitam casatoria.

In concluzie: nu se poate face nimic legal prin care cel care primeste pisicul spre ingrijire sa poata raspunde in fata unor autoritati in cazul in care se comporta neadecvat ?

Nu cred ca o lege poate rezolva problema. Cred ca un accent pronuntat pe educatie, un spirit civic si inplicarea reala a ONG-urilor care se ocupa cu protectia animalelor ar aduce un suport firesc mai substantial.

Sunt convins ca pisicuta dvs. va avea un stapan si prieten asa cum il doriti.

Sau sa dati datele de contact si localitatea unde locuiti si poate chiar un utilizator al avocatnet .ro sa doreasca sa aibe o pisica.

sunt din bucuresti, dar as putea transporta pisicii si in alte orase.este important sa le fie bine lor si nu efortul meu de a le gasi stapani buni. pot trimite poze pe e-mail - la cerere cu un mesaj prvat catre mine, si va asigur ca este greu sa nu te indragostesti de cei doi nazdravani, cu blanita cum e cafeaua cu lapte si ochii albastrii. nu stiu daca pe avocanet se pot pune anunturi ...

[
quot]...i mi-e teama ca incape pe mana vreunui ciudat care il va chinui sau il va arunca la primul pas gresit al pisicului.

Nu cred ca e justificata teama dvs. . Exista ca posibilitate dar e minora ca probabilitate. Cine isi ia un animal nu il ia cu gandul sa-l chinuie sau sa-l abandoneze. Sunt si soti care isi chinuie sotiile. Dar asta nu e un motiv ca evitam casatoria.

este perfect adevarat, doar ca sotia chinuita poate sa-si faca bagajele si sa plece (sau cel putin asa ar trebui sa faca orice sotie chinuita de sot.), pisicul nu prea are optiunea asta.

Sunt convins ca pisicuta dvs. va avea un stapan si prieten asa cum il doriti.

multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! in prezent exista vreo lege care sa-mi interzica ... mio.c mio.c Buna ziua ! In prezent exista vreo lege care sa-mi interzica sa hranesc cainii comunitari, au fost sterilizati si lasati liberi de unde i.au luat. Vecinii au o ... (vezi toată discuția)
Protectie animale fara stapan! irastoica irastoica Buna ziua! In primul rand va doresc un nou an plin de liniste si tot ceea ce va doriti,cu imbelsugare fara risipa inutila si cu sanatate,tot fara risipa,cu ... (vezi toată discuția)
Buna seara! ce ne facem cu pisicile fara stapan hranite de o ... Yaruleto Yaruleto Buna seara! Ce ne facem cu pisicile fara stapan hranite de o familie de destepti de la un bloc care isi fac nevoile peste tot in curtea casei mele? Am incercat ... (vezi toată discuția)