avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu casatorie

Intrebare: Daca pe data de 1 sept. 2007 m am angajat pt prima oara, iar eu am avut cununia civila pe 25 august 2007, mai beneficiez acum cand fac nunta de cele 5 zile de concediu care se dau in mod normal?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:18, 21 August 2008
1. Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, la art. 61(1), lit.a) spune: casatoria salariatului - 5 zile; nu precizeaza daca e casatorie civila sau religioasa.
2. In locul angajatorului eu v-as da cele 5 zile platite. Invitati-l la nunta!
Sa va fie cu spor!
Sunt de acord cu faptul ca in contractul colectiv de munca unic la nivel national nu se precizeaza daca este vorba de o casatorie civila ori una religioasa. Este una din multele "scapari" ale legislatiei muncii.
Tinand cont, insa, de faptul ca acordarea acestor zile libere se justifica prin certificatul de casatorie eliberat de autoritati, rezulta, in opinia mea, ca acest tip de concediu trebuie acordat cu ocazia casatoriei civile, intr-un timp rezonabil, care se circumscrie evenimentului, nicidecum dupa un an.
Art. 3 din Codul familiei prevede ca :"Numai casatoria incheiata în fata delegatului de stare civila da nastere drepturilor si obligatiilor de soti". Interpretand stricto sensu acest text de lege, casatoria religioasa... nu este "casatorie".
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
ohara, utilizator
dicimihaela a scris:

Intrebare: Daca pe data de 1 sept. 2007 m am angajat pt prima oara, iar eu am avut cununia civila pe 25 august 2007, mai beneficiez acum cand fac nunta de cele 5 zile de concediu care se dau in mod normal?


Daca solicitati acordarea concediului pentru cununia civila nu cred ca mai este posibil acordarea lui. Acest concediu se acorda, de regula, in perioada in care are loc cununia civila.
Daca veti face cununia religioasa, atunci puteti solicita acest concediu.
Din experienta proprie: unitatea unde lucrez acorda concediul in +/- 30 zile de la civila (justificand cu certificatul de casatorie). Face insa si exceptii aproape de fiecare data, la cerere. Incercati sa ii intrebati daca puteti aduce ca dovada certificatul de cununie (preotul care va oficia cununia va va da asa ceva).
Casa de piatra!
Asa cum in lege nu se precizeaza pentru care cununie (religioasa sau civila) se acorda zilele respective, nu se precizeaza nici momentul in care se acorda aceste zile (inainte sau dupa).
In mod firesc aceste zile le solicita salariatul in perioada casatoriei.
Ramane la latitudinea angajatorului daca va mai acorda acum acele zile, incercati sa vorbiti cu acesta si vedeti dvs mai departe.
Casa de piatra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu casatorie ekcstsy ekcstsy Buna ziua, pe data de 15 august 2015 voi avea cununia religioasa si nunta propriu-zisa (mire, mireasa, sedinta foto restaurant etc...). Mentionez ca starea ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie lup4ever lup4ever Buna ziua, Urmeaza sa fac cununia civila iar firma mi-a dat cele 5 zile libere conform legi.Intrebarea este daca eu anul acesta fac decat cununia civila ... (vezi toată discuția)
Concediu nunta pentru cununia religioasa elenamesca elenamesca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la intrebarea: daca am cununia civila facuta anul trecut, si am luat cele 5 zile de concediu, anul ... (vezi toată discuția)