buna ziua!in urma cu trei saptamani mama a decedat am ramas eu si fratele,detinem un teren si o casa cu teren in ilfov,am putea merge la notar sa facem act de renuntare eu la casa si raman cu terenul,iar fratela de renuntare la teren si ramane cu casa,fara sa facem succesiune?iar daca nu se poate decat cu succesiune cam cat ne-ar costa??stam foarte rau cu banii si e ff important pt noi :(:(:(si ce se intampla ?daca nu putem face acum pana in sase luni de la deces,mii de multumiri
Renuntarea sau acceptarea se face pe toata mostenirea.
Daca nu puteti face dezbaterea succesiuni acum cereti doar constantarea calitatii de mostenitor si dat declaratia de acceptare a mostenirii.
Este recomandat sa faceti dezbaterea in termen de 2 ani de la deces pentru ca altfel veti plati 1% impozit catre stat din masa succesorala.
O alta modalitate de a dezbate succesiunea care este cu mult mai ieftina este pe calea de judecata. Unul dintre dvs. initiati actiunea in instanta si pana la primul termen realizati un acord de mediere la un mediator. Cheltuielile ar fi mult reduse.