avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire intre sot si copil dupa decesul mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire intre sot si copil dupa decesul mamei

Care sunt taxele de mostenire, ca valoare procentuala si absoluta si cum se imparte
mostenirea intre sot si copil?Care e termenul limita la care trebuie sa faci actele de mostenire?
Cotele succesorale intre soțul supraviețuitor și descendenți
Sotul Supraviețuitor: 1/4 din masa succesorală
Descendenții (copii): 3/4 din masa succesorala

Termenul limită/prescriptiv
Termenul de opțiune succesorală este de 1 an (pentru moștenirile deschise după 1 oct. 2011) sau de 6 luni (pentru moștenirile deschise înainte de 1 oct. 2011) de la data decesului defunctului sau de la data în care au aflat de deces.
În acest termen, toți succesibilii trebuie să accepte sau să refuze moștenirea. Succesibilii care nu acceptă moștenirea în acest termen pot pierde dreptul la moștenire, fiind declarați străini de succesiune.
Dezbaterea succesorală este imprescriptibilă, poate avea loc oricând dar este recomandat să aibă loc în termen de 2 ani de la deschiderea succesiunii (de la deces).

Taxe și impozite
Impozite
Se aplică un impozit de 1% din masa succesorală pentru succesiunile dezbătute după 2 ani de la decesul defunctului. Este practic un impozit penalizator pentru a impulsiona succesibilii să dezbată moștenirea cât mai repede.
Taxe
Notariale:
Dacă alegeți să dezbateți moștenirea prin notariat (cea mai uzuală modalitate) aveți de plătit un onorariu notarial ce se stabilește conform grilei notariale a valorii bunurilor imobile.
Pe lângă onorariul ce se calculează conform grilei notariale, mai aveți de plătit Taxa către OCPI pentru intabulare
Judecătorești
Dacă părțile nu se înțeleg, vor dezbate moștenirea în instanța și vor plăti o taxă judiciară de 3% din valoarea masei succesorale, taxa de 50 lei/succesibil pentru recunoașterea calității de moștenitor și taxa de intabulare

Soluția cea mai economă (valabilă dacă există 2 sau mai mulți succesibili care se înteleg) este să dezbată moștenirea în instanță apelând la mediere, astfel încât să nu mai plătească taxa de timbru de 3% ci doar un onorariu al mediatorului de 200-500 lei/succesibil.
Dl.avocat Munteanu =D>
Alex_Munteanu a scris:

Soluția cea mai economă (valabilă dacă există 2 sau mai mulți succesibili care se înteleg) este să dezbată moștenirea în instanță apelând la mediere, astfel încât să nu mai plătească taxa de timbru de 3% ci doar un onorariu al mediatorului de 200-500 lei/succesibil.




Mda, daaar ... in legea medierii "proaspat renovata" scrie cu totul altceva:

Art. 59indice 2. - Cererea adresată instanţei, privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere, este scutită de plata taxei judiciare de timbru, cu excepţia cazurilor în care acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale

sau
art 63
(2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale.


Mare atentie la aceste EXCEPTII care fac parte din noile "avantaje" ale medierii.

Pacat ca mediatorii nu reusesc sa se uite unde trebuie si considera ca noi, avocatii, am fi cei care am avea ceva cu ei.

Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Asta mi-a scăpat si e de la 1 octombrie, uhh. Se pare că s-a dus si ultima posibilitate de evitare a taxării. Devine mai ieftin (atat ca bani si timp) sa dezbati mostenirea la notar.

Mediatorii nu prea știu să își apere avantajele. In conditiile astea mai bine faci o tranzactie in fata instantei, are valoare identică si e mai ieftina.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc pentru raspuns, as mai dori o lamurire, mama mea decedata,a locuit in judetul Ilfov, pot face mostenirea la orice instanta sau notariat? sau trebuie sa o fac la instanta de domiciliu implicit notariatul local?.
Multumesc inca odata pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)