avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa succesiune cu parinti necasatoriti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa succesiune cu parinti necasatoriti

Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa de succesiune.Parintii mei n-au fost casatoriti niciodata.Noi purtam numele tatalui.Doar in certificat se specifica mama si tatal copiilor.Tin sa precizez ca mama mea mai are frati.Intrebarile sunt?au dreptul fratii mamei mele sa vina si ei la partaj-succesiune sau doar copiii ei,adica noi?cat dureaza taxa de succesiune,pentru a fii facuta si la cat ajung taxele de notar aproximativ?am inteles ca dupa 5 ani,taxa de succesiune este 1 % din valoarea apartamentului?va rog sa-mi raspundeti,la aceste intrebari,pentru ca ma macina si nu am timp(adica bani) de umblat aiurea.Sunteti cei mai buni.multumesc
Cel mai recent răspuns: robert paul , utilizator 18:32, 10 August 2012
In conditia in care mama dvs. va are pe dumneavoastra , copiii ei, ca mostenitori, fratii ei nu vin la mostenire. Deci numai cei trei copii vin la mostenire. Taxele succesorale se maresc cu acel impozit pe care il aplica statul pentru succesiunile nedezbatute in timpul reglementat de lege. pe langa acel impozit se mai percepe onorariul notarului. Ce s-a intamplat cu tatal dvs?
Nu pot sa va comunic taxe deoarece nu avem locatia apartamentului. Taxele se stabilesc de notar conform grilei notariale.
Buna dimineata,

Imobilul defunctei dvs. mame se imparte in trei, cate 1/3 pentru fiecare copil. Fratii defunctei nu au dreptul la nimic, sunt indepartati de la mostenire de simpla existentă a copiilor defunctei.

Dezbaterea succesiunii se realizează la un Birou Notarial din localitate de domiciliu a defunctei sau in instanta dacă nu există întelegere.
Onorariul notarului este stabilit conform grilei notariale anuale si nu avem cum să vă spunem căt veti plati. Oricum vor fi de ordinul miilor de lei (2-3 mii)
Pentru că realizati dezbaterea la mai mult de 2 (doi) ani de la deces, veti plati către stat un impozit penalizator de 1% din masa succesorala, în plus fata de onorariul notarului si taxa catre OCIPI.

Dacă nu aveti posibilitati financiare, va recomand să dezbateti succesiunea in instanta apelând la mediere, asa scădeti cheltuielile procedurale la 500-1000 lei + 1% din valoarea masei succesorale drept impozit. Pentru a dezbate succesiunea in instanta prin mediere trebuie să mergeti toti mostenitorii la un notar care să vă elibereze o incheiere (costa aprox. 50-60 lei) dupa care mergeti la judecatoria arondata si deschideti o actiune pt. dezbatera succesiunii și ulterior vă adunati toti mostenitorii si mergeti la un mediator, acolo veti incheia un acord de mediere în care veti recunoaste cotele părți care vă revin și puteti face și partajul. Procedura aceasta este mai complicata si mai de durata, dar este mult mai ieftina.

multumesc de raspuns.
tatal nostru locuieste cu noi.este un tata bun,n-am cei reprosa :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri succesiune lilysta lilysta Mama mea a decedat in februarie 2006,nu am facut succesiunea de fapt am dat o declaratie la notar ca renunt in favoarea tatalui meu .Mentionez ca sunt unicul ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu renuntare la mostenire Little_skip Little_skip Buna ziua, As dori sa stiu daca tatal meu poate vinde un apartament in situatia in care mama e decedata de 3 ani si eu cu fratele meu am da declaratii ca ... (vezi toată discuția)