In urma divortului , am facut un partaj voluntar in fata notarului asupra unui imobil detinut in cota parte cu fosta sotie,caruia i-am cedat cotele parti contra unei sulte pe care le-am dobandit in urma unui contract de vanzare cumparare de la mama sotiei,fara clauze...Intrebarea mea ar fi urmatoarea:-pot deschide actiune de partaj in instanta pentru bunurile mobile si pentru despagubirea pentru cheltuilelile de renovare a casei care fiind o casa batrineasca ,am investit pentru reabilitarea interioara si mobila peste 20000 de lei, si asupra carora detin acte (facturi ,chitante).Mentionez ca eu detineam impreuna cu fosta sotie in urma contractului de vanzare cumparare cota de 10/16,restul de 6/16 erau repartizate astfel:fosta soata 3/16 obtinute in urma mostenirii de pe urma tatalui defunct si 3/16 sora ex-soatei.
Sigur ca puteti deschide actiune in partaj pentru celelalte bunuri care au ramas nepartajate. Actiunea in partaj este imprescriptibila, o puteti face oricand, cu conditia sa timbrati la valoarea bunurilor pe care o estimati.
Multumesc frumos pentru raspuns,dar as dori sa-mi spuneti daca in privinta cheltuielilor facute pentru renovare,pot cere restituire daca in actul de partaj voluntar asupra casei este scris ca nu mai am alte pretentii la acesta, dar in care nu se face nici-o referire la aceste renovari.Adica in urma contractului s-a achitat suma de 25000 si eu am primit inapoi suma de 12000.
Puteti incerca, insa taxa de timbru e la valoare iar situatia destul de clara.
Ma indoiesc de faptul ca in contract scrie ca nu mai aveti pretentie la imobil, nu e chiar o formulare standard. Mai des se arata ca partea nu mai are vreo pretentie cu privire la imobil sau in legatura cu imobilul.
De aceea, dupa mine, sansele sunt mici.
Nu porniti o actiune costisitoare fara sa mergeti la o consultatie de evaluare inainte, sa stiti care ar fi cheltuielile estimative, timpii, sansele... ca sa nu va treziti ca va e peste puteri.