avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am onoarea sa va salut,vreau o mana de ajutor de la dv:
-Am 52 de ani,am 28 de ani vechime totala in munca ,10 ani Mecanic agricol iar 18 ca Sofer,sint operat pe cord din anul 2007 cu triplu baypass coronarian , in ultimile 5 luni am acumulat 90 de zile concediu medical.Va rog sa-mi spuneti daca pot sa ma pensionez si ce pansie mai pot sa primesc ? Va multumesc frumos,cu stima! =D>
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
mariuspirvu, utilizator
Buna ziua,

Intrucat aveti un stagiu realizat de doar 28 de ani, singura categorie de pensie de care puteti beneficia este pensia pentru limita de varsta, atunci cand veti implini 65 de ani. Pentru a solicita pensie anticipata partiala trebuie sa realizati un stagiu de 35 de ani.

In privinta pensiei de invaliditate, indepliniti conditiile prevazute la art. 73 din Legea nr. 263/2010 in sensul ca ati realizat stagiul necesar in raport cu varsta. Restul depinde exclusiv de medici. Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Procedura de incadrare in grad de invaliditate este reglementata prin art. 71 din Legea nr. 263/2010, pe care il puteti citi mai jos, si prin cap. IV din HG nr. 257/2011.
www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 71
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala emit decizii medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor sau a Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
(4) In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale prevazute la alin. (3), sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii.
(5) Decizia medicala prevazuta la alin. (3) se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 5 zile de la emitere. In situatiile prevazute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeste corespunzator.
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii sau la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
(7) Comisiile medicale de contestatii functioneaza in cadrul centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca si Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.
(8) Contestatia prevazuta la alin. (6) se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. Decizia emisa in solutionarea contestatiei se comunica in termen de 5 zile de la data solutionarii.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor prevazute la alin. (8) pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca, precum si deciziile prevazute la alin. (9) necontestate in termen raman definitive.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc frumos.Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gradul iii mig76ro mig76ro conform Legii 263/2010, considerati ca ma incadrez la pensie de invaliditate in urmatoarele conditii: - nascut in luna august 1976 - varsta 34 ani si 9 ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate cardase cardase In urma unui accident rutier o o persoana-soferul, si-a pierdut vederea la un ochi.Nu este incadrat in munca.Poate beneficia de pensie de invaliditate si daca ... (vezi toată discuția)
Cerere privind acordarea pensiei de invaliditate respinsa de catre casa de pensii dupa ce am fost incadrat in grad de invaliditate nca nca abul trecut in luna iulie am avut un accident vascular cerebral cu hemipareza stanga. am fost pensionat de catre comisia medicala cu gradul 2 accentuat de ... (vezi toată discuția)