avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura L nr.18/1991 incalcata vs revendicare imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura L nr.18/1991 incalcata vs revendicare imobil mostenit

Prin derularea evenimentelor recente, s-a cristalizat urmatoarea situatie certa:
-Comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar, nu a emis o decizie si nu a comunicat petentului un raspuns la cererea de recunoastere a proprietatii imobilului mostenit ca fiu al autorului, in temeiul L 18/1991;
-Prefectura confirma lipsa primirii vreunei decizii de confirmare/respingere a cererii,de la CLFF, in scopul validarii/respingerii acesteia;
-Desi exista dovezi privind depunerea si inregistrarea cererii in termen, in anul 1991, prin executor judecatoresc, insotita de documentele solicitate de comisie, primaria pretinde ca nu detine acest dosar cu documente;
-Exista documente pimite prin care Primaria neaga apartenenta imobilului vreunei institutii publice, si ca nu exista documente privind trecerea terenului in patrimoniul privat sau public al statului .
In aceasta situatie, se poate adopta cu sanse certe de succes, urmatoarea strategie:
Varianta A
1.Notificarea CJFF prin executor, privind renuntarea la faza juisdictiei administrative, urmare refuzului de solutionare a cererii, in termen, de catre CLFF;
2.In baza art. 6 alin. (4) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, facand dovada indeplinirii procedurii prealabile inaintea instantei, adresarea directa instantei de judecata,
3.In temeiul dispozitiilor art.36 alin.2-4 din Legea fondului funciar nr.18/1991 republicata, chemarea in judecata la instanta de fond funciar, pentru:
- stabilirea dreptului de proprietate;
- obligării comisiei locale la punerea în posesie şi a comisiei judeţene la emiterea titlului,
- soluţionarea cererii, sub sancţiunea daunelor (art. 64 din Legea nr. 18/1991),
Ce parere aveti????
Sau poate:
Varianta B
4. Revendicarea proprietatii pe cale civila, obligarea dezvoltatorului sa elibereze terenul si sa darame/evacueze constructiile ilegale ;
5.Obligarea primariei de a restitui/transfera sumele incasate urmare contractului de concesiune, incheiat incepand cu anul 2005 ,pentru acest teren care nu a fost niciodata in proprietatea/administrarea ei?????
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
nucu$, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:13, 15 Ianuarie 2014
Orice actiune in aplicarea legilor funciare, inclusiv "obligatia de a face" sunt de competenta Judecatoriei.
Pe de alta parte ma intreb daca vorbim de o notificare prin executor care viza reconstituirea conform legii 18/1991 - aceasta lege nu prevedea o astfel de procedura si nu am intalnit niciodata o cerere de reconstituire transmisa prin executor, ci doar cereri formulate direct la Comisie.
Notificari prin executor se impuneau in baza legii 10/2001 - iar daca s-a formulat intradevar o notificare executorul judecatoresc ar putea pune la dispozitia persoanei dovada comunicarii acestei notificari.
Cu privire la revendicare ... inteleg ca terenul a fost preluat de catre stat/CAP ... in atare conditii cum va face aceasta persoana dovada dreptului sau de proprietate la momentul promovarii actiunii?
Cererea de retrocedare a fost depusa cu numar de inregistrare prin executor judecatoresc in anul 1991.Exista dovezi scrise privind nr. de inregistrare, precum si corespondenta cu CLFF privind solicitarea si depunerea de acte suplimentare..
In mod sistematic, in decursul anilor s-a incercat impiedicarea reconstituirii dreptului de proprietate pentru acest imobil, care nu a fost instrainat , a fost in evidenta pe numele poprietarilor decedati, pana in anul 1977 cand a "disparut" din rolul fiscal,printr-o simpla insemnare de pix "sinistrat demolat in 1977", fara documente , inglobat urmare demolarilor intregii strazi,intr-un spatiu verde. Mai apoi, prin diferite "inginerii" cuprins intr-un areal de multe hectare, concesionat unui dezvoltator, contra unei redevente lunare pe mp.
De aici si dilema daca se poate continua revendicarea pe L 18, sau ne fiind o retrocedare ci ocerere de recunoasterea dreptului de proprietate incalcata ilegal, sa se revendice recunoasterea proprietatii prin actiune C.Civ.
Dovada proprietatii se face cu actul de donatie autentic prin care imobilul a fost primit de catre autori de la parintii lor, precum si certificatul de mostenitor al petentului(fiu al autorilor), succesiunea neavand loc la data decesului autorilor, fiind in vigoare legea instrainarii locuintei, mai apoi fiind "disparuta" proprietatea din actele primariei.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
nucu$, utilizator
:-/ N-am prea avut noroc de raspuns la primele doua variante si atunci, :slap: am primit o alta idee, naucitoare, care m-a cam blocat:
Varianta C:
Initierea unei actiuni in baza Dec. ICCJ nr. 20/2007, bazat pe faptul ca pricina nu a fost judecata pe fond, in procesul de contestare a deciziei Com.Locale Fond Funciar privind revendicarea la Legea nr.10/2001.(proces incheiat prin perimare in apel)
O alta intrebare se pune:nu este tardiva o astfel de actiune?
Dupa aproape o luna de zile, timp in care vad ca s-au depasit 100 de vizionari, tacerea confirma neputinta oricarei initiative, vizand lupta cinstita/legala cu entitatile solidarizate si aparate de slujitorii ce ar trebui sa aplice legalitatea nu sa o foloseasca tocmai impotriva celor deposedati de proprietate si vatamati in interese.
Poate reusesc o reactie, daca aduc o informatie noua, care presupun ca ar putea starni/sprijini un demers.:oops:
Iata:
-Recent s-a descoperit dovada ca terenul atat de bine ascuns, a primit deja un numar cadastral (prin 2008), intr-o carte funciara nascuta din alta, prin cateva operatiuni succesive de comasare si dezmembrare (pentru a se pierde urma initiala), s-au inregistrat chiar si drepturi de folosinta, superficie si acces, promisiunea de ipotecare, pentru a se putea construi, s-a emis si o autorizatie de constructie pt.cladire comerciala.
Urgent s-a solicitat o CF informala si functie de raspuns, ce cale ar fi de urmat :-/:help:
Seamna a monolog, insa n-am ce face daca nimeni nu are (inca) iritat orgoliul profesional!:slap: sau o cazuistica proprie de succes,macar asemanatoare.:rtfm:
Ultima noutate ar fi ca aceasta citadela juridic-inexpugnabila construita pentru si imprejurul primariei, a fost recent perforata de o echipa formata din 3 avocati, din alt judet, care au apelat la experti tot extra judetul pricinii, intr-o speta foarte asemanatoare. Urmeaza numai evaluarea si stabilirea despagubirilor, inclusiv preluarea cotei-parti din redeventele cuvenite din contractul incheiat cu ocupantul terenului primit de la Primarie, despagubiri si pentru casa demolata de pe teren "cu buna stiinta",(asa cum sustinea seful serv. juridic, in respingerea pretentiei de despagubire)

N.B.: S
Parerea personala este ca se prefigureaza consolidarea optiunii pentru varianta B
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Actiune rectificare titlu proprietate danutelu danutelu Detin un titlu de proprietate pentru un teren si in registru agricol figurez cu o suprafata mai mare decat in titlu. Pot formula o actiune pentru rectificare ... (vezi toată discuția)
Situație controversată în litigiu pe fond funciar FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună seara, Am formulat acțiune în revendicare la Legea fondului funciar. Cererea de retrocedare a fost întocmită de părinții mei, care nu au ... (vezi toată discuția)
Pot sa revendic toma st toma st Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie: dupa moartea fratelui bunicului meu (locuiau in aceiasi comuna, sate diferite) sotia dinsului, matusa mea, vinde ... (vezi toată discuția)