avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod Penal



Aspecte interesante sunt in noul Cod Penal:

 cererile de eliberare provizorie sau contestatiile cu privire la arestul preventiv vor fi judecate de catre un judecator de drepturi si libertati;
 persoanele care ajung sa fie cercetate intr-un dosar penal pentru o anumite infractiune nu mai sunt obligate sa ramana in arestul politiei, ci vor putea fi arestati la propriul domiciliu si supravegheati prin intermediul unei bratari cu GPS care transmite atunci cand inculpatul paraseste domiciliul;
 prin noul Cod Penal se introduce confiscarea extinsa a averilor pentru a transpune astfel in legislatia nationala o decizie a Consiliului Uniunii Europene;
 desfasurarea de catre o persoana in mod constant pe o anumita perioada de timp de activitati cu caracter infractional de o gravitate sporita, cumulata cu lipsa altor venituri licite, este considerata ca fiind un probatoriu suficient pentru a permite instantei sa constate caracterul ilicit al veniturilor obtinute pe perioada derularii activitatilor cu caracter infractional;
 in cazul persoanelor condamnate de mai multe ori la inchisoare, principiul executarii pedepsei celei mai mari ramane valabil, dar sporul va deveni obligatoriu;
 executarea pedepsei cu amenda prin prestarea muncii in folosul comunitatii este posibila doar in cazul in care persoana in cauza nu poate plati amenda;
 cei care vor fi amendati de mai multe ori nu vor plati doar amenda cea mai mare, ci se va face un cumul aritmetic (acest principiu se va aplica si in cazul persoanelor sanctionate si cu inchisoare si cu amenda, fiind nevoiti sa le execute pe amandoua);
 procurorul are posibilitatea de a dispune neinceperea urmaririi penale in rem, in situatia in care se apreciaza ca fapta nu prezinta pericolul social concret al unei infractiuni, chiar daca faptuitorul nu este cunoscut.

Si ce ar fi mai interesant, va fi scos alin 5. al art.215 C.P., art care sta la baza atator descinderi pe infractiunea de inselaciune, si va fi inlocuit cu pedeapsa de la 1 la 5 ani.
Insa ce este interesant in noul C.P, este faptul ca pedepsele se vor cumula.
Cel mai recent răspuns: dannyel_dobre2 , utilizator 23:25, 12 August 2011
Cu privire la infr. de inselaciune, nu s-a scos numai alin. 5 ci s-au eliminat si alin 3-4, dar acestea vor putea fi acoperite de alte dispozitii.
Sunt foarte multe aspecte interesante in Noul cod penal, unele cat se poate de bune, iar altele care lasa de dorit.
De asemenea aruncati o privire pe institutia amanarii aplicarii pedepsei, aceasta mi-a atras atentia in mod deosebit.
O bila alba pt Noul cod este ca se concentreaza mai mult pe munca in folosul comunitatii.
Totusi discutia ar putea continua la nesfarsit pe baza Noului cod penal si nu pot fi acoperite toate aspectele int-un singur topic, asadar probabil se va crea o sectiune speciala pt aceste discutii cum s-a facut si pt Noul cod civil, dar atunci cand vom afla data intrarii in vigoare.
Cel mai important aspect este cumularea pedepselor. Teoretic asta ar trebui sa scada rata criminalitatii in general.

 in cazul persoanelor condamnate de mai multe ori la inchisoare, principiul executarii pedepsei celei mai mari ramane valabil, dar sporul va deveni obligatoriu;


Asta inseamna ca nu se mai poate da pedeapsa cu suspendare celor care au ucis din culpa 2 sau mai multe persoane?

"art. 192 (2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozitiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităti se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispozitiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăsi o infractiune se aplică regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Dacă prin fapta săvârsită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane,limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) si alin. (2) se majorează cu jumătate."

Deci ar fi inchisoare de la 3 la 10,5 ani. Daca un sofer a ucis din culpa 2 persoane si primeste 3 ani pt fiecare persoana, atunci se va aplica un spor de o treime din cealalta pedeapsa de 3 ani. In total 4 ani.

"Art. 91. - (1) Instanta poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele conditii :a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infractiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani."

Cum pedeapsa maxima pt care se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere e de 3 ani asta ar insemna ca cei care omoara mai mult de o persoana nu mai au cum sa primeasca cu suspendare cand noul cod penal va fi pus in aplicare?



procurorul are posibilitatea de a dispune neinceperea urmaririi penale in rem, in situatia in care se apreciaza ca fapta nu prezinta pericolul social concret al unei infractiuni, chiar daca faptuitorul nu este cunoscut.


Procurorul mai poate sa dispuna NUP pe motiv ca fapta nu prezinta pericol social? Nu am mai gasit art 18 ind 1 in noul cod penal.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
dannyel_dobre2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal - suspendari Vioricamiron Vioricamiron Buna ziua. Este adevarat ca dupa NCP se anuleaza pedepsele cu suspendare ? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Două condamnări. cât se execută din pedeapsă? sunt șanse să se scape de amândouă? eX3nna1 eX3nna1 Buna ziua, Am un prieten care a fost inculpat in doua dosare diferite. In primul a obtinut condamnare de 3 ani cu suspendare, iar in al doilea, a fost ... (vezi toată discuția)
Complice la talharie teona.lavinia teona.lavinia Buna ziua. Fratele meu este complice la o talharie si as dori sa stiu daca i se poate da pedeapsa cu suspendare avand in vedere faptul ca nu este recidivist, ... (vezi toată discuția)