avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... rezilierea contractului de fidejusiune
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

rezilierea contractului de fidejusiune

Cum poate fi reziliat un contract de fidejusiune incheiat cu banca? Luna viitoare prin hotarire judecatoreasca se incheie divortul intre mine si fostul meu sot cu care am o firma in care sintem asociati. In numele acestei firme am facut un credit iar eu in afara de calitate de debitor am si calitate de fidejusor.
Prin divort eu nu mai primesc nimic prin partaj. Cu alte cuvinte nu mai am niciun bun in posesie care sa fie obiectul unei executari silite si in momentul de fata sint somer dar chiar si cu un salariu foarte mare mi-ar trebui 5 vieti sa platesc suma datorata. Dupa incheierea divortului si iesirea din firma CUM POT ANULA CONTRACTUL DE FIDEJUSIUNE?
Cel mai recent răspuns: didinacristina , utilizator 13:51, 12 August 2011
Nu puteti anula in niciun fel contractul de fidejusiune. El poate fi anulat doar daca banca este de acord, altfel nu, nu pentru motivele invocate de dvs.
Poate fi anulat si daca exista vreao cauza de anulabilitate, sau rezolutionat daca exista vreo culpa a bancii.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
ContSters214341, utilizator
Multumesc pentru raspunsul prompt!

Firma noastra a girat cu doua imobile care la data imprumutului erau cu 30 % mai valoroase decit imprumutul. Pina la aceasta ora am platit o parte ( sa zicem 20%) din imprumut. In mod normal, banca ar trebui sa-si recupereze cea mai mare parte din bani odata cu executarea silita ( scoaterea la licitatie etc).
Nu e vorba de reavointa aici, pur si simplu criza a lovit in cel mai nepotrivit moment.
As vrea sa aflu daca banca urmareste intii pe cel care ramine in firma unic asociat si i popreste bunuri si venituri sau nici macar nu se incurca si trece direct la fidejusor? Adica eu, voi fi protejata dpdv legal intr-un fel sau pot fi o tinta "vie" oriunde m-as afla?
mentionez ca sotul meu ramine si cu alte bunuri in afara de cel doua imobile dar mai are si alti creditori si s-ar putea sa fie cam "nebunie" pe capul sau daca in continuare lucrurile vor merge la fel de prost ( el intentioneaza sa plateasca si sa munceasca pina la capat).
Nu mi-as face probleme prea mari ( adica as accepta mai usor esecul) daca nu ar trebui sa plec in scurt timp din tara si as fi innebunita de-a dreptul daca, dupa o vreme, as afla ca ma urmaresc recuperatorii fiindca eu, vorba aia, las o situatie nerezolvata, nu?
Banca este intelegatoare in astfel de cazuri?
Cit dureaza executarea silita?

Doamna,
Daca nu aveti niciun bun in proprietate, urmarirea silita impotriva dvs se va incheia in maxim un an de zile prin incheierea unui proces verbal de insolvabilitate.
Bancile au in general norme ce obliga executorii sa mearga concomitent impotriva tuturor debitorilor si a tuturor bunurilor, deci nu pot fi flexibili nici daca ar dori.

daca sunt imobile ipotecate puteti invoca beneficiul diviziunii si discutiunii si sa cereti executarea silita a acestora mai intai.
Nici nu stiti cit ma linisteste raspunsul dumneavoastra, ma face mai optimista.
Ar trebui totusi sa adaug si ceea ce ma nelinisteste cel mai mult, aproape ca mi-e si teama sa scriu, sa intreb, dar, ma gindesc ca poate mai intereseaza si pe altcineva.
Credeti ca in tara in care ma voi muta voi avea probleme din cauza asta? Adica, voi fi pusa pe vreo lista neagra sau ceva de genul asta?
Toti cei cu care am vorbit ( nespecialisti, oameni oarecare sau care au tangente minime cu domeniul) mi-au spus ca sint exagerata si ca n-o sa se apuce banca sa ma urmareasca international.
Totusi, eu nu pot nici noaptea sa dorm, de grija...
Intr-un scenariu apocaliptic recuperatorii de credite m-ar putea urmari si m-ar pune sa platesc fortat cu poprire din salariul meu si, dupa cum am spus suma e foarte mare si asta ar insemna ca intreg viitorul pe care l-am sperat pentru copilul meu in tara respectiva va fi influentat. Nu ma voi descurca asa, ca mama singura.
Imi cer scuze, nu vreau sa introduc patetism in subiect dar lamurirea acestor aspecte pina in cel mai mic amanunt, macar din punct de vedere mental, m-ar ajuta sa lupt mai departe.
Pe scurt, exista norme ( legi) internationale ( defapt, in UE) care sa ma oblige sa platesc ce nu a acoperit garantia?
Repet, poate am vazut prea multe filme dar daca banca are interes sa liciteze imobilele la un pret absolut derizoriu si sa ramina o diferenta considerabila iar firma nu mai are cu ce sa plateasca si singurul ultim girant sint eu, banca ma poate da in judecata sa platesc oriunde as fi?
Si daca da, cum aflu eu asta, la timp? Adica sa nu ma trezesc ca au aplicat dobinzi uriase vreme de nu stiu citi ani. Si mai e ceva. Banca m-a pus sa semnez bilete la ordin in calitatea asta de fidejusor. Daca eu nu imi achit la termen toata datoria ramasa ( dupa executare silita si restul) inseamna ca ma urmaresc si penal?
Ma distruge ideea ca lucrurile s-ar putea intimpla fara stirea mea, intr-un timp extrem de scurt care sa nu-mi dea timp de aactiune caci altminteri nu mi-as face probleme chiar atit de mari. Imi asum esecul si inteleg circumstantele, vreau sa platesc de-o fi sa platesc dar sa fie totul limpede.
Doamna,

Banca nu face investigatii internationale. Doar daca afla, din diverse alte surse, ca munciti in alta tara, pot face o executare silita printr-un executor de acolo.
Sunteti avalist, nu fidejusor. Nu veti raspunde decat civil, pentru plata datoriei, nu si penal.
Puteti afla de executare doar daca le comunicati noul domiciliu, ceea ce nu va sfatuiesc.

Alte discuții în legătură

Fidejusor bancar radin radin buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)
Fidejusiunea bancara griser griser Bun gasit. Am si eu o intrebare, la fidejusiunea bancara. Am fost angajat intr-o firma, in Chisinau, si directorul a luat un imprumut bancar, la care eu am ... (vezi toată discuția)
Garantul fidejusor si insolventa florindbro florindbro Poate sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: am contractat o linie de credit la o banca pentru firma la care sunt administrator si am garantat imprumutul ... (vezi toată discuția)