Bun gasit. Am si eu o intrebare, la fidejusiunea bancara. Am fost angajat intr-o firma, in Chisinau, si directorul a luat un imprumut bancar, la care eu am garantat prin fidejusiunea proprie. La momnet el este in imposibilitate de plata, si eu am fost vizitat de executorii judecatoresti, care mi-au inminat o incheiere, prin care ma obliga sa intorc datoria fostului director, plus penalitati...
Intreabrari la acest subiect:
1. Nu am nimic proprietate dupa mine. Ce imi urmaresc silit executorii?
2. Am la moment si eu o intreprindere, la care sunt fondator, si administrator. Pot executorii sa imi urmareasca veniturile din firma, si sa mi le sechestreze?
3. Ce pot sa intreprind, in cazul cind eu am creditele mele personale, pe care le achit lunar? Adica pot folosi faptul acesta in apararea mea, evidenta ca nu vreau sa achit nici un banut pentru debitorul pentru care am semnat fidejusiunea.
4. Juristii de la banca, cit si executorii, ma ameninta ca au sa vina la parinti, unde am viza de resedinta, si o sa sechestreze bunuri din casa parintilor. Au ei acest drept?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Sincer, am nevoie de ajutor in acest caz.
Nu stiu care este legislatia in domeniul executarii silite si fidejusiunii din Republica Moldova.
Dar in Romania, fidejusorul poate invoca anumite exceptii privind urmarirea initiata de creditor: 1.beneficiul de discutiune, prin care puteti cere creditorului sa se indrepte asupra bunurilor debitorului, si numai dupa aceea, daca nu s-a indestulat, sa-l urmareasca pe el si 2.beneficiul de diviziune ( daca sunt mai multi fidejusori pt aceeasi datorie).
Pt invocarea beneficiului de discutiune trebuie indeplinite anumite conditii : - sa nu fi inceput judecarea fondului privind urmarirea fidejusorului ( probabil nu s-a judecat nici un fond daca exista titlu executoriu - contractul bancar);
- fidejusorul trebuie sa indice bunurile debitorului care pot fi urmarite ( daca stiti ce bunuri are directorul);
- bunurile sa se afle in raza teritoriala a tribunalului judetean in care trebuie sa se faca plata;
Bineinteles ca daca fidejusorul va plati datoria, va putea sa se indrepte cu actiune in regres impotriva debitorului ( sa il dati in jud. pe director sa va dea banii inapoi).
Raspunsurile la intrebarile dvs., in conditiile legii din Romania:
1. va pot executa veniturile prezente si viitoare ( salarii etc) si bunurile mobile( masina, bunuri electronice etc.);
2. da, va pot popri veniturile din firma, va pot bloca conturi bancare etc.;
3. nu puteti invoca faptul ca aveti cheltuieli. Ati semnat contractul de fidejusiune, deci ati fost de acord sa girati pt datoria directorului.
4. executorii nu pot lua bunuri care nu va apartin ( apartin parintilor dvs.). In acest caz pot fi acuzati de furt/abuz etc.
Fidejusor bancar
radin
buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron
eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)