avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... EOS KSI - BIROUL DE CREDIT --RESTRICTIONAT SA NU MAI ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

EOS KSI - BIROUL DE CREDIT --RESTRICTIONAT SA NU MAI POT LUA CREDIT?

As avea niste intrebari daca ma poate ajuta cineva....
Pe numele tatalui meu am primit o instiintare de la EOS KSI ca trebuie sa platesc o factura din 2004 in valoare,cu tot cu penalizari de 250 lei.Stiu ca firma EOS KSI nu ma mai poate obliga sa platesc datoria fiindca sa prescris, insa vreau sa stiu daca acestia pot sa de stire Biroului de Credit si sa nu mai poata pupa tata credit,daca platesc datoria sunt sters?
A doua problema,oarecum asemanatoare...pe numele meu am doua facturi neplatite,una la Orange in valoare de 340 lei cu tot cu penalizari de 6 luni, si una de 1 an la Cosmote in valoare de 1000 lei cu tot cu penalizari.La ambele am primit de la EOS KSI instiintare de plata.Daca platesc datoriile am sanse sa nu figurez in Biroul de Credit.Am inteles ca de la 1 septembrie o sa fie limitat acesul la credit datoria acestor facturi la telefonia mobila pe o perioada de 5 ani.E adevarat?Mai am o nelamurire....e legal ca firma EOS KSI sau Orange,Vodafone,Cosmote sa ofere aceste informatii Biroului de Credit,tinand cont ca in contract nu se stipuleaza asa ceva?
Ma multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: andabej , utilizator 14:05, 1 Septembrie 2008
Biroul de Credit este o societate pe actiuni detinuta de un numar de banci de pe piata romaneasca. Participantii la Birou, care trimit informatii acestuia, sunt 28 de banci, cateva firme de leasing si societati de credit de consum.
Nici un alt agent economic, in afara de banci, firme de leasing , si societati de credit de consum nu trimite informatii la Biroul de credit, cu atat mai putin o firma de recuperari de creante ca Eos.
Se pare ca aveti o problema in familie cu facturile de telefon, dar in nici un caz acest aspect nu va influenta negativ raportul de credit emis de Birou pentru dvs sau tatal dvs.
corect in masura in care esti sigura ca cei de la BC nu au facut contracte si cu alti agenti economici. nu ai de unde sa stii ca cei de la telefonie mobila nu furnizeaza asemenea date. nu exista o reglementare legala privind furnizare a de date catre BC. La inceput, doar bancile trimiteau date insa acum au intrat si societatile de leasing si cele de credit de consum. Stiu sigur ca se poarta negocieri cu telefonia mobila, Distrigaz si Electrica. deci nu fii asa sigura ca orange nu comunica date despre debitorii sai.
Cel mai simplu - anual ai dreptul la o interogare a bazei de date de la BC si vezi daca esti inscris acolo.
Daca abia ai primit instiintare, sigur nu au facut nici un demers.
Plateste doar debitul si specifica acest lucru atunci cand platesti, in mod expres. Nu o sa mai mearga in judecata doar pentru penalitati. Si cred ca nici la Biroul de credit, dar nu sunt sigura. Poti sa faci interogarea de care se vorbea mai devreme.
Mai departe nu te lasa impresionat de alte notificari si alte telefoane in care ei iti spun ca s-a scazut din penalitati etc. Nu au voie sa o faca daca tu specifici ca ai platit debitul.
Sunt raportate şi înregistrate la Biroul de Credit informaţii de natură negativă şi pozitivă referitoare la persoanele fizice care au contractat credite şi au intârzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice.
Participanţii (instituţii bancare şi non-bancare) la sistem pot consulta bazele de date ale Biroului de Credit atunci când li se solicită acordarea unui produs de tip credit sau de asigurare sau atunci când monitorizează comportamentul propriilor debitori.
Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit.
Conform contractului cu participanţii, numai aceştia au dreptul de a modifica, în situaţii pe care le consideră justificate, datele pe care le-au transmis Biroului de Credit.
Deci nu depinde de Biroul de credit acordarea unui credit sau nu, ci de participanti. Deocamdata lista participantilor a ramas deschisa pentru mai multe categorii de persoane juridice altele dect bancile comerciale...exista totusi un aviz de principiu care se da de catre Banca Nationala privind categoriile de persoane juridice altele decat bancile care urmeaza a face raportari la Biroul de Credit
Deocamdata, BNR se opune raportarilor la Biroul de credit a debitorilor care nu au platit telefonul sau lumina dar pe viitor cine stie? se poate oricand razgandi...
Solicitantul care a formulat intrebarea nu ne-a cerut sa ghicim in stele despre ce s-ar putea intampla in viitor, care ar putea sa fie in perioada urmatoare firmele care sa transmita informatii biroului de credit. Intrebarea lui se referea la o situatie prezenta, si raspunsul pentru prezent i l-am dat deja. Cine stie sigur ca in cursul saptamanii Eos sau alta firma de recuperari a intrat in actionariatul Biroului de Credit sa-mi trimita si mie actele pe mesaj privat, is tare curioasa.
Si in orice caz, cu privire la posibilitatea de raportare a debitorilor in Biroul de Credit, aceasta nu se poate face fara acordul lor prealabil. Bancile obtin acest acord chiar prin formularul de solicitare de credit, sau cel mai tarziu prin contract :P
Asa ca operatorii de telefonie, furnizorii de electricitate s.a. vor trebui sa insereze in contractele de furnizare aceasta clauza, altfel....:stunned: Si evident clauza nu va opera pentru trecut, ci doar pentru intarzieri si restante viitoare.

Alte discuții în legătură

Probleme cu societate de recuperari creante ione_la ione_la Am facut acu vreo 5 ani cred un abonament la orange pe numele mamei,am tinut abonamentul mai bine de un an si dupa ce am intrat in imposibiltate de plata nu am ... (vezi toată discuția)
recuperare creanta comerciala Badger Badger Am primit zilele trecute in posta o notificare de la EOS KSI ca inregistrez la ei o datorie de 200 RON consecinta a nerespectarii ctr incheiat cu Orange, ... (vezi toată discuția)
Contract telefonie mobila otto2007 otto2007 Buna ziua, eu cu fiul meu avem o Intreprindere familiala. In 2009 fiul meu a incheiat pe acea intreprindere un contract de telefonie mobila cu firma Cosmote. A ... (vezi toată discuția)