Necunoscand toate datele problemei dumneavoastra va dau doua exemple si vedeti daca va incadrati.
O societate de transport A, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei firme B producatoare de bunuri, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene.
Solutie: se aplica prevederile art. 133, alin. (2), lit. c) din Codul Fiscal. In aceasta situatie, locul de plecare a transportului fiind in Romania, iar locul de sosire in alt stat membru, locul taxarii cu TVA a transportului intracomunitar este in Romania. Persoana obligata la plata TVA este transportatorul A, potrivit art. 150, alin. (1), lit. a), acesta avand obligatia sa emita societatii B factura cu TVA. Nu exista scutire in acest caz, intrucat ar trebui ca societatea de transport A sa primeasca de la clientul sau B un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului (respectiv altul decat din Romania). Aceeasi solutie se aplica si in cazul in care prestarea serviciului de transport ar fi fost efectuata de societatea A pentru o casa de expeditii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania.
Spre UE, cu firma europeana
O societate de transport A, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei societati B (de exemplu, o casa de expeditii), persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita intr-un stat membru al Uniunii Europene. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene. Clientul B comunica transportatorului A codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din statul membru de sosire a bunurilor.
Solutie: se aplica prevederile art. 133, alin. (2), lit. c) din Codul Fiscal, locul taxarii cu TVA fiind locul de plecare a transportului intracomunitar de bunuri, respectiv Romania.
In situatia in care societatea B furnizeaza un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit art. 133, alin. (2), lit. c), teza a doua, transportatorul neavand obligatia sa factureze cu TVA.
Facem precizarea ca transportatorul trebuie sa verifice valabilitatea codului de inregistrare in scopuri de TVA furnizat de casa de expeditii B, utilizand una dintre modalitatile prevazute de O.M.F.P. nr. 1706/2006, publicat in M.O. nr. 894/02.11.2006.