avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNEA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNEA

Cand opereaza uzucapiunea DE 30 DE ANI si cand opereaza uzucapiunea de 10-20 de ani? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: danicus , utilizator 20:42, 13 August 2011
Intrebarea dvs poate face cu usurinta obiectul unui tratat de drept civil.
Pe scurt, uzucapiunea este de doua feluri: de 30 de ani si cea de 10 pana la 20 de ani.
In ceea ce priveste uzucapiunea lunga de 30 de ani conditiile dobandirii dreptului de proprietate privesc o posesie utila, neviciata si neintrerupta in toata aceasta perioada de timp (adica continua, netulburata de vreo actiune a proprietarului, sau a altei persoane care ar putea pretinde un drept, sa existe intentia de a poseda acel teren pentru el insusi si nu ca un serviciu adus proprietarului, sa existe o succesiune normala a actelor de posesie, fara intervale prea mari de timp intre ele etc).
Daca in tot acest interval de timp (de 30 de ani) conditiile de mai sus au fost cumulate, posesorul poate deveni proprietarul bunului imobil respectiv.

Diferenta intre uzucapiunea de lunga durata si cea scurta de 10 pana la 20 de ani este aceea ca pe langa conditiile de mai sus, in acest caz, posesorul trebuie sa aiba si un titlu valabil din punct de vedere juridic.
NU intra in aceasta categorie contractele de vanzare-cumparare (prin care se transfera imediat dreptul de proprietate), anumite hotarari judecatoresti declarative de drepturi (prin care nu se constata dreptul de proprietate) sau certificatul de mostenitor (care nu face decat sa confirme calitatea de mostenitor).
In plus, posesorul trebuie sa fie de buna-credinta, adica de la momentul dobandirii imobilului acesta sa fi avut credinta gresita ca a dobandit bunul de la adevaratul proprietar, chiar daca se dovedeste ca ulterior acesta si-a dat seama de adevarata situatie.
pt cea de 30 de ani trebuie sa existe posesia continua timp de 30 de ani iar pt cealalta e nevoie de un act care sa dovedeasca dreptul de proprietate.
Expuneti pe scurt situatia. Se poate rezolva si prin emiterea de catre primarie a ordinului prefectului. Este vorba de teren, casa, exista evidente la agricol, fisc, se plateste inmpozit, de catre cine si de cand?
Va multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)
Poarta vecinului cosmin72 cosmin72 buna ziua.am o problema cu vecinul meu.are poarta pe terenul meu,pe o portiune de cca 40 de cm,ce ar trebuii sa fac? sa chem un topograf?sa cer instantei o ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)