Am depus o cerere pentru plata unei creante pe oug 119 la o judecatorie din Bucuresti. M-am trezit ca, in citatia pentru primul termen imi spune ca sunt citata pentru fond somatie plata. Nu am mentionat nicaieri og5 in cerere, doar oug 119. Cand e mai bine sa fac cerere sa mi se respecte incadrarea facuta initial?
Si o alta problema: dupa primirea citatiei, un debitor mi-a platit, insa inainte ca eu sa depun taxa de timbru. E bine sa las sa fie anulata cererea ca netimbrata sau sa declar ca renunt la judecata?
Daca nu s-a platit taxa de timbru iar debitorul a platiti integral debitul cu penalitatile dobanzi si alte accesorii atunci dupa parerea mea taxa nu ar mai trebui platita, numai daca nu exista o intelegere cu debitorul in sens contrar. In ceea ce priveste incadrarea juridica de pe citatie nu are relevanta juridica. E doar o citatie. Codul de procedura civila la mentiunea privind citatia nu precizeaza nimic referitor la incadrarea juridica doar aminteste de felul pricinii, deci nu incadrarea juridica este importanta pe citatie ci pe cererea de chemare in judecata initiala. Daca nu se plateste taxa de timbru se anuleaza cererea ca netimbrata si nu se intra in autoritatea lucrului jduecat, putand ulterior sa se reia cererea de chemare in judecata impotriva aceluiasi debitor daca acesta nu vrea sa mai plateasca tot debitul.
Multumesc. Trebuie sa astept sa vad in ce temei solutioneaza cererea, tare mi-e teama ca nu va respecta incadrarea mea, pentru ca si pe portal actiunea e definita tot ca fond-somatie plata.
Primeaza timbrajul. Nu puteti renunta la judecata daca nu ati achitat taxa de timbru. Ramane varianta I.
Prevederile OUG nr. 119/2007 reglementeaza combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultand din contracte comerciale.
Ele devin aplicabile ori de cate ori se va depasi termenul contractual sau legal stabilit pentru executarea obligatiei de plata a pretului, asumata printr-un contract comercial.
Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. 1 din OUG nr. 119/2007, in cazul contractelor incheiate intre comercianti, creanta constand in plata pretului va produce dobanzi de drept din ziua cand devine exigibila.
In cazul creantelor rezultate din contractele incheiate intre comercianti si autoritatile contractante, dobanzile vor curge, fara a mai fi necesara punerea in intarziere a debitorului, din ziua urmatoare a termenului de plata.
Daca prin contract s-a omis fixarea unui astfel de termen, Ordonanta stabileste urmatoarele momente de la care o astfel de creanta va produce dobanzi:
- dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata;
- daca nu se poate stabili cu exactitate care este data primirii acestora, dobanda va fi datorata dupa trecerea a 30 de zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor;
- daca in lege sau in contract se stabileste si o procedura de certificare a conformitatii marfurilor sau serviciilor, dobanda va deveni exigibila la expirarea unui termen de 30 de zile de la data la care s-a efectuat aceasta.
Potrivit dispozitiilor Ordonantei, sub sanctiunea nulitatii, partilor contractante le este interzisa incheierea oricarei conventii prin care s-ar fixa termene mai indelungate de la care ar incepe sa curga dobanda.
Potrivit diispozitiilor art. 3 alin. 2 din OUG nr. 119/2007 aveti posibilitatea de a pretinde daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutarii la timp a obligatiilor de catre debitor.
Corect, am studiat OUG 119, am contract comercial, am facturi acceptate, am tot ce trebuie. Chiar nu stiu de ce mi-au incadrat-o ca somatie.Denumirea cererii nu cred ca are vreo importanta, am intitulat-o: "Cerere pentru plata a creantei" Oricum, m-am ferit sa trec undeva somatie. Si totusi..... de ce nu mi-or fi respectat incadrarea?
Recuperare creanta
ceoby
Buna seara,
Intaai tin sa spun ca ma bucur de existenta acestui site si il gasesc extrem de util.
Acum doresc sfat in urmatorul caz:
- exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Somatie
naroty
as avea o intrbare in legatura cu un debitor si anume o primarie
as putea sa ii fac o somatie simpla ca la orice alt debitor, sau necesita o alta ... (vezi toată discuția)