avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna seara. Sunt in conflict cu patronul la care lucrez, si as dori sa-mi caut un alt loc de munca; si as vrea sa stiu daca imi gasesc un alt serviciu, cum trebuie sa procedez: sa plec fara sa-mi dau demisia, sau sa anunt patronul si sa intru in preaviz? Ce se intampla daca nu anunt pe nimeni? Lucrez in cadrul acestei firme, de 4 ani si jumatate, si pot lua ajutor de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 14 August 2011
Puteti sa incetati colaborarea cu actualul angajator prin demisie. Nu plecati asa pur si simplu. Depuneti o cerere scrisa (gasiti modele pe net). Ca sa puteti beneficia de somaj trebuie sa ajungeti "intr-un fel la un acord" cu angajatorul pentru ca trebuie sa fie initiativa lui de a inceta contractul individual de munca in anumite conditii.
cum trebuie sa procedez

1. incetarea contractului cu acordul partilor (art.55 lit.b)
2. Demisie, veti efectua perioada de preaviz inscrisa in CIM; daca angajatorul renunta la preaviz contractul inceteaza la data convenita
3. daca nu solicitati incetarea prin cele doua variante si nu veti mai merge la lucru, angajatorul poate inceta contractul disciplinar pentru absente nemotivate
4. pentru a beneficia de ajutor de somaj CIM trebuie sa inceteze din motive neimputabile dv. (concediere individuala prin restructurarea postului).
Faptul ca sunteti in litigiu pct. 1 si 4 nu cred ca vor fi agreate de angajator.
1. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

2. Pentru a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj trebiu ca : c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs si sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

3. Absentand nemotivat de la serviciu se poate angaja raspunderea disciplinara a dvs, fapt ce poate duce chiar la desfacerea disciplinara a raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata preaviz B.E.C. ARION B.E.C. ARION daca un salariat care cere somaj refuza sa se prezinte la munca pe perioada preavizului, sunt obligat sa ii platesc preavizul? (vezi toată discuția)
Lamurire kido93 kido93 Salutre. Patronul firmei la care lucrez m-a pus sa-mi depun preaviz de 20 de zile pentru ca inchide firma.Pot intra in somaj? (vezi toată discuția)
De ce nu somaj? aledical aledical Doresc sa ma ajute cineva; sotia mea a fost in concediu o saptamina la revenire a primit un preaviz in care i se aduce la cunostintia ca activitatea societatii ... (vezi toată discuția)