Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat in urmatoarea problema: intre 2 SRL -uri avem un contract de transport care se deruleaza de 3 ani, cu prelungire anuala pana in dec. al fiecarui an. Ca beneficiar, as vrea sa il reziliez pur si simplu (neimputabil niciunei parti).Din pacate in contract nu sunt agreate modalitatile de reziliere.
Cum ma sfatuiti sa procedez?
1. Contactare directa a tranportatorului, discutie si reziliere in conditii de comun acord.
2. Nota prin care ii comunicati ca nu mai doriti continuarea colaborarii comerciale de la o anumita data si suspendarea tututor comenzilor de transport catre firma respectiva.
Nu inteleg afirmatia "nu sunt agreate modalitatile de reziliere". E o eroare de exprimare sau asa a fost facut contractul ?
Intrucat , din cate am inteles, nu sunt prevazute modalitatile de incetare a contractului, puteti solicita incetarea prin acordul partilor.
Este important de stiut modalitatea de realizare a serviciilor de transport. In situatia in care nu exista clauza de exclusivitate impusa de catre prestator , aveti dreptul de a apela la serviciile unei alte societati ,concomitent. Iar daca transportul se efectueaza pe baza de comanda din partea dvs ca beneficiar, lipsa comenzilor nu afecteaza contractul si nu produce culpa necesara rezilierii, deci puteti lasa contractul sa stea`` in picioare`` pana la data finalizarii lui, respectiv sfarsitul anului. Alta este situatia atunci cand prin contract va este impus un numar minim de transporturi....
Reveniti cu detalii
P.S.Exista si varianta rezilierii contractului din culpa prestatorului, atunci cand nu sunt respectate clauzele contractuale
Multumesc pentru sfaturi!
Contractul este foarte schematic dpdv juridic, concentrandu-se pe detalii privind executarea obligatiilor (conditii si termene de transport, plata, tarife) si neglijand alte aspecte (posibilitati de incetare, pecte comisorii, solutionare litigii).
Serviciile de transport se realizeaza pe baza de comanda.
Nu ezista clauza de exclusivitate (in fapt exista si alte contracte de transport, cu alti transportatori).
Nu este impus un numar minim de transporturi/interval de timp.
Practic, putem si sa lasam contractul in picioare, mai precis "in aer".
Nu stiu care sunt motivele pentru care conducerea beneficiarului (sefii mei) doresc rezilierea "formala" (presupun ca ar urma un contract exclusiv cu alt transportator sau ca au existat unele divergente "financiare").
Prin urmare, am dori rezilierea lui.
As alege varianta 2 propusa de dl. Ciubotaru (la care ma si gandisem).
Nu stiu insa care ar trebui sa fie termenul "rezonabil" de "preaviz" (incerc sa aplic dreptul comun - din cate stiu eu, cel din materia locatiunii). Ce parere aveti: cat sa fie termenul in cazul unui contract valabil pana in decembrie.
p.s Stiu ca practic nu conteaza, cata vreme transportul se realizeaza pe baza de comanda, dar as vrea sa gasesc solutia cat de cat corecta juridic.
Varianta propusa de catre dl ciubotaru va poate aduce ceva probleme, intrucat, asa cum dvs ati precizat, nu exista modalitati de incetare inserate in contract iar motive nemotive de genul ``nu vreau sa mai colaboram pentru ca nu vreau``, nu sunt suficiente ptr reziliere
Lasati contractul in aer, el incetand de drept la expirarea perioadei contractuale! Atat timp cat nu mai dati nici o comanda ptr transport, nu se poate intampla nimic rau si puteti totodata sa apelati la serviciile unei alte societati.
P.S. Solutia corecta dpdv juridic o gaseste un avocat sau consilier juridic(salariat in cadrul societatii) . Cu siguranta aveti o alta profesie si din dorinta de a face un lucru bun, s-ar putea sa complicati lucrurile.
Optati ori ptr incetare prin acordul partilor ori lasati contractul in aer
as merge si eu tot pe abandonarea comenzilor atata timp cat in contract nu este trecut o anumita periodicitate sau numar de transporturi care trebuiesc efectuate. El expira de drept la sfarsitul anului cand nu veti mai fi de acord cu reinnoirea lui. Cred ca ar fi varianta cea mai simpla.
transporturi
o_mamarutza
Buna tuturor,
sunt angajata intr-o companie cu domeniul de activitate \"transporturi rutiere\" si ma confrunt cu o problema zilnica. mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)