avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... actiune in pretentii comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

actiune in pretentii comerciale

intre firma x si y exista un contract de vanzare cumparare utilaje.Acestea au fost livrate cu o intarziere de 25 zile si au fost monatate cu o intarziere de 180 de zile fata de termenul stabilit in contract.Din aceasta cauza firma x a suferit prejudicii in productie si din cauza intarzierii cat si din cauza ca utilajele produceau rebuturi in productie constatate chiar de catre reprezentantii firmei in ordine de misiune.
Firma x vrea sa dea in judecata firma y si as dori sa stiu cum se poate face actiunea .mentionez ca in contract nu sunt precizate penalitti pentreu intarziere.Se pot cere daune interese?In baza carui articole se porneste actiunea?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:39, 19 Septembrie 2008
Este suficient sa fie numai o firma implicata in proces ca tot procesul si fie comercial. Prejudiciul il stabilesti pe baza de expertiza proprie sau nu. Cum trebuie inceputa actiunea? Firma prejudiciata cere instantei sa se constate faptul ca a pierdut x bani datorita intarzierii in livarrea marfurilor. Atentie conform codului de procedura civila in procesele si cererile in materie comerciala eveluabile in bani, inainate de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa ci cealalta parte. Deci, trebuie respectata procedura concilierii prealabile in procesele comerciale. Tu reclamanat trebuie sa convoci partea dversa sa ii comunici in scris pretentiile tale, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea. Convocarea se va face prin fax, posta. Data convocarii nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate. Reyultatul concilierii se va consemna intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere al fiecarei parti. Numai dupa aceasta etapa se paote face actiune in instanta pe pretentii.
nicole28C a scris:
m-ati inteles cu totol gresit
firma care a suferit prejudicii este firma noua


Un subiect destul de larg raspandit este acela care l-am presupus. Neintelegerea provine de la date insuficient prezentate in prima postare.

...firma care nu a respectat termenele de livrare are capital de 19 miliarde si profit pe 2007 de 5 miliarde
deci are de unde sa se recupereze prejudiciul.


Ceea ce spuneti e un alt subiect la fel de raspandit. De genul:

Firma noua ia credit din banca pentru dotari. Isi face calcule pe termene si incasari pentru returnare.
Cotracteaza livrari si punere in functiune cu o firma "capital de 19 miliarde si profit pe 2007 de 5 miliarde" ca sa fie siigura de calitate si respectarea termenelor. Dar firma incaseaza banii imprumutati face lucru de "tot rahatul" si "la sfantul asteapta", termina firma "plina de elan " in sector economic, tergiverseaza lucrurile in procese fara sfarsit dupa care profitul net pe anul urmator urca la 6 miliarde.

... important era cum trebuie inceputa actiunea pt ca dovezi se gasesc [pta dovedi prejudiciile
.

Prejudiciile le veti dovedi daca sunt. Totul e sa nu fie prea tarziu si fara folos.

Daca va interesati ce beneficiari a avut "partenerul de afaceri" si voarbeati cu ei cum a prestat servicul nu cadeati in capcana acetui tip de afaceri bazate pe slabiciuni de sistem.

Altadata poate invatati lectia si nu mia repetati greseala. Sau macar altii care citesc si "rumega" cazul.
Ultima modificare: Joi, 21 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
luciandumitrescu07 a scris:

Este suficient sa fie numai o firma implicata in proces ca tot procesul si fie comercial.


Nu chiar...
Pot fi implicate doua firme intr-un proces si acesta poate fi civil. De exemplu un utilaj al unei firme prin manevra defectuasa a prepusului firmei distruge un bun al altei societati. In acest caz avem de a face cu raspunderea civila delictuala pentru fapta prepusului, iar procesul in pretetii izvorat din faptul descris mai sus ar fi civil.
Tribunalul Bucuresti a zis din contra...orice actiune care implica un comerciant este supusa legii comerciale...din practica Tribunalului Bucuresti sectia comerciala...ca doar la Judecatorie nu conteaza ca nu e impartita pe sectii ca la Tribunal...mai exista sigur si chestii de genul litigiu comercial sa da o solutie civila de genul sentinta civila nr....se interpreteaza prea restrictiv articolul 56 din Codul comercial care prevede ca actul juridic care este comercial numai pentru una dintre parti este supus legii comerciale, afara de dispozitiile contrare.
Buna ziua !
Inainte de introducerea unei cereri de chemare in judecata, daca litigiul este evaluabil in bani, trebuie sa respectati rocedura prev de art. 720 indice 1 din C. procedura civila si anume sa chemati parata la conciliere. Atentie la regulile si termenele de acolo !
Ulterior, daca pretentiile sunt de peste 100 000 lei noi, este competent Tribunalul, Sectia Comerciala. La fel si daca actiunea este neevaluabila in bani.
Pentru speta dvs., consider ca ar trebui sa va angajati un avocat.

Alte discuții în legătură

Somatie de plata vs. conciliere dumitru2000 dumitru2000 - x da in judecata pe Y pentru plata unei sume de bani - deci pretentii; - de la scadenta insa au trecut insa trei ani fara cateva zile - deci X nu mai are ... (vezi toată discuția)
Daune interese ContSters145250 ContSters145250 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: In baza unui contract de inchiriere a unui spatiu publicitar, propr. avea obligatia sa asigure ... (vezi toată discuția)
Concilierea directã Adelin 3 Adelin 3 Am o mică problemă, după ce pe calea somaţiei de plată reclamanta a pierdut în sensul că ia fost respinsă acţiunea, se îndreaptă împotriva mea cu o ... (vezi toată discuția)