Evenimentul s-a produs in felul urmator. Eu circulam regulamentar pe un drum cu o banda pe sens si se mergea in coloana fiind aglomeratie. In fata mea mergea un jeep care la un moment dat intra pe contrasens , (motivul l-am aflat ulterior, soferita avea alcoolemie in aerul expirat 0,86 si in sange 1,50 ) si creeaza stare de pericol. Soferul de pe contrasens evita impactul frontal, iese in afara partii carosabile iar la revenire intra in masina mea, care se rastoarna in afara partii carosabile. Eu am depus dosarul de dauna iar firma de asigurari zice ca el se va finaliza dupa incetarea cercetarilor penale. Bineinteles cred ca se pot tergiversa . In masina mea eram 2 adulti si 2 copii minori. Nu am patit nimeni nimic decat vanatai si sperietura. Nici cei din cealalta masina nu au patit nimic. Dar copii au fost luati cu ambulantele pt investigatii si am fost si la medicina legala.
Cu vinovata nu am ajuns la nici o intelegere
Politia a concluzionat ca soferita e vinovata pt producerea accidentului cu toate ca nu a avut loc nici un impact intre ea si cel care a intrat in mine, si am depus dosarul de dauna la societatea de asigurari la care avea ea RCA.
Problema e cum imi recuperez eu paguba cat mai repede si vreau sa cer si daune morale. Ar trebui sa dau in judecata pe civil societatea de asigurari si persoana pt daune materiale si morale? Sau in cadrul procesului penal sa ma constitui parte civila pt daune morale?
Soferita va face orice ca sa scape de acest proces, mai ales ca societatate de asigurari va recupera despagubirea de la ea. Cred ca daca dati soc. de asigurari in judecatata, procesul se va suspenda pina la finalizarea cercetarii penale (un avocat va poate spune mai multe despe procedura).
Nu cred ca aveti sanse foarte mari sa luati despagubirea mai devreme de finalizarea cercetarii penale. Poate daca va obligati printr-un angajament notarial sa returnati despagubire in cazul in care soferita este gasita nevinovata de instanta ( exista si aceasta varianta).
De obicei soc. de asigurari asteapta stabilirea clara a vinovatiei pt. ca daca asiguratul lor este nevinovat dispare obligatia lor de plata si este mult mai greu sa recupereze eventualele despagubiri acordate inainte de finalizarea cercetarilor penale.
Ambele variante sunt aplicabile.Inclusiv solicitarea despagubirii sub angajament.Nu s-a vorbit de o asigurare CASCO, eventualitate care v-ar fi ferit de neplaceri, deci n-o aveti pentru a o folosi.
Din pacate nu aveam Casco.. asta e. Am cerut si parerea unui avocat si mi-a zis ca regula ar fi ca penalul tine in loc civilul. Intai se finalizeaza procesul penal apoi cel civil . Eu as putea sa ma constitui parte civila in cadrul procesului penal, impotriva asiguratorului.
Nu mi se pare insa corect ca eu sa fiu despagubit dupa cercetarea penala a soferitei. Cred ca are o durata destul de lunga procesul
Mai am o intrebare / Daca soferita sa zicem e declarata nevinovata de instanta inseamna ca vinovat e cel care m-a lovit pe mine. Alta varianta nu vad Eu insa am depus dosarul de dauna la societatea ei de asigurare . Se transfera dosarul la asigurarea celuilalt daca zice instanta ca e vinovat ?
Indiferent de de ce spune instanta aceasta va gasi un vinovat si acestea va fi obligat sa plateasca daunele (firma RCA a vinovatului). In mod normal asiguratorul RCA al vinovatului stabilit de politie este obligat sa repare masinile avariate sub semnatura unui angajament ca veti restitui sumele despagubite in caz ca instanta stabileste alti vinovati. Dar fiind vb de consum de alcool e clar cine este vinovat. Va recomand sa va angajati un avocat ca sa va reprezinte in instanta si sa va ajute sa treceti peste toate tertipurile avocatesti si sa fiti scutit de surprize. Plus ca nu veti mai fi stresat de pierderile de timp si de nervi intinsi la maxim.
Rationament absolut corect!Existand cel putin o vinovatie certa, incercati sa solicitati asiguratorului plata daunei(reparatiei) sub obligatia angajamentului de restituire in caz ca instanta va dispune contrariul.Acest aspect este prevazut in normele RCA, tocmai in cazul procesului penal.