Buna ziua,
Sotul meu a fost implicat intr-un accident in urma caruia a decedat o persoana(Dumnezeu sa-l odihneasca in pace) si 3 masini au fost avariate(toate ft posibil dauna totala).Soferul vinovat este cel care l-a depasit pe sotul meu si a intrat in coliziune frontala cu o masina care venea din fata(ricosand apoi in masina noastra).
Problema este urmatoarea: noi nu dorim decat sa recuperam prejudiciul rezultat adica repararea masinii sau banii din dauna totala insa am aflat(nu stiam) ca va fii automat un proces penal care va dura probabil ani de zile- noi nu am putea sa recuperam prejudiciul inainte ca sa se termine procesul? am citit art 46 nr3 din CSA Ordin 20/2008 si scrie ceva de posibilitatea recuperarii inainte sa se pronunte instanta dar nu inteleg pe deplin articoll si asiguratorul a zis ca nici vorba sa ne poata da despagubire inainte de terminarea procesului. Din constatarea politiei si declaratiile martorilor rezulta clar ca vinovatul e cel care a depasit.
In aceasta situatie este posibila obtinerea despagubirii daca din actele incheiate de catre autoritati rezulta cu certitudine vinovatia persoanei trimise in judecata.
Persoana prejudiciata semneaza un angajament prin care se obliga la restituirea despagubirii in situatia in care instanta nu stabileste vinovatia acelei persoane.
Ratiunea refuzului de a despagubi este aceea ca,prin polita RCA sunt acoperite prejudiciile(vatamari corporale,deces,pagube materiale,daune morale) de care detinatorul politei este responsabil.
Si atunci,daca nu exista o hotarare definitiva,asiguratorii motiveaza refuzul de a despagubi in acest mod .
Va fi un proces si anume cel pentru ucidere din culpa si, eventual, vatamari corporale, daca mai sunt si alte persoane accidentate.
Daca ati deschis dosar de dauna si vi s-a efectuat constatarea avariilor, solicitati un raspuns in scris din partea asiguratorului, daca toate incercarile dvs. de a recupera dauna sunt fara succes. Cu acea adresa mergeti la Politie , interesati-va de acel dosar penal si depuneti o plangere in care va constituiti parte civila.
Cand se va finaliza ancheta penala si cond. auto vinovat va fi trimis in judecata, solicitati introducerea in cauza a firmei de asigurari prin care solicitati, in baza actelor doveditoare, ca instanta sa obligeasiguratorul, in baza asigurarii RCA, sa fiti despagubita cu suma pe care ati cheltuit-o cu repararea vehiculului ( o veti repara pe banii dvs. intrucat intreaga procedura e de lunga durata). Daca din actele intocmite la politie rezulta culpa cond. auto si acesta isi recunoaste fapta, si totusi, asiguratorul refuza despagubirea sub motiv ca asteapta hotararea penala, puteti solicita atat dobanda legala cat si penalizarile de 0,1% zi intarziere, de la data suportarii acesteia de catre dvs. si pana la data la care firma va achita despagubirea.
Totodata, va trebui sa va informati despre cursul dosarului penal, intrucat trebuie sa stiti care e atitudinea cond. auto vinovat; in cazul in care acesta nu recunoaste, se vor efectua si expertize care sa stabileasca dinamica accidentului , cazuri in care se pot schimba datele problemei.
Sunt multe de spus, insa sper ca v-ati facut o imagine de ansamblu asupra cazului.
Art.46- În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite, dacă:
...
3. desi actiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părtilor, sunt îndeplinite cumulativ următoarele conditii:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată sau din actele încheiate de autoritătile publice, semnate fără obiectii de proprietarul, utilizatorul ori conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, rezultă cu certitudine atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât si vinovătia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
b) persoana prejudiciată îsi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, partial sau total, despăgubirea primită, în functie de hotărârea instantei penale în ceea ce priveste fapta, făptuitorul si vinovătia Daca cele doua conditii de la lit.a) sunt indeplinite, mergeti la asigurator sa va despagubeasca in baza literei b), semnand angajamentul conform Normei.
Va multumesc pentru informatiile date.In actul de constatare eliberat de politie conducatorul vinovat declara ca a intrat in depasire si nu a observat masina care venea din fata si s-a izbit de autoturismul care venea din sens opus.Pe baza procesului verbal de cercetare la fata locului(si acea declaratie ca restitui inapoi banii in cazca e nevinovat) pot sa oblig asiguratorul sa plateasca despagubirile?Sa cer in scris motivul pt care refuza sa imi dea despagubirea,iar apoi sa fac eu o cerere in care sa invoc art. 46 alineatul 3?
Ce inseamna"s-a dat rechiziitoriu de trimitere in judecata"?inseamna cumva finalizarea anchetei penale? aceasta ancheta e facuta de politie? ? sotul meu , fiind implicat va fii anuntat de evolutia procesului sau va trebui sa ne informam nopi la politie,etc?
Am multe intrebari pt ca noi am vrea sa incercam o intelegere amiabila insa nu vrem despagubirile dupa 5 ani cand se termina ancheta. Daca va fii nevoie ne constituim parte civila(desi sincer tanarului de 19 ani vinovat nu am vrea sa-i mai facem si noi zile amare), dar am inteles bine ca in maxim 60 zile de la producerea accidentului ne putem constitui parte civila?
Pe baza cercetarii penale, procurorul intocmeste rechizitoriul si il inainteaza instantei.
In cazu dv., aveti nevoie de o dovada a vinovatiei (inclusiv recunoasterea vinovatului), copia politei RCA a vinovatului, pentru a deschide dosarul de dauna, intocmind cererea de despagubire, in care solicitati plata daunei conform Art.46/3 din O. CSA nr.20/2008.
Daca valoarea despagubirii/reparatiei va multumeste, totul este OK.Daca nu ,chemati in judecata vinovatul pentru daune civile.
Accident
ionel.marza
sant baiatul cu motoru.eu ma indreptat spre lugoj la 30m in spatele bmw cand de odata autocamionul depaseste un tir pe linie continua si loveste frontal bmw in ... (vezi toată discuția)